Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Remi u večitom derbiju

Autor: CZBG, Milan P. 

U okviru 31. kola Superlige Crvena zvezda i Partizan odigrali su 151. večiti derbi. Viđen je derbi bez tenzije i pritiska, ali sa velikom željom na obe strane da na kraju trijumfuju. Ovaj okršaj večitih rivala pamtiće se po golovima u finišu utakmice, ali i velikom propustu Damira Kahrimana. Gol za domaćina postigao je Predrag Sikimić u 85. minutu, dok je Everton u 95. minutu svoju ekipu spasao poraza. Ovim remijem situacija na tabeli je ostala ista. Crvena zvezda se nalazi na prvoj poziciji, sa 12 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca, Čukarički, i 14 bodova u odnosu na večitog rivala.

Fudbaleri Zvezde su mnogo bolje otvorili utakmicu od večitog rivala. Konstantnim pritiskom na poslednju liniju odbrane terali su defanzivce Partizana na greške, u čemu je prednjačio Sedrik Gogua. Partizan se nije snašao na presing crveno-belih. Imali su crno-beli u početnom periodu dosta problema prilikom prenošenja lopte na polovinu rivala. Prva konkretnija prilika viđena je u 5. minutu. Luis Ibanjez je uputio centaršut sa leve strane. Le Talek je glavom pokušao da savlada Šaranova, ali njegov šut odlazi preko gola Partizana. Nova šansu za vođstvo domaći fudbaleri imali su 12. minutu. Aleksandar Katai je, posle solo prodora po levoj strani, pronašao prostor za udarac, ali je Šaranov njegov šut odbio u korner. Nastavili su puleni Miodraga Božovića da vrše pritisak i stvaraju prilike. U 27. minutu, nakon munjevitog kontranapada, imali su crveno-beli situaciju pet na tri. Ugo Vijera je svojom nešto sporijom reakcijom zaustavio taj napad i praktično onemogućio svoj tim da ozbiljnije zapreti iz ove situacije. Crvena zvezda je tako propustila priliku da materijalizuje inicijativu i bolju igru od večitog rivala . Valja istaći i da su u prvom poluvremenu i crno-beli imali nekoliko opasnih napada. Pre svega, preko Nemanje Mihajlovića i Darka Brašanca. Međutim, defanzivci Crvene zvezde uspevali da odbrane svoj gol bez većih problema. Ritam utakmice je znatno opao u poslednjih 15 minuta prvog dela igre. Do odlaska na pauzu jedina vredna pomena je situacija iz 42. minuta. Aleksandar Katai je odličnim potezima prevario Evertona i Bandalovskog. Šutirao je sa ivice kaznenog prostora, ali je Šaranov zabeležio novu intervenciju.

Mnogo sadržajnije i uzbudljivije bilo je drugo poluvreme. Rešeni da što pre povedu, fudbaleri Zvezde su stvorili dve prilike u uvodnim minutima drugog dela igre. Aleksandar Luković je u 47. minutu pogodio stativu. Posle prekida se kapiten domaćeg tima našao u petercu, ali je iz praktično mrtvog ugla šutirao i pogodio okvir gola Partizana. Samo minut posle toga Marko Grujić je prelepo proigrao Ibanjeza. Temperamentni Argentinac je šutirao spoljnim delom stoapala, ali je oprezan bio Šaranov. Videvši da Ugo Vijeira zbog povrede ne može da nastavi utakmicu, šef stručnog štaba je u 53. minut izvršio prvu izmenu. Umesto povređenog Portugalca na terenu se našao Predrag Sikimić. Ne dugo zatim, u 57. minutu, Srđan Plavšić zamenio je Marka Grujića. Kolosalnu prigodu za postizanje pogotka imao je Partizan u 59. minutu. Nemanja Mihajlović je uputio loptu u kazneni prostor, pa je nastala gužva u petercu Zvezde. Nekoliko igrača Partizana su pokušali, ali je Damir Kahriman otklonio opasnost od svog gola. Ohrabreni time, pojačali su crno-beli pritisak. Došli su većeg poseda, do svoje pas igre i uglavnom su po bokovima pretili odbrani Crvene zvezde. Nakon jednog takvog napada, u 73. minutu Alen Stevanović je centrirao, ali Nemanja Mihajlović nije uspeo dobro da zahvati loptu, te je njegov šut završio u gol-autu. Onda je nastupio period u kome ni jedna ni druga ekipa nisu mogle da povežu svoje redove i ugroze protivnički gol. Fudbaleri oba tima su svoje šanse tada uglavnom tražili iz prekida. Takvo stanje na terenu prekinuo je u 81. minutu Aleksandar Katai. Bila je to, bez ikakve dileme, najizglednija mogućnost crveno-belih za vođstvo u dotadašnjem toku meča. Damijen Le Talek je prvo odlično oduzeo loptu, zatim je fenomenalno proigrao levokrilnog napadača Zvezde. Potonji se našao oči u oči sa Bojanom Šaranovim, ali ipak nije uspeo da matira golmana crno-belih. Do prednosti Crvena zvezda dolazi u 85. minutu. Ponovo je Le Talek odlično reagovao spustivši loptu glavom Predragu Sikimiću, koji je vrlo efektno šutirao i postigao svoj prvenac u večitom derbiju. Taman kada se činilo da će Zvezda i iz trećeg ovosezonskog derbija izaći kao pobednik, Partizan je došao do izjednačenja. U poslednjem minutu utakmice Everton je tukao sa trideset metara udaljenosti, Damir Kahriman je nespretno reagovao i time je postavljen i konačan rezultat ovog derbija – 1:1.

Ne možemo reći je u 151. po redu okršaju večitih rivala viđena kvalitetna fudbalska predstava. U dobrom delu utakmice igra oba tima delovala je nepovezano i iscepkano. Ipak, na osnovu prikazanog, utisak je da su fudbaleri Crvene zvezde prikazali bolju partiju od svog rivala. Nakon ovog remija crveno-belima su neophodne još dve pobede da bi osvojili novu titulu šampiona države. Međutim, ono što većinu zvezdaša najviše interesuje jesu predstojeći evropski izazovi. Evidentno je da je pred svima u klubu još mnogo posla kako bi naša ekipa posedovala kvalitet neophodan za nivo takmičenja u Evropi.

Crvena zvezda – Partizan 1:1 (Sikimić u 85. minutu, Everton u 95. minutu)

Stadion ”Rajko Mitić”

Sudija: Aleksandar Vasić

Gledalaca: 37 523

Crvena zvezda: Kahriman – Cvetković, Rendulić, Luković, Ibanjez – Le Talek – Donald, Katai, Grujić , Srnić  – Vijeira

Partizan: Šaranov – Bandalovski, Gogua, Jovanović, Bogosavac – Everton, Brašanac, Kosović – Mihajlović, Stevanović,  Ilić

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама