Fudbal Fudbal/Vesti

Grof razgovarao sa studentima DIF-a

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

Dan uoči 151. susreta Crvene zvezde i Partizana treneri večitih rivala Miodrag Božović i Ivan Tomić bili su gosti studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Dekan DIF-a Vladimir Koprivica zahvalio se gostima što su izdvojili vreme za studente i čestitao Crvenoj zvezdi na dominantnoj igri koju je pokazala u dosadašnjem delu sezone. On je pozvao navijače da vole svoj tim, a poštuju protivnički i da ih svaki derbi spaja, bez obzira na to čije boje brane.

Miodrag Božović je budućim sportskim radnicima govorio o tome da li ima uzora u trenerskoj karijeri, kao i koje karakteristike krase vrhunskog trenera.

– Nikada nisam imao jednu ličnost kao uzora, ali holandska škola fudbala mi se dopada i trudim se da najbolje iz nje prenesem na svoje treninge. Da bi uspeo, trener pre svega treba da bude taličan. Za svaki uspeh potrebno je vreme, a to vam ovde niko ne daje. Morate da imate sreću da napravite dobar rezultat na samom početku da biste uopšte bili u prilici da nastavite sa radom. Vrhunski trener mora dobro da poznaje pedagogiju, psihologiju, filozofiju, da uspe da napravi odličnu atmosferu u klubu, u svlačionici među igračima. Treba da zna u kojim situacijama prema fudbalerima da se postavi kao autoritet, a u kojim kao otac, brat ili prijatelj.

Šef stručnog štaba se osvrnuo i na odnos sa medijima.

– Za sedam godina provedenih u Rusiji nikada nisam imao problem sa medijima. To je bitan segment trenerskog posla jer tako prenosite sliku o sebi i ne ide mi na ruku loša međusobna saradnja. Ovde sam dočekan na nož posle eliminacije od Kairata. Ne smeta mi kritika na profesionalnoj osnovi, ali smeta mi ona sa ljudske strane. Problem je što danas novinarima treba senzacija, a ne informacija. Sada samo čekaju prvi loš rezultat da me napadnu. Neće dobiti tu priliku.

Grof se našalio sa studentima na pitanje kako se ekipa nosi sa stresom i na koji način provode vreme posle utakmice.

– Posle utakmice ostanemo svi sat – dva u mojoj kancelariji. Imamo domaću lozu iz Crne Gore pa ako dobijemo popijemo po dve – tri, ako izgubimo – isto. To je najbolji antistres. Šalu na stranu, čovek odmah po završetku meča nije raspoložen za razgovor niti za komentarisanje dešavanja na terenu. Najbolje je otići kući.

Naš trener dao je savet budućim kolegama.

– Postoje tri stvari koje su bitne u ovom poslu. Najvažnija je obrazovanje. Potom da pratite dešavanja u svetskom sportu. I na kraju upornost i vera u sebe, ništa se ne postiže preko noći.

Studente je zanimalo da li je ne derbiju teže biti igrač ili trener i kako će Grof Božović motivisati ekipu pred utakmicu, s obzirom na to da je bodovna prednost zaista velika.

– Mnogo je lakše kao igrač nastupati protiv večitog rivala, jer tada mislite samo o svojoj igri. Kao trener imate ceo orkestar koji treba da naštimujete. Titula još uvek nije osvojena. Gde god postoji matematička mogućnost čovek mora da se plaši tako da mojim igračima sigurno neće nedostajati motiva.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama