Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Vijeira spasao Zvezdu

Autor: CZBG, Milan P.

U okviru poslednjeg kola preliminarnog dela Super lige FK Borac je ugostio Crvenu zvezdu. Nije viđeno mnogo kvalitetnog fudbala, ali je utakmica obilovala borbenošću i požrtvovanom igrom na obe strane, što je i rezultovalo velikim brojem faulova i grubih startova. Prvi su do prednosti došli Čačani. Vodeći gol delo je Obradovića u 34. minutu. Zvezdu je prvog ovosezonskog poraza spasao Ugo Vijera. Prvi strelac Super lige je svojim dvadesetim golom u sezoni postavio konačan rezultat utakmice – 1:1.

Utakmica je počela u nešto sporijem ritmu. U prvih 10 minuta nije bilo situacija iz kojih bi se mogla izroditi šansa za postizanje pogotka. Tek kada su spustili loptu na zemlju i povezali par dodavanja, fudbaleri Zvezde uspeli su da ugroze svog rivala. Prva konkretna prilika viđena je u 14. minutu. Nakon kraće kombinacije Mihajla Ristića i Srđana Plavšića, potonji proigrava Cvetkovića na desnoj strani. Desni bek crveno-belih ubacio je loptu u peterac, gde se našao Aleksandar Katai. Međutim, njegov udarac glavom predstavljao je lak posao za Bojića. Ideja Božovićevih pulena bila je da presingom na protivničkoj polovini nateraju rivala na grešku i time dođu do mogućnosti za postizanje gol. Takva taktika mogla je da urodi plodom u 25. minutu. Nakon presečenog dodavanja, lopta je stila do Dušana Anđelkovića. Nakon njegovog centaršuta pokušao je Sikimić, ali lopta odlazi visoko preko Bojićevog gola. Treba napomenuti da su crveno-beli izuzetno teško stvarali šanse u ovim trenucima. Tome je u mnogome doprinela taktika domaćina. Igrači Borca su agresivnom i dobro organizovanom igrom u odbranu, uz dosta grubih startova i prekršaja predstavljali nepremostivu prepreku za izabranike Miodraga Božovića. Crvena zvezda je u 32. minutu ponovo zapretila iz vazduha. Ovoga puta se u šansi našao Slavoljub Srnić. Njegov pokušaj glavom, na centaršut Anđelkovića, je bez većih problema odbranio golman Bojić. Fudbaleri Borca su do prednosti došli iz prve šanse na meču. Srđan Vujaklija je, posle gužve u kaznenom prostoru Crvene zvezde, u pokušaju da šutira asistirao svom saigraču za gol. Obradović nije imao težak posao da iz neposredne blizine pogodi prazan gol. Do kraja poluvremena fudbaleri Crvene zvezde nisu imali ideju kako da ozbiljnije zaprete, pa se na odmor otišlo rezultatom 1:0.

Drugo poluvreme donelo je identičnu igru. Čačani nisu odstupali od svoje defanzivne postavke. Doduše, crveno-beli su ovaj period igre počeli nešto angažovanijom i raznovrsnijom igrom u napadu. Kao rezultat toga viđeno je par poluprilika. Treba izdvojiti pokušaj Dušana Anđelkovića, kao i Zorana Rendulića posle kornera. Najbliži da izjednače rezultat fudbleri Zvezde bili su u 63. minutu. Taj pokušaj je delo Mihajla Ristića. Mladi vezista crveno-belih odlično je izveo slobodan udarac, sa velike udaljenosti tukao direktno na gol, ali je Bojić zabeležio odličnu intervenciju. U 66. minutu Miodrag Božović izvršio je prvu izmenu. Neprimetnog Predraga Sikimića zamenio je Ugo Vijeira. Ne dugo za tim još jednom je Mihajlo Ristić pokušao iz slobodnog udarca. Ovoga puta ga je Vijeira sprečio da se upiše u listu strelaca. Kako se utakmica bližila kraju pritisak gostujućih fudbalera bio je sve jači. Nakon neuspelog pokušaja Aleksandra Kataija da, nakon gužve u kaznenom prostoru, savlada Bojića, delovalo je da će Borac naneti Crvenoj zvezdi još jedan poraz ove sezone. Da ne bude tako pobrinuli su se Le Talek i Vijeira. Prvo je Francuz vrlo lepo progirao Uga, Portugalac je izvrsno primio loptu i preciznim udarcem poravnao rezultat. Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, pa je konačan rezultat ovog meča 1:1.

Spasla se Crvena zvezda poraza na stadionu kraj Morave, ali je krajnje vreme da se svi u klubu iz Ljutice Bogdana uozbilje i dobro razmisle o nekim stvarima. Igra fudbalera Zvezde nikako ne obećava pred novi prvenstveni večiti derbi. Tek na momente, u naznakama, vidimo fudbal kakav su puleni Miodraga Božovića igrali tokom većeg dela sezone. Evidentno je da neke stvari ne funkcionišu kako treba i biće potrebno mnogo rada i truda kako bi kvalifikacije za plasman u evropska takmičenja naš tim dočekao spreman.

Borac – Crvena zvezda 1:1 (Obradović u 34. minutu, Vijeira u 90. minutu)

Stadion kraj Morave

Sudija: Novak Simović

Borac: Bajić – Tanasin, Maslać, Krstić, Obradović – Balabanović, Kostić – Zorić, Jovanović, Petraci – Vujaklija.
Crvena zvezda: Kahriman – Cvetković, Rendulić, Luković, Anđelković – Le Talek – Srnić, Katai, Plavšić, Ristić – Sikimić.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама