Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Povratak na pobednički kolosek

Autor: CZBG, Milan P. 

U okviru 29. kola Super lige Crvena zvezda je, na stadionu ”Rajko Mitić”, dočekala ekipu Rada. Nisu fudbaleri Zvezde podarili svojim navijačima kvalitetnu fudbalsku predstavu. Ovoga puta izostala je igra koja je u najvećem delu sezone krasila pulene Miodraga Božovića, ali su i pored toga uspeli da uknjiže nova tri boda na svom kontu. Pobednički gol delo je Mičela Donalda, koji je u 73. minutu savladao Filipovića.

Crvena zvezda je utakmicu počela znatno agilnije i sa mnogo više želje u odnosu na prethodni meč protiv Vojvodine. To je rezultovalo i stvaranjem prilika već  na početku prvog poluvremena. Aleksandar Katai se u 4. minutu oslobodio Maraša i Milovanovića, nakon čega je uputio loptu u peterac gostujuće ekipe. Na pravom mestu se našao Marko Petković, koji je sa nekih 5 metara šutirao, ali je Filipović zabeležio vrlo efektnu odbranu. U nastavku je David Babunski u dva navrata pokušao sa matira Filipovića. Prvo je u 10. minutu, nakon par solidnih driblinga Mičela Donalda, imao šansu. Šutirao je sa ivice šesnaesterca, ali čuvar mreže gostiju je bez većih problema sačuvao svoj gol. Novi pokušaj Zvezdinog plejmejkera da dovede svoju ekipu u vođstvo beležimo u 13. minutu. Šutirao je sa gotovo istog mesta kao kod prethodne šanse, ovaj put je to izgledalo nešto bolje, ali ipak nedovoljno precizno da bi se savladao golman Rada. Nastavili su fudbaleri Zvezde sa napadima, u želji da što pre dođu do vođstva. Kapitalnu priliku za to imali su u 17. minutu. Protanista je, kao i na startu meča, bio Marko Petković. Protutnjao je po boku, odigrao dupli pas sa Babunskim, pa se našao maltene sam pred Filipovićem. Međutim, i ovoga puta je golman gostiju uspeo da ukroti šut Zvezdinog desnog beka. Posle toga je igra Crvene zvezde u napadu potpuno utihnula. Kao da su pomenuti promašaji demoralisali crveno-bele. Prva prava šansa za goste delo je desnog halfa Zvezde, Edsona Da Silve. Napravio je defanzivac domaćina kardinalnu grešku u želji da otkloni opasnost. To je iskoristio Andrija Kaluđerović, koji se odmah uputio prema Kahrimanovom golu, ali je nedovoljno precizno šutirao. Samo tri minuta kasnije viđena je kolosalna prilika za Rad. Ovoga puta početničku grešku u svom kaznenom prostoru napravio je Aleksandar Luković. Odmah je na to reagovao Nenadović. Dodao je loptu Borku Veselinoviću, čiji je pokušaj da postigne pogodak bio zaista očajan. Fudbaleri Rada zapretili su ponovo u 28. minutu. Borko Veselinović je napravio prodor po sredini terena. Proigrao je, zatim, Nenadovića na levoj strani. Imao je bek gostujuće ekipe dovoljno vremena da se namesti i uputi upotrebljiv centaršut. To je iskoristio Kaluđerović, nakon čijeg je šuta Damir Kahriman uhvatio živu loptu. Tempo igre je posle toga znatno opao. Do kraja poluvremena jedini vredan pomena jeste pokušaj Mihajla Ristića na isteku prvog dela igre. Levokrilni igrač crveno-belih je stvorio sebi poziciju za šut, gađao dalji ugao Filipovićevog gola, ali mu nije pošlo za rukom da da gol. Na odmor se otišlo rezultatom 0-0.

Na početku drugog poluvremena gosti su imali novu priliku da dođu do prednosti. Stanojević je pokušao direktno iz kornera! Lopta je imala čudnu putanju, ali je stativa ovaj put bila saveznik fudbalera Zvezde, sprečivši da ovaj šut završi u golu. U 61. minutu Miodrag Božović je izvršio dvostruku izmenu. Predrag Sikimić je zamenio Uga Vijeiru, dok je Srđan Plavšić ušao u igru umesto Davida Babunskog. Probao je time šef stručnog štaba pokušao svoje fudbalere da probudi iz letargije u koju su zapali. Pomenute promene su urodile plodom već u sledećem minutu. Centaršut Ibanjeza je iskoristio Predrag Sikimić, koji je lepo spustio loptu glavom do Aleksandra Kataija. Ofanzivni vezista Crvene zvezde je šutirao sa nekih desetak metara, ali je lopta završila pored desne stative. Mučenje fudbalera Zvezde prekinuto je u 73. minutu. Kao i mnogo puta ove sezone, Luis Ibanjez je bio u glavnoj ulozi. Fenomenalno je Argentinac izveo korner, praktično pogodivši u glavu Mičela Donalda. Tamnoputi vezista crveno-belih je dobro reagovao i doveo svoju ekipu do vođstva, koje, ispostaviće se, nije ispušteno do samog kraja utakmice. Ohrabreni vodećim golom, pojačali su napade crveno-beli, ali to ipak nije donelo značajnije šanse do kraja meča. Valja istaći i da su nakon pomenutog gola fudbaleri Rada delovali zaista nemoćno, bez agresivnosti i prave želje da dođu povoljnog rezultata.

Evidentno je da je Crvena zvezda u padu forme. Danas je, kao i u Novom Sadu, u većem delu meča delovala bezidejno i nesigurno u napadu. Nedostaje ekipi Miodraga Božovića preciznost u pasu i agresivnost koja ju je krasila tokom jesenje polusezone. Na sve to su se nadovezali i problemi u poslednjoj liniji odbrane. Centralni halfovi crveno-belih nastavljaju u kontinuitetu da prave početničke greške, što nikako ne obećava. Iako je Zvezda na samo dve utakmice od osvajanja šampionske titule, ovakve partije pozivaju na oprez sve u klubu. Pred rukovodstvom kluba iz Ljutice Bogdana je ogroman posao, kako bi ispunili očekivanja navijača i vratili Crvenu zvezdu na evropsku scenu.

Crvena zvezda – Rad 1:0

Stadion: ”Rajko Mitić”

Sudija: Dejan Filipović

Gledalaca: 7200

Crvena zvezda: Kahriman – Peković, Luković, Edson, Ibanjez – Le Talek – Donald – Babunski (Babunski), Ristić, Katai ( Srnić) – Vijeira (Sikimić).

Rad: Filipović – Jovanović, Maraš, Bates, Ljubinković – Protić, Stanojević – Nenadović (Denić), Veselinović (Rusmir), Lutovac – Kaluđerović.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама