SDCZ Hokej

Intervju sa Nenadom Milinkovićem, trenerom hokejaškog kluba Crvena zvezda (rezime sezone)

Autor: CZBG, Milan P. 

SKHL Crvena zvezda privodi kraju još jednu takmičarsku sezonu. Kako red nalaže, vreme je za sumiranje utisaka i rezime ove sezone. Deluje da, uprkos porazu u finalu od večitog rivala, navijači Crvene zvezde ipak mogu biti zadovoljni napretkom igrača i radom rukovodstva kluba. O tome, ali i nekim drugim stvarima, za naš sajt govorio je trener Crvene zvezde, gospodin Nenad Milinković.

CZBG: Gospodine Milinkoviću, izgubili smo u poslednjoj utakmici 3:2 od Partizana. Kako ste vi videli ovu utakmicu?

N. Milinković: Dobra hokejaška predstava, ali nažalost nije išla nama u korist. Generalno, mi smo odigrali dobro. Odigrali smo onako kako smo se dogovorili, uradili smo ono šta smo očekivali. Možda je malo ponestalo agresivnosti u napadu, pa nismo bili previše opasni po gol Partizana. Tu jesmo malo omanuli, jer smo malo razvodnili postave. Napravili smo postave koje mogu da se nose sve vreme sa Partizanom jakon odbranom i klizački, ali smo ostali samo na drugoj postavi koja je bila spremna da reaguje. Uostalom, imali smo peh već krajem druge trećine, s obzirom da mi imamo kraću klupu, pa samim tim i manji broj bekova. Ostali smo sa tri beka, narednih deset minuta smo igrali bez Crnogorca. Čak sam i kapitena Popravku morao da postavim na poziciju beka. Sve to nas je malo umorilo. Ali imali smo neki zadati cilj i želju. Mislim da mladi igrači i njihova mentalna nestabilnost u odlučujućim momentima je dovela do takvog rezultata da izgubimo u produžetku.

CZBG: Da li je odlučujući faktor bio upravo taj kvalitet i iskustvo koji Partizan ima na bekovskim pozicijama?

N. Milinković: Biću direktan. Sve se to znalo na početku. Mi smo ove godine oformili neki prvi tim, ali je prosek naših igrača 21 godina. Moj najstariji domaći bek ima 21. godinu. Ostali imaju po 19 i 18 godina. Jednostavno, momci su dali svoj maksimum. Ja sam njihovom igrom prezadovoljan. Partizan nema kvalitetnije bekove, ima samo veći broj starijih i bezobraznijih bekova koji imaju neke utakmice iza sebe i, samim tim, više iskustva. Oni u odlučujućim trenucima zaboravljaju na sportske argumente, sportsku i fer borbu i spremni su na sve. Naravno, ovo je kontaktni sport i to je dozvoljeno. Bez obzira na to, mislim da su moji mladi bekovi odigrali izuzetno kvalitetno. Međutim, na kraju je ipak presudilo iskustvo. Moj jedan jedini domaći bek je igrao seniorsku ligu. Preostala četvorica, ako ne računamo Crnogorca, su prvi put u životu igrali seniorsku ligu. Prvi put su igrali finale plej-ofa i to ovako kako nije duži niz godina zapamćeno. Sa druge strane, Partizan ima dužu klupu sa igračima uzrasta od 25 do 32 godine i to im je donelo pobedu. To nije slučaj samo na bekovskim linijama, već i u napadačkoj liniji. Njihovi domaći napadači bili su izuzetno efikasni, čak mnogo efikasniji od njihovih ruskih internacionalaca. Prema tome, možemo zaključiti da je presudila veća baza domaćih igrača.

CZBG: Pre početka serije mnogo se pričalo o sudijama. Jeste li vi zadovoljni suđenjem u plej-ofu?

N. Milinković: Što se tiče sudija, postojali su određeni dogovori koji su tokom finalne serije izmenili. Neke su sudije u startu bile odstranjene od strane saveza i sudijske organizacije kao veliki zvezdaši, što prvi put čujem. U poslednja tri meča nemam nikakve primedbe na suđenje. Jedina greška se desila u trećoj trećini prve utakmice gde smo baš bili vidno oštećeni. Posle je taj sudija vraćen da sudi u trećoj utakmici i navodno je priznao da su to bile njegove kardinalne greške. Desio se jedan nesportski gest igrača Partizana, a sudija je isključio našeg igrača koji je stajao pored i nije imao nikakve veze sa tim. Znači, nije došlo do bilo kakvog kontakta. Mi smo se trudili da obezbedimo nepristrasne sudije sa internacionalnim iskustvom. Ali kada pogledate prvu utakmicu, mi smo imali 22 minuta kazne, a u naredne dve od 4 do 6 minuta. To je sve diskutabilno. Na to mi kao klub, koji nema nikakvog uticaja u savezu i sudijskoj organizaciji, jednostavno ne možemo da utičemo. Preostaje nam samo da se pomirimo sa tim da je to još jedan protivnik protiv koga treba da igramo.

CZBG: Koliko ste zadovoljni ovom sezonom i šta bi istakli kao najveći uspeh?

N. Milinković: Ovo je bila stvarno super sezona, što se našeg kluba tiče. Ako zanemarimo seniore, sve ostale selekcije Crvene zvezde u svim starosnim grupama su šampioni ove sezone. U klub je uloženo dosta novca, dosta napora i truda da ova sezona izgleda kako bi svaka normalna sezona trebala da izgleda. Mnogo nam je značilo igranje slovenačke lige u početku. Ja sam zaista prezadovoljan radom ovih momaka. Sve su to mladi momci, pred njima je još bar 15 godina igranja hokeja, još 10 do 15 godina igranja ovakvih finala. Samo treba da uče na svojim greškama i ne treba ni za čim da žale. Odigrali su u ovoj seriji dve odlične utakmice. Naravno, jedna uvek može da se pusti niz vodu, da se malo eksperimentiše. Jedina moja želja je da ovako nastavimo u naredne tri, četiri godine. Kada bi ovako nastavili u kontinuitetu, to bi onda posle dalo rezultate i na nekom reprezentativnom planu.

CZBG: Kakvi su vaši planovi na dalje i kakvi su planovi kluba u budućnosti?

N. Milinković: Planovi kluba su, kao i prethodne sezone, pregovori sa Slovencima, Hrvatima, a vrlo verovatno i sa Mađarima ove sezone. Da se seniorska kategorija, zajedno sa selekcijama 14, 16 i 18 godina uključi u njihove zvanične lige. Za seniore bi bilo dobro da to ne bude jedan krug, što smo igrali ove godine, već da to bude dvokružno. Cilj je da obezbedimo nekih dvadesetak utakmica van granica naše zemlje. Ove godine smo sredinom decembra završili slovenačku ligu, onda smo odigrali dve, tri utakmice domaćeg prvenstva. Posle toga, mesec i po dana u jeku sezone, mi nismo odigrali nijednu utakmicu. Tako da su nam planovi da se i dalje uključimo u ozbiljnije lige u našem regionu i da pokušamo to da radimo u kontinuitetu, u vremenskom periodu od 4-5 godina. Što se mene tiče, vezan sam za i dalje za Crvenu zvezdu. Moja ambicija je da osvojim titulu sa matičnim klubom. Boriću se za to koliko god budem mogao!

CZBG: Gospodine Milinkoviću, hvala vam na ovom razgovoru i srećno!

N. Milinković: Hvala i vama, pozdrav!

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama