Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezdino veliko srce kucalo i u Malagi

Autor: CZBG, Nenad S.

Nakon teške utakmice polufinala doigravanja ABA lige protiv Cedevite, Crvena zvezda Telekom je morala brzo da zaboravi taj meč i okrene se obavezama u Evroligi, gde je sjajnim izdanjima uspela da dođe na korak od još jednog doigravanja – doigravanja za odlazak na F4 najjačeg košarkaškog takmičenja u Evropi.

Za to su im bile neophodne dve pobede u preostala 4 meča, a prva “meč lopta” je bila večeras, u Malagi, protiv Unikahe.

Foto: euroleague.net
Foto: euroleague.net

Domaći su sjajno počeli sezonu, međutim u poslednjih mesec i po dana su ušli u krizu i tek su protiv Cedevite u Zagrebu uspeli da zabeleže pobedu, posle nekoliko poraza posle kojih su izgubili sve šanse za plasman među najboljih 8 timova Evrope.

Ono što je Zvezdi davalo nadu je činjenica da Radonjić, što se Španaca tiče, ne gubi utakmice, osim ako su u pitanju Real i Barselona.

Četiri puta je savladana Vitoria, po dva puta Valensija i Bilbao i jednom Malaga, u poslednja tri evro ciklusa.

Takođe, Zvezda je sva 4 poraza u TOP 16 fazi zabeležila od turskih timova.

Spor početak Zvezde je uslovio vođstvo domaćina od 5:0, a Beograđani prve poene postižu preko Kinzija posle više od dva minuta igre.

Na polovini prvog dela već je 10:4, nakon trojke Kuzminkasa, i Zvezda izgleda loše, a Malaga sveža i precizna sa distance. Košarkaši Unikahe su pogodili već dve trojke, a uz njih još dva koša sa same linije za 3 poena.

Ništa se nije menjalo u igri i sledećih nekoliko minuta, pa Malaga dolazi do maksimalnih 16:8 na 1:30 do kraja prvog dela, i Radonjić traži tajm aut.

Nije to puno pomoglo jer su njegovi igrači nastavili sa početničkim greškama, i na pauzu se odlazi vođstvom domaćih 20:12, iako se stekao utisak da je Zvezda ipak kvalitetniji tim, ali i tim sa manjkom energije.

Čak 6 grešaka su imali šampioni ABA lige za 10 minuta.

Serijom od 5:0 Zvezda dolazi na samo 3 poena zostatka, ali, Zvezdino dete, Nedović trojkom ponovo vraća na osetniju prednost 23:17 .

Nastavio je Nedović svoju seriju, i svojim 13. poenom dovodi svoj tim na 27:21

Izveo je Plaza svog najboljeg igrača ali to nije omelo njegov tim koji na 5 minuta do kraja poluvremena ima velikih 31:21, i Radonjić pozeže za još jednim tajm autom.

Diaz sa slobodnih donosi najvećih 32:21 .

Do kraja poluvremena Malaga je igrala puno organizovanije, dok je Zvezda sve napade uglavnom rešavala individualnim akcijama bez prave igre. O tome govori i broj asistenija koje je Zvezda napravila, a njih je bilo samo 3 u prvom poluvremenu, koju Unikaha završava sa trojkom Nedovića na isteku napada i košem Mindaugasa posle ofanzivnog skoka, pa se na odmor odlazi sa ogromnih 16 poena prednosti – 43:27.

Ovo je verovatno bilo najgore poluvreme Zvezde u sezoni, a o tome svedoči indeks korisnosti koji je iznosio neverovatnih 17 naspram Malaginih 51.

Ništa bolje nije srspki šampion krenuo ni u drugom poluvremenu, pa su Španci došli na maksimalnih 49:30 i činilo se da je to kraj svih nadanja da će Zvezda doći do važne pobede.

Međutim, tako nisu mislili Gudurić i Lazić čijim trojkama započinje jedan od najčudesnijih preokreta koje smo videli ove sezone. Zakucavanjem Milera, Zvezda zaokružuje seriju od 8:0 i na polovini trećeg perioda dolazi na „samo“ 10 poena zaostatka 51:41 i Plaza traži tajm aut da pokuša da ubije nadu u preokret crveno belih.

I tajm aut je uspešan jer Nedović solo prodorom vraća prednost na 12 poena, i tako potvrđuje da igra najbolju utakmicu u sezoni.

Ipak Zvezda nastavlja sa dobrim napadom i furioznom serijom dolazi na samo 4 poena zaostatka.

Dva minuta pre kraja ovog dela rezultat je 55:51 za Malagu, a Zvezda je imala napad da se skroz približi, međutim, Gudurić promašuje za tri, a Diaz daje tešku trojku u poslednjoj sekundi treće četvrtine i tako u velikoj meri poništava sjajnu Zvezdinu seriju i vodi svoj tim na velikih 7 poena.

Treba reći da je Zvezda ovu seriju napravila bez Jovića, Zirbesa i Kinsija na parketu, koje Radonjić odmara za meč protiv Cedevite.

I ponovo crveno beli dobro otvaraju četvrtinu i serijom 8:0, uz dve trojke Simonovića, dolaze do prvog vođstva na utakmici od 61:60, i  Plaza traži tajm aut posle koga Džekson opet pogađa nemoguću trojku, sa istekom napada, i vraća prednost svom timu. Ta prednost kratko traje jer Jović uzvraća istom merom, i ulazimo u uzbudljiv deo meča u kom se ekipe smenjuju u vođstvu.

Posle slobodnih bacanja Cirbesa i pogotka istog igrača nakon sjajnog proigravanja Jovića, Zvezda dolazi do maksimalnih 5 poena prednosti 70:65 na 3 minuta do kraja, i strateg Španaca je prinuđen da traži odmor.

Ništa to nije omelo Simonovića, koji sa dve uzastopne trojke dovodi svoj tim na ogromnih 9 poena prednosti 76:67 1:30 do kraja, i time obezbeđuje pobedu Crvenoj zvezdi – veliku pobedu koja joj sada skoro i matematički obezbeđuje plasman među 8 najboljih u Evropi, i pobedu koja je vodi u Krasnodar na utakmicu koja će značiti borbu za drugo mesto.

Rutinski je Zvezda privela utakmicu kraja i na kraju trijumfovala 78:72. Drugo poluvreme, najbolji srpski tim dobio je 51:29, a indeks korisnosti na kraju je bio 89:77 u korist Beograđana.

Najefikasniji u taboru crveno-belih bio je Jović sa 16 poena i 7 asistencija, ali ključan za pobedu je bio Marko Simonović sa 12 poena, odnosno 4 trojke i to sve u poslednjoj četvrtini.  Kod Španaca bolji od ostalih bio Nemanja Nedović sa 22 poena.

Na kraju Unikaha – Crvena zvezda Telekom 72:78 (20:12, 23:15, 17:26, 12:25).

Foto galeriju sa utakmice Unikaha – Crvena zvezda možete da opogledate OVDE.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama