Košarka Košarka/Najava utakmica

11. kolo, Evroliga TOP16, Unikaha – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon 45 minuta rovovske bitke u polufinalu Jadranske lige protiv Cedevite, vremena za odmor nema. Crvena zvezda ide na svoje prvo u nizu putovanja u sledećih 7 dana. Prva destinacija je sunčana Malaga, gde će crveno-bele dočekati ekipa Unikahe.

SQaomsD

Nakon odličnog regularnog dela takmičenja, pad u formi Unikahe je bio vidljiv. Zaređali su čak 6 poraza za redom, da bi u prošlom kolu savladali Cedevitu u Zagrebu, dosta ubedljivo (78:91). Takođe u domaćem prventsvu, savladali su i ekipu Saragose, tako da u ovu utakmicu ulaze u nešto pozitivnijem ritmu. Neki igrači su u poslednje vreme imali lakše povrede, dok ih je centar Ričard Hendriks napustio.

Plaza u ovoj fazi takmičenja ima velike probleme, ali agresivnost ekipe je i dalje na visokom nivou. Tokom čitave sezone, najbolja su skakačka ekipa u napadu. Uspevaju da uhvate čak 14 skokova u napadu po utakmici. Džek Kuli, Vil Tomas i Mindaugas Kuzminskas, rade veliki posao ispod protivničkog koša. Uhvatili su 59 skokova u napadu u ovoj fazi takmičenja od 139. Odlično se pozicioniraju (Kuli) u samom srcu reketa, odnosno napadaju obruč (Kuzminskas, Tomas) iz drugog plana.

Napadački nisu raspoloženi, i postužu tek nešto preko 70 poena po utakmici. Jedini koji je raspoložen je Mindaugas Kuzminskas (12,4 poena po utakmici). Donekle, ove sezone, on je jedina konstanta u igri Unikahe. Šut iz igre je dosta slab, pogotovo od trenutka kada se povredio Džamar Smit. Unikaha je tom povredom izgubila beka sa poenima u rukama, i još više oslabila tako svoj napad. Edvin Džekson pokušava kroz sezonu da digne svoju formu, dok iz drugog plana prete Vil Tomas i DeMarkus Nelson.

Kroz sezonu, Unikaha dosta loše brani liniju za tri poena. Ne dozvoljavaju protivnicima mnogo šuteva za tri poena. Čak štaviše sa 207 dozvoljenih šuteva, zauzimaju drugo mesto u tom segmentu igre. Ipak, dozvoljen procenat šuta za tri poena od gotovo 43% dovoljno govori o tome gde je odbrana Unikahe tanka. Uostalom, Zvezda je na utakmici u Pioniru šutirala 11/22 van linije 6,75. Slabe defanzivne rotacije, dovele su do toga da se Marko Simonović raspuca, ali i da ostali igrači imaju dosta dobar procenat šuta sa distance. To je i jedan od razloga zašto se na toj utakmici nisu osetile nešto slabije napadačke partije Majka Cirbesa i Kvinsija Milera.

U diktiranju tempa igre, imaju velikih problema. Zbog prevelike želje da se igra u tranziciji, često trio Nelson – Džekson – Kuzminskas gubi dosta lopti. Generalno, Unikaha gubi 13,5 lopti po utakmici i među 5 najgorih ekipa su u tom segmentu igre. Nelson je igrač koji je igrao u Zvezdi, i kojeg stručni štab dobro poznaje. Slabije strane, pozicioni napad i leva ruka, će sigurno biti korišćenje, pogotovo u pikenrol igri i usmeravanjima.

Dosta asistencija koje Unikaha pravi dolazi iz trčanja i tranzicije. U pozicionom napadu se retko dešava da nešto mogu da iskreiraju, i više se oslanjaju na individualni kvalitet Kuzminskasa, sada i Edvina Džeksona. Na niskom postu, u napadačkom smislu Vaskez i Tomas su najozbiljniji igrači španskog tima. Fran Vaskez je protiv Cedevite i Darušafake pokazao da je i dalje ozbiljan centar i solidna napadačka opcija na poziciji centra. U te dve utakmice je šutirao 13/14 iz igre. Sa druge strane Vil Tomas je inside-outside četvorka, koja može da napada koš na različite načine. U poslednje dve utakmice (Cedevita i Saragosa), ušao je u dobar šuterski ritam. Postigao je 27 poena uz šut iz igre 10/17.

Utakmica će biti odigrana u petak, sa početkom u 20:45, a prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama