Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda povela u utakmici za infarkt

Autor: CZBG, Milan P. 

U prvoj utakmici polufinalne serije ABA lige Crvena zvezda, u dvorani ”Aleksandar Nikolić”, dočekala je ekipu Cedevite. Nakon velike drame Zvezda je slavila rezultatom 97-88. Viđena je izvanredna utakmica. Ovaj meč je krasila velika borbenost, kvalitetna košarka, uz pregršt lepih poteza na obe strane. Bez ikakve dileme, bio je to dvoboj dostojan dva evroligaša i učesnika TOP16 faze najelitnijeg evropskog takmičenja. U redovima crveno-belih najistaknutiji su bili Kvinsi Miler, Tarens Kinzi i Majk Cirbes, dok su, sa druge strane, najzapaženiji pojedinci bili Miro Bilan i Džejkob Pulen.

Utakmica je počela duelima na centarskoj poziciji. Majk Cirbes doneo je Crvenoj zvezdi prve poene, dok je sa druge strane Miro Bilan prikazao vrlo lepu centarsku tehniku, postigavši prvi koš za svoju ekipu. Nakon poena Nemanje Dangubića iz ofanzivnog skoka i trojke Kvinsija Milera, povela je Crvena zvezda rezultatom 7-2. Treba istaći da su u tom delu igre puleni Dejana Radonjića pokazali više energije na skoku od svog rivala, što je rezultovalo i prvom osetnijom prednošću na meču. Cedevita je pre svega poenima Mire Bilana uspevala koliko toliko da održi rezultatski priključak. Prvi centar Zagrepčana postigao je čak 6 od prvih 11 poena svog tima i time nagovestio da će predstavljati nerešivu enigmu za centarsku liniju Beograđana. Do nove prednosti Crvena Zvezda je došla šutevima van linije 6,75. Prvo je Tarens Kinzi na samom isteku napada pogodio trojku uz faul. Odmah nakon toga prednost crveno-belih dodatno je povećao Kvinsi Miler. Rezultat na kraju prve četvrtine izsnosio je 22-14. Treba napomenuti i to da su igrači Zvezde imali problema sa šutem sa linije penala.

Tamo gde je stao u prvoj, Miro Bilan je nastavio u drugoj četvrtini. Na početku drugog perioda imao je već 10 poena na svom kontu. Cedevita je tada pojačala tempo igre u napadu. Prvo je Fran Pilepić pogodio prvu trojku za svoju ekipu. Gosti iz Zagreba su do prednosti došli nakon pet vezanih poena Nemanje Gordića. Dodatni nevolju za Crvenu Zvezdu predstavljao je i rani ulazak u probleme sa ličnim greškama Majka Cirbsa. Prvi centar ekipe Dejana Radonjića zaradio je sredinom drugog dela igre svoju treću ličnu grešku. Morao je na to da reaguje šef stručnog štaba crveno-belih i da tajm-autom pokuša da preseče seriju Cedevite. Međutim, ni to nije urodilo plodom. Nastavili su puleni Veljka Mršića da rešetaju odbranu domaćina. Trojkama Luka Babića, te Džejkoba Pulena, rasla je prednost gostujućeg tima. Prinuđen je bio trener Radonjić da, ne dugo nakon prvog, iskoristi i svoj drugi tajm-aut. Veoma su teško u tim trenucima njegovi igrači poentirali iz reketa i stiče se utisak da je to, uz promašaje sa linije penala, predstavljalo glavni problem Zvezde. Treba reći i da su crveno-beli svom rivalu dozvolili čak 29 postignutih poena u drugoj četvrtini. Na odmor se otišlo rezultatom 43-37 za Cedevitu.

U trećoj deonici viđena je velika borba. Poenima Jovića i Milera, došla je Crvena Zvezda na samo poen zaostatka. Pojačali su tada i agresivnost u odbrani crveno-beli, ali je Cedevita ipak uspevala da nađe rešenja u napadu i održi prednost. Za ekipu Dejana Radonjića i dalje je najveći problem bila igra na centarskim pozicijama. Cedevita je bila izuzetno fokusirana na odbranu svog reketa, te Majk Cirbes nikako nije dobijao upotrebljive lopte. Međutim, u drugom delu trećeg perioda igre videli smo koliko samo jedna sekvenca može da promeni tok utakmice. Nakon promašenog slobodnog bacanja Kvinsija Milera, Majk Cirbes hvata ofanzivni skok i poentira. Luka Žorić je oštro protestvovao kod sudija, smatrajući da je Cirbes tom prilikom napravio faul u napadu, za šta je dobio tehničku grešku. Maksimalno su to iskoristili crveno-beli. Tarens Kinzi bio je precizan sa linije penala, da bi pogotkom s perimetra Branka Lazića Crvena zvezda prešla u vođstvo. Da u poslednju četvrtinu Cedevita ne uđe sa zaostatkom pobrinuo se Miro Bilan. On je svojim košem izjednačio rezultat, 56-56.

Borba na parketu se do kraja rasplamsala u poslednjem delu igre. Velika agresivnost u odbrani na obe strane rezultovala je time da obe ekipe vrlo brzo ispune bonus. Tada je na scenu stupio izvanredni plejmejker zagrebačke ekipe, Džejkob Pulen. Svojim prepoznatljivim šutevima sa velike udaljenosti zadavao je velike probleme Zvezdi. Uspela su crveno-beli i na to da odgovore. Prvo je Stefan Jović pronašao par odličnih rešenja u napadu, a onda je na scenu stupio Majk Cirbes. Ako je Pulen bio ključna figura u igri Cedevite, onda je to definitivno za domaćina bio Majk Cirbes. Pri rezultatu 78-80 viđen je možda i ključni trenutak utakmice. Nje Crvena Zvezda uspela da lepo organituje napad, pa je Tarens Kinzi dodao loptu Majku Cirbesu, koji pored tri igrača Cedevite pogađa uz dodatno slobodno bacanje. Do kraja je viđen još po jedan koš na obe strane, pa je utakmica otišla u produžetak.

Otpor Cedevite su u prožetku slomili Zvezdini Amerikanci. Čak osam poena je u tom delu igre postigao Kvinsi Miler. Uz njega je udarna igla u napadu bio Tarens Kinzi. Pokušala je ekipa Veljka Mršića na sve načine da izbegne poraz, ali im to nije pošlo za rukom. Tačku na ovu fanatastiču utakmicu stavio je Branko Lazić, koji je svojim pogotkom za tri poena postavio konačan rezultat.

Crvena Zvezda – Cedevita 97:88

Sudije: Pukl, Javor i Koljenšić

CRVENA ZVEZDA: Kinsi 16, Rebić, Dangubić 4, Lazić 12, Micić, Tejić, Simonović, Gudurić 6, Jović 14 Miler 24, Cirbes 19, Štimac 2

CEDEVITA: Pulen 24, Vajt 16, Katić, Pilepič 10, Babić 5, Žganec 1, Musa, Bilan 20, Mazalin, Gordić 10, Žorić, Arapović 2

Skoči na traku sa alatkama