Рукомет Рукомет/Извештаји СДЦЗ

Ubitačan finiš Dragutinovića za prvo mesto

Izvor: Zvanični sajt SD Crvena zvezda

Rukometaši Crvene zvezde slavili su u uzbudljivoj utakmici protiv Požarevca na domaćem terenu u Beogradu rezultatom 28:26 (12:16) u 17. kolu, prekinuli mini seriju od dva meča bez trijumfa i obezbedili prvo mesto u Super ligi Srbije.

Osim početne Zvezdine prednosti, gosti su konstantno vodili. Imali su i pet golova prednosti u jednom periodu igre, ali je ekipa Nenada Peruničića najavila sjajan finiš i serijom od 4:0 stigla do 13. trijumfa u šampionatu na krilima sjajnog Aleksandra Dragutinovića. Najpre su se domaći igrači približili na dva gola zaostatka, zatim izjednačili rezultat četiri minuta pre kraja, a nakon toga sa nova dva pogotka rešili susret. Poslednja tri pogotka u finišu, kojima je meč prelomljen, postigao je najbolji strelac lidera na tabeli Aleksandar Dragutinović.

Požarevljani su doputovali u Beograd bez srednjeg beka Stevanovića, dok crveno-beli nisu mogli da računaju na prvog pivotmena Dejana Babića. Utakmica je kasnila zbog uklanjanja bine, koja je morala ranije biti razmontirana, a Zvezda je na ovom susretu imala značajnu podršku svojih navijača sa tribina u nedostatku fudbalskih i košarkaških utakmica u nedeljnom programu.

Crveno-beli su poveli preko Uroša Radosavljevića i verovatno nisu ni sanjali da će sledeću prednost dočekati tek u samom finišu susreta. Požarevac je posle poraza Partizana u Šapcu protiv Metaloplastike video svoju šansu da se vrati u borbu za plej-of, pa je nošen velikom željom uspeo da preuzme konce utakmice u svoje ruke i povede sa 5:2 u šestom minutu.

Zvezdaši su se trgli iz letargije. Raspoloženi Aleksa Kljajić sa dva pogotka u nizu donosi izjednačenje domaćinu, ali gosti preko Đorđa Todorovića i doskorašnjeg Zvezdinog prvotimca Srđana Milutinovića uspevaju da se ponovo odlepe na dva razlike. Todorović je bio izuzetno raspoložen. Odbrana crveno-belih nije imala rešenja za njega, dok je u napadu uglavnom Mladen Šotić uspevao da pronađe put do mreže.

Prilikom još jednog pogotka Đorđa Todorovića, gosti drugi put stižu i do +5 (15:10), da bi Nenad Mandić i Aleksa Kljajić smanjili na dva gola zaostatka, ali je Marko Veljković pogodio u finišu za vođstvo gostiju od 16:12 na poluvremenu.

U nastavku maestralni Šotić uspeva tri puta uzastopno da se upiše u strelce i smanji na 15:17 u 36. minutu. Požarevac je i ovoga puta pokazao zbog čega je možda i najnezgodnija ekipa u ligi. Vrlo čvrst sastav sa velikim brojem prekaljenih igrača, mahom nekadašnjih istaknutih Zvezdinih članova, održavao je prednost od tri gola tokom većeg dela drugog poluvremena.

Bilo je i četiri razlike nakon pogodaka Stefana Alčakovića i vrlo raspoloženog Srđana Milutinovića za 25:21 u 52. minutu, nakon čega je trebalo biti vrlo hrabar pri pomisli da Zvezda može do velikog preokreta. Ipak, to se na kraju i desilo. Golovima Šotića, Dragutinovića i Mandića crveno-beli prilaze na samo gol zaostatka (24:25), da bi iskusni Milan Pavlov, nekadašnji kapiten Crvene zvezde, svojim prvim pogotkom na utakmici doneo Požarevcu vođstvo od 26:24 u 55. minutu.

Zvezda je tada krenula u svoj ubitačni finiš i najpre smanjila na 25:26 preko Uroša Radosavljevića, a zatim rafalnom paljbom Aleksandra Dragutinovića došla do dva boda kojima je uspela da obezbedi prvu poziciju koju je držala tokom najvećeg dela sezone. Tragičari u ekipi Požarevca bili su upravo nekadašnji saigrači iz Zvezde Milan Pavlov i Vuk Milutinović, koji nisu uspeli da realizuju sedmerce u poslednja dva minuta. Zbog tri isključenja van terena su ranije morali Nemanja Bojičić u 54. i Filip Leovac u 60. minutu u redovima Crvene zvezde i Vladimir Petrović u 54. minutu iz ekipe Požarevca.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Nenad Mandić i Mladen Šotić sa po sedam golova. Zajedno su postigli polovinu pogodaka celog tima, dok je junak utakmice Aleksandar Dragutinović uspeo pet puta da se upiše u strelce. U ekipi Požarevca izdvojili su se Đorđe Todorović sa osam i Srđan Milutinović sa šest pogodaka.

CRVENA ZVEZDA – POŽAREVAC 28:26 (12:16)

Beograd – Dvorana: SC Šumice. Gledalaca: 400. Sudije: Branislav Nenadić (Mladenovac) i Darko Stefanović (Zemun). Sedmerci: Crvena zvezda 3 (2), Požarevac 6 (3). Isključenja: Crvena zvezda 18, Požarevac 18 minuta.

CRVENA ZVEZDA: Janketić, Šotić 7, Bojičić 1, Radosavljević 2, Dragutinović 5 (2), Gačević, Stolić, Antelj, Zlatanović, D. Todorović 3, Nikolić, Mandić 7, Kljajić 3, Leovac.

Požarevac: Đorđević, Petrović 2 (1), Zbiljić 2, Alčaković 3, Bjelinić, Veljković 3, Milenković, Milutinović 6, Čavaljuga 1, Marić, Minić, Knežević, Pavlov 1 (1), Đ. Todorović 8 (1), P. Todorović.

Zbog dva boda više i boljeg međusobnog skora od Metaloplastike, crveno-beli su kolo pre kraja obezbedili prvu poziciju u Super ligi i ostalo im je još gostovanje u Kaću protiv Jugovića u okviru poslednjeg 18. kola, a zatim sledi plej-of u kome će pored Zvezde učestvovati Vojvodina, Spartak, Metaloplastika, Sloga i Partizan.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама