Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda na pragu raja

Autor: CZBG, Nenad S.

U prepunoj Kombank Areni Crvena Zvezda Telekom je dočekala višestrukog prvaka Evrope  ekipu Panatinaikosa koje sa klube predvodi jedna od velikih legendi srpske košarke Aleksandar Đorđević.

Meč u kome je Zvezda mogla puno da dobije a u slučaju poraza su joj šanse za plasman u TOP 8 bile i dalje opipljive. Istina onda bi treće mesto verovatno ostalo samo san ali sigurno da bi svi u crveno belom timu bili zadovoljni samim plasmanom među 8 najboljih ekipa Evrope.

Foto: CZBG, Bane Bumbar

U nervoznom početku koji nam je doneo čak 6 izgubljenih lopti za samo 2 i po minuta prve poene postigao je Kinsi sa linije slobodnih bacanja.

Prve poene iz igre postigli su Grci nakon 4 minuta igre i tada je rezultat bio 4:2.

Prethodno je  Dangubić bio precizan sa linije slobodnih bacanja.

Isti  igrač je doneo Zvezdi prednost od 6:2 i tada umesto Kuzmića u igru ulazi Raduljica i Panatinaikos pravi preokret.

U sledećih 3 minuta Zvezda ne postize poene i gosti prave seriju 10:0 i dolaze do vođstva od 12:6.

Seriju prekida Miler trojkom ali PAO postiže 5 poena za redom i dolazi do 7 poena prednosti 16:9.

Do kraja ove četvrtine smo gledali ponovo rastrzani igru sa puno izgubljenih lopti (Zvezda 8 ) u kojoj smo uglavnom gledali igru 1 na 5 i tu se bolje snašao grčki tim i na odmor otišao sa 8 poena prednosti 18:10.

Foto: CZBG, Bane Bumbar

Očajan šut Zvezde koja je imala 14 posto šuta za 2 ( 1 od 7) a PAO čak 72 ( 7 0d 11) je uzrokovao ovako loš rezultata a da su „Zeleni“ pogodili neki otvoren šut za tri situacija bi bila još nepovoljnija.

U istom, lošem ritmu Zvezda ulazi i u drugu četvrtinu i prvi koš iz igre postiže nakon 2 minuta Simonović i smanjuje na 20:13.

Ono što je evidentno bilo je to da su Grci ušli u meč odlučni u nameri da lopts može da prođe ali igrač ne te su napravili veliki broj jakih faulova od kojih su dva morala biti okarakterisana kao „namerna“.

Posle niza promašaja sa obe strane Gist iz jedne naizgled loše akcije postiže tri poena i povećava prednost svog tima na velikih 25:16. Srećom po naš tim promašio je dodatno slobodno bacanje.

Miler smanjuje sa slobodnih bacanja i u tom momentu od 18 Zvezdinih poena čak 10 je postignuto sa penala što najbolje govori kako je tim Dejana Radonjića igrao u napadu.

Ništa se do kraja poluvremena nije promenilo tako da je Panatinaikos na poluvreme otišao sa podnošljivih 31:28 i to zahvaljujući seriji slobodnih bacanja koje je izveo tim Dejana Radonjića.

U ovom periodu njegov tim je od 18 poena čak 11 je postiga sa linije penala a za celi meč taj od nos je 16 od 31.

Kada se taj podatak uzme u obzir i podatak da su imali čak 13 izgubljenih lopti Zvezda može biti zadovoljna ovim rezultatom.

Ovako joj ostaje da se nada da Grci i dalje neće pogađati otvorene šuteve za tri ( 1 od 11) a da će sama naći način da eksploatiše Cirbesa koji je postigao samo 3 poena za 13 minuta u igri.

Zvezda je malo angažovanije počela drugo poluvreme i posle dva minuta Kinsi izjednačuje rezultat na 32:32 a ubrzo koševima Jovića i Milera dolazi do prednosti od 4 poena 36:32.

Međutim Kuzmić uzvraća sa 2+1 i smanjuje na samo poen.

Serija Zvezde od 7:0 tera Đorđevića na tajm aut jer rezultat je tada 8 razlike u korist Zvezde.

Odmah posle pauze Hajns pogađa šut za 3 poena i tako prekida najveću seriju Zvezde u meču do tada.

Par trenutaka kasnije crveno beli posle koševa kinsija dolazi i do najveće prednosti koja iznosi 9 poena 47:38.

Na žalost već u sledećem napadu dolazi do povrede do tada sjajnog Kinsija koji uz bolnu grimasu napušta teren.

Međutim to nije zbunilo igrače Crvene Zvezde koji na minut do kraja koševima Gudurića dolaze do maksimalnih 11 poena razlike koju su održali do kraja ovog dela igre koja je završena rezultatom 53:42.

Zvezda je ovaj deo susreta rešila u svoju korist sa 25:11 i napravila je samo 2 greške .

Košem Micića nakon prodora Zvezda povećava prednost na 13 razlike ali Panatinaikos pravi brzu seriju od 6:0 i smanjuje 55:48 i Radonjić traži tajm aut da pokuša da zaustavi nalet gostiju.

Nije uspeo u tome jer koševima Vilijamsa nastavlja seriju na 11:0 i dolazi na samo dva poena zaostatka 55:53.

Odličan prodor Gudurića je zaustavljen nesportskim faulom međutim Gudurić promašuje oba slobodna bacanja, Zvezda promašuje napad a Vilijams svojim 7 poenom u nizu a 14. ukupno izjednačuje rezultat i utišava Arenu a Radonjića primorava na još jedan tajm aut.

Foto: CZBG, Bane Bumbar

Teba reći da je ovaj preokret došao u momentu kada je Štimac zamenio Cirbesa. Slično kao u Istambulu.

I na 4:45 do kraja, 4 minuta nakon poslednjeg Zvezdinog koša Miler jednim nemogućim šutem prekida seriju i vraća Zvezdi vođstvo.

Zvezdina igra u napadu ponovo poprima elemente koji su je krasili u prvom poluvremenu ali srećom po nju i PAO puno promašuje i gubi lopte na početnički način.

Ponovo PAO tuče u reketu, a Beograđani koševe poostižu sa linije slobodnih bacanja.

Takvom igrom se ulazi u poslednja 2 minuta gde Zvezda ima 4 poena prednosti 61:57 i napad da stekne možda kapitalnu prednost ali Jović pravi svoju treću grešku a Đorđević traži tajm aut .

Promašuje Gist za tri a na drugoj strani najbolji igrač meča Kinzi je siguran i Zvezda na 1:18 do kraja ima velikih 6 poena prednosti i Đorđević opet poseže za tajm autom.

Ali opet tajm aut nije pomogao. Cirbes krade loptu Raduljici i odmah posle toga ga primorava na ličnu grešku.

Jedno slobodno Nemac koristi i Zvezda ide na 64:57 i tada je izgledalo da je sve gotovo međutim posle samo par sekundi napada Raduljica postiže koš uz slobodno bacanje i tako smanjio Zvezdinu prednost na samo 4 poena 42 sekunde pre kraja i tako potpuno vraća svoj tim u igru.

I tada velika greška Zvezde na izvođenju lopte koju nevrovatni Vilijams kažnjava trojkom i rezultat je samo 64:63.

Pogađa Dangubić oba slobodna bacanja za plus 3, a Jović prebrzo pravi faul na Kalatesu koji pogađa jedno bacanje i smanjuje na 66:64 21. sekundu pre kraja.

Đorđević odlučuje da brani napad Zvezde i verovatno pravi grešku jer posle brze akcije lopta dolazi do Milera koji uz koš postiže i slobodno bacanje i na 9 sekundi pre kraja donosi svom timu nedostižnih 69:64.

Pavlović je košem u poslednjoj sekundi samo ublažio poraz svoje ekipe na konačnih 69:67.

Ovom pobedom Zvezda je došla na treću poziciju i došla u sjajnu poziciju u borbi za plasman među 8 najboljih u Evropi a čak može da razmišlja i o što boljem plasmanu u ovoj grupi.

Najzaslužniji za ovaj trijumf su bili Zvezdini Amerikanci . Kinzi je imao 19 poena i indeks korisnosti 24 dok je Miler postigao 3 poena manje ali i za toliko veći indeks.

Kod gostiju ubedljivo najbolji je bio Eliot Vilijams sa 17 poena .

Interesantan je podatak d aje Zvezda imala čak 81 indeksnu poen a Panatinaikos čak 27 manje a ipak je na kraju odlučio samo jedan koš.

Crvena Zvezda Telekom – Panatinaikos  69:67 (10:18, 18:13, 25:11, 16:25)

CRVENA ZVEZDA: Kinzi 19 (4sk, 3ukr), Rebić, Dangubić 9, Lazić 2, Micić 6, Tejić, Simonović 2, Gudurić 2 (3sk, 3izg), Jović 4 (5sk, 6as, 3izg), Miler 16 (5sk, 2as, 2ukr), Cirbes 6 (5sk, 4izg), Štimac 3

PANATINAIKOS: Hejns 5, Pavlović 7, Janković, Focis, Raduljica 11 (7sk, 2as, 3ukr), Feldein 4, Dijamantidis, Gist 9 (3izg), Kalates 5 (2as, 3ukr), Kuzmić 5, Vilijams 17, Hanter 4

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама