Košarka Košarka/Vesti

Zvezdino tronedeljno putovanje do sreće

Izvor: Mozzartsport

Pred aktuelnim šampionom Srbije i Jadranske lige je period od minimum šest utakmica koji će mnogo toga rešiti i odlučiti…

„Autoput do pakla“ ili „Stepenice do raja“.

Naslovi dva kultna hita čuvenih rock&roll grupa AC/DC i Led Zeppelin mogli bi možda i na najbolji način da opišu tronedeljni izazov pred kojim se nalaze košarkaši Crvene zvezde. „Pakao“ u smislu ritma života i tempa predstojećih utakmica sa kojim samo pravi šampioni smeju da se uhvati u koštac. „Raj“ jer bi uspešna izdanja kluba sa Malog Kalemegdana u mečevima protiv evropskih velikana, starih, ljutih poznanika mogla da donesu najsjanija odličja, ali i kartu za poslednju stanicu pred put u Berlin i veliku završnicu Evrolige.

Sve kreće od Panatinaikosa u petak, u borbi direktnih rivala za četvrtfinale Evrolige, nastavlja se početkom plej-ofa Jadranske lige sa Cedevitom u utorak. A onda sledi niz putovanja u kojim će igrači Crvene zvezde preći i nekoliko hiljada kilometara u samo šest dana kako bi ukrstili koplja sa Unikahom, Cedevitom, pa Lokomotivom. A nastaviće se u slučaju da crveno-beli odu do finala regionalnog takmičenja, da bi za kraj ostao možda i presudan duel sa Darušafakom za najveći klupski uspeh u novijoj istoriji.

Tako je bilo zapisano u zvezdama. A za trenera Dejana Radonjića biće to period prepun izazova, iz kojeg očekuje da izvuče ono najbolje iz kompletnog tima.
„Pred nama je period u kojem imamo utakmice evroligaškog nivoa, ali u dva takmičenja – plej-ofu Jadranske lige i nastavku borbe u Top 16 fazi. Čeka nas ritam mečeva koji su izuzetno zahtevni, a čekaju nas i tri vezana putovanja u samo šest dana. Put u Malagu je jedno od najtežih, potom idemo u Zagreb na noge Cedeviti, a onda uz samo jedan dan pauze između utakmica imamo i put za Krasnodar. Ne treba zaboraviti da ćemo mi taj jedan dan razmaka provesti u dugom putu do Rusije. Zadesilo nam se tako da nas čeka jako neugodan raspored, prilično težak i svesni smo svi da nas čeka jedan jak tempo“,otvorio je Radonjić priču za MOZZART Sport, a onda u dahu nastavio analizu:
„Mi imamo spremljen plan kako da prođemo sve izazove koji nas čekaju najbolje što možemo. Treba da se, po našim razmišljanjima, vodimo principom prve sledeće obaveze i da se odmah nakon odigrane utakmice misli usmere na naredni cilj, a to je početak plej-ofa ABA lige. A svi znamo šta ono donosi i koliko znači“.

Može se slobodno reći da je ovo ključni deo sezone, s obzirom na to šta bi Crvena zvezda mogla da dobije iz istog?
„Može, ali i ne mora. U suštini može da se kaže, ali da je najteži deo, to svakako jeste. Presudan, videćemo… Mi želimo da protiv Cedevite budemo bolji nego što smo bili i da odemo u finale. Onda nas tek čeka velika bitka, ako prođemo u finale. Tako da, nama je polufinale takmičarski najvažnije sada. Naravno, budnim okom gledamo i na borbu za četvrtfinale Evrolige. Znamo kakav nas izazov čeka, ali ne mora da znači da bi meč sa Panatinaikosom mogao da donese konačno razjašnjenje situacije u našoj, prilično neizvesnoj grupi“.

Da ne idemo previše daleko – prvi izazov za Crvenu zvezdu i vas je Panatinaikos. Šestostruki šampion Evrope i tim koji je značajno podigao formu u poslednje vreme, zbog čega ima čak dvanaest vezanih pobeda. Šta očekujete iz tog susreta?
„Panatinaikos se nalazi u odličnom momentu, izgradili su dobar tim, dobro se i pojačali u međuvremenu. Igraju na znatno boljem nivou u odnosu na prvu utakmicu koju smo odigrali protiv njih u Atini, ali i generalno u odnosu na kompletni prvi deo Top 16 faze. Potvrdili su svoj kvalitet nekim velikim pobedama – Efes, Unikaha, pa Fenerbahče, kojeg je malo ko uspeo do sada da savlada… U Malagi su odigrali jedan fantastičan meč i ubedljivo savladali dugogodišnjeg evroligaša. Panatinaikos se brzo profilisao u tim koji gotovo sigurno ide u četvrtfinale. Ne treba zaboraviti kakva igračka imena ima PAO, da tu ekipu sa klupe vodi selektor Srbije Aleksandar Đorđević, koji odlično poznaje naše igrače i njihove kvalitete“.

Ima i Crvena zvezda svojih kvaliteta?
„Ima, naravno. Mi zato i želimo da pružimo kvalitetan meč u Areni, koja će sigurno biti prepuna. To će biti veliki motiv za nas da pokušamo da dođemo do velikog rezultata protiv velikana evropske košarke. Ono što je meni najbitnije u ovom trenutku jeste da je zdravstveno stanje u timu dobro i da su svi u odličnom ritmu osim Luke Mitrovića, kojeg čekamo da prođe još jedan period kako bi mogao da odradi novi pregled i utvrdi stepen snage mišića. Posle toga nadam se da ćemo i njega dobiti kao kvalitet više u rotaciji. Čeka nas veliki meč i veliki protivnik, zato očekujemo izuzetno težak meč“.

Koliko vas brine činjenica da će Crvena zvezda u nešto više od dve nedelje odigrati toliko važnih i teških utakmica?
„Pre svega bih voleo da nas zdravlje sve posluži i da svi igrači u timu budu sposobni za rad u dužem vremenskom periodu. Setite se samo koliko smo problema imali praktično od početka priprema za novu sezonu, pa kroz samu takmičarsku godinu… Uvek postoji određena bojazan da bi to moglo da se ponovi, ali mi radimo sve što je u našoj moći da se tako nešto više ne događa“, poručio je Radonjić, a zatim apostrofirao na jedan vrlo važan detalj:
„Mi smo, manje-više, cele sezone u jednom ‘plej-of’ ritmu, jer su nam pauze između utakmica najviše tri dana. Odnos između utakmica koji je bio i koji nas sada čeka je jako poznat. Mi imamo spremljene sve detalje, ceo plan i program rada. Verujem u ovaj tim i moje igrače, znam da će izdržati ovaj ritam koji ih čeka, jer znam da im motivacija u ovakvim mečevima ne manjka. To je ono što mi daje samopouzdanje, a mi ćemo se potruditi da psihička i fizička potrošnja bude takva da se ravnomerno rasporedi. Svi u timu su svesni da pred nama nije nimalo lak, ni kratak period“.

Trofejni strateg crveno-belih osvrnuo se i na činjenicu da je ekipa u poslednje vreme bila domaćin na drugoj lokaciji (Pionir, Milenijum, Arena…), ali da je to problematika koju će igrači prevažići uz pomoć i podršku navijača, kao dodatnog energetskog katalizatora.
„To su sve detalji o kojima mi vodimo računa. Nije lako, nažalost, ali videli ste da smo se navikli na svaku sredinu i pokazali da možemo i koliko. Jednostavno, mi kao profesionalci ne smemo da obraćamo pažnju na takve stvari, ali uz huk sa tribina nijedan problem nije nepremostiv“.

Zvezda je protiv Fenera pokazala jednu taktičku nadmoć tokom prvog poluvremena, tako je bilo i protiv Efesa nedavno, Cedevite, Lokomotive… Koliko vas to raduje?
„Iz jednog takvog ambijenta treba da izvučemo maksimum u periodu koji je težak za nas. Verujem da možemo da zadržimo taj nivo i u danima pred nama, bez obzira na to koliki nas napori čekaju. To može da nam donese dosta dobrih stvari, sve do kraja sezone“, zaključio je razgovor Dejan Radonjić.

RASPORED CRVENE ZVEZDE:

11. mart: Crvena zvezda – Panatinaikos, Evroliga
15. mart: Crvena zvezda – Cedevita, polufinale plej-ofa
18. mart: Unikaha – Crvena zvezda, Evroliga
22. mart: Cedevita – Crvena zvezda, drugi meč polufinala
24. mart: Lokomotiva – Crvena zvezda, Evroliga
* 26. mart: Crvena zvezda – Cedevita, eventualni treći meč polufinala
31. mart: Crvena zvezda – Darušafaka, Evroliga

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama