Кошарка Кошарка/Најава утакмица

10. kolo, TOP16, Crvena zvezda – Panatinaikos

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda treći put ove sezone, dočekuje svog protivnika u najvećoj dvorani Srbije, Kombank Areni. Protivnik crveno-belih biće slavni atinski Panatinaikos, predvođen selektorom Srbije Aleksandrom Đorđevićem.

Obe ekipe u susret ulaze sa velikim šansama da pobedom nakon ovog susreta budu za korak bliži plasmanu u TOP8. Panatinaikos ima skor 6-3, dok Crvena zvezda ima skor 5-4.

Foto: CZBG, Babić P.
Foto: CZBG, Babić P.

Nakon velikog lutanja u toku sezone, atinski zeleni, su u poslednjih nekoliko nedelja drastično digli svoju formu i zaigrali daleko bolje nego što je to bilo na početku sezone. Dolasci Markiza Hejnsa i Eliota Vilijamsa promenili su dosta stvari u ekipi, kao i rotaciju spoljne linije. Popularni PAO je u prva četiri kola imao skor 1-3, da bi posle dva teška poraza od Crvene zvezde na svom terenu i Lokomotive na gostovanju pokazali svoj karakter i vezali 5 pobeda.

Igra grčkog kluba umnogome se zasniva na kreaciji njihovog prvog plejmejkera Nika Kalatesa. Grčki plej je igrač koji gotovo na svakoj utakmici igra po 30 minuta i neko je od koga počinje svaki napad. Iz pikenrol igre ili popularnih rogova, akcije načešće bivaju započete. Zbog nešto lošijeg šuta, protivnici Kalatesu često dopuštaju šut za tri poena.

Đorđević je dolaskom Vilijamsa i Hejnsa snizio svoju petorku, i njegove petorke sada najčešće imaju tri beka. Vladimir Janković i Saša Pavlović imaju nešto ograničeniju minutažu. Primera radi Pavlović protiv Fenerbahčea nije bio ni u protokolu za utakmicu. Igraju daleko brže, pokušavaju da dosta toga reše u ranom napadu, u tome im dodatno pomaže Gist na poziciji četvorke, kojeg Đorđević ove sezone koristi i na poziciji centra. Eliot Vilijams je dobio od samog starta veliku napaačku slobodu u igri. Pre svega to zarađuje i kroz karijeru, zbog sjajne odbrane na lopti. Još uvek se nije navikao na sudijski kriterujum u Evropi, I često mu se desi da mu sudije sviraju faul.
* Eliot Vilijams je dominantan levoruki igrač. Najčešće akcije završava šutem iz driblinga ili levim prodorom. Ume da “proda” kontakt i tako iznudi slobodna bacanja. Ima velike probleme sa kontrolom lopte kada je konstantno usmeren u desnu stranu. Ne voli da igra sa mnogo kontakta na perimetru.

Panatinaikos dosta dobro brani pikenrol, dopuštajući protivnicima tek nešto preko 50% šuta za dva poena u TOP16 fazi. Ognjen Kuzmić, kao i Džejms Gist daju veliki doprinos u tom smislu. Zbog nedostatka fizikalija kod Miroslava Raduljica i veterana Antonisa Focisa, nešto agresivnija odbrana na pikenrolu nije moguća kroz 40 minuta. Vladimir Jankovića sa linija pomoći dok je na terenu, često ume da pomaže svojoj centarskoj liniji.

Problem sa ofanzivnim skokom protivnika koji su imali kroz sezonu, rešavali su u hodu. U ovom trenutku oni uz Brose i Žalgiris dopuštaju najmanje ofanzivnih skokova protivniku u TOP16 fazi. Primera radi, Fenerbahče, koja je u odnosu na Panatinaikos atletski dominantna ekipa na centarskim pozicijama, je ostavrio 9 ofanzivnih skokova.

Po rezultatima koje Panatinaikos ostvaruje u poslednje vreme, izgleda kao da je forma tempirana za ovaj deo sezone i borbu za TOP8. Igra je drastično ubrzana, dinamičnija. Veći deo sezone, klub iz Atine je igrao možda i najsporiju košarku u Evropi, sa malim brojem poseda. Videlo se dosta spuštanja na niski post i Raduljicu. Igra “zelenih” je danas daleko tečnija i bolja. Pokazatelj koliko su agresivniji jeste i broj ofanzivnih skokova koji ostvaruju. U proseku hvataju preko 10 lopti ispod protivničkog obruča. Odlično prate igru, iako kao što je več rečeno imaju manjak fizikalija na pozicijama ‘četiri’ i ‘pet’ zbog pojedinih igrača.

Na gostovanjima u TOP16 fazi, šutiraju trojke bolje (37%), nego na domaćem terenu (31%), Po tome su jedna od retkih ekipa u Evroligi. Umeju biti dosta nezgodni na gostovanjima, gde imaju skor 4-5 trenutno. Imaju dosta igrača koji su sporadični šuteri za tri poena, koji variraju od utakmice do utakmice. To su pre svega Eliot Vilijams, Džejms Gist i Saša Pavlović.

Utakmica će biti odigrana u petak 11.03. sa početkom u 20 časova, u Kombank Areni. Prenos utakmice, biće emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама