Фудбал Фудбал/Вести

Terzić: Budžet za Evropu 11.000.000 evra!

Izvor: Mozzartsport

“Planiramo da u naredne tri godine bar jednom ili dva puta uđemo u neku od liga UEFA. Moraćemo da rizikujemo i investiramo u tim i nove igrače ako želimo uspeh na međunarodnoj sceni. Da li će to biti 500.000 ili milion ili dva, ne bih mogao sada da se izjašnjavam”

Crvena zvezda je šampionski pehar faktički već stavila u svoje vitrine, a ono što će biti glavna zanimacija na Marakani u narednom periodu su finansije. Valjalo bi požuriti, regulisati preostale dugove, ali i projektovati budžet i potražiti pojačanja kako bi se sadašnji tim dodatno osnažio pred početak kvalifikacija za Ligu šampiona.

Nož i pogača biće ponovo u rukama generalnog direktora Zvezdana Terzića, koji se stara pre svega o finansijama. Zvezda je u prošlosti već bila eliminsana iz Evrope, nedavno je istu sudbinu doživeo Galatasaraj, pa je prvo pitanje za njega – preti li nova opasnost?
“Imamo još nekih dugovanja, ali sam duboko uveren da ćemo i te probleme rešiti kao što smo rešavali i sve prethodne”, poručio je Terzić u intervjuu za Novosti.

Prvi operativac crveno-belih ima plan kada je u pitanju izlazak u Evropu.
“Planiramo da u naredne tri godine bar jednom ili dva puta uđemo u neku od liga UEFA. Da li će to biti već ove sezone ne znam. Posle turbulentnog perioda koji je iza nas, potrebno je vreme. I sreća u žrebu. Najveći problem Crvene zvezde je što mi najveći deo prihoda koje ostvarimo trošimo na vraćanje nasleđenih dugova. Veliku zahvalnost dugujemo premijeru Aleksandru Vučiću koji je pomogao potpisivanje i produžetak sponzorskih ugovora sa Gaspromom vrednim 4.500.000 evra i Telekomom 800.000 evra”.

Prva godina Gaspromovog trogodišnjeg ugovora je već unapred potrošena.
“Prošlog maja smo u jednom danu isplatili nasleđene dugove. Sada nas čeka plaćanje rate za kredit od 3.200.000 evra ‘Poštanskoj štedionici’, koji je uzet još 2011. godine. Dolaze nam razne sudske odluke po tužbama od pre 10 ili 15 godina. Da nemamo svakodnevnu borbu sa repovima iz prošlosti mnogo lakše bismo se pripremali za tekuće obaveze”, odgovara Terzić.

U Zvezdi su već projektovali budžet za sledeću sezonu i to veliki.
“Stvari sada stoje ovako: imamo sponzorske ugovore vredne 6.000.000 evra, moramo od transfera prihodovati minimum 4.000.000 evra godišnje. U proseku, TV prava i ulaznice za domaće prvenstvo nam donose prihod od oko 1.000.000 evra godišnje. Ukupan projektovani budžet nam je 11.000.000 evra, ali od tog iznosa moramo plaćati i stare nasleđene dugove koje ne možemo izbeći. U ovom momentu nije poznato koja će nam stara obaveza dospeti na plaćanje tako da nikada ne znamo koliko od ovih 11.000.000 evra možemo koristiti kao budžet za tekuće poslovanje. Ako se plasiramo u Ligu Evrope ili uz veliku sreću u žrebu u LŠ, to bi donelo ogroman prihod koji bi značio i konačnu stabilizaciju kluba i mogućnost većeg ulaganja u igrački kadar”.

Zvezda 10 godina nije inkasirala preko 10.000.000 evra od prodaje igrača, a Terzićodgovara da je u proteklih šest meseci ta cifra nadmašena.
“U poslednjih šest meseci uneli su u klub tačno 13.000.000 evra: Grujić je prodat za šest, Rajković za tri, Jović i Jovanović za po dva miliona”.

Generalni direktor je objasnio i zašto je Zvezda odbijala milionske ponude za Vijeiru, Kataija, Ibanjeza, Donalda
“UEFA je poslednjih godina strahovito podigla bonuse za učešće u njenim takmicenjima, 15.000.000 za Ligu Šampiona, 6.000.000 za Ligu Evrope. Kada tome dodamo projektovani prihod od ulaznica od 4.000.000 evra dolazimo do ozbiljnih iznosa. S obzirom na navedene prihode, nije logično prodavati igrače koji nam igraju standardno, donose kvalitet i prave razliku”.

Pravo pitanje za Terzića – može li Zvezda da kupi igrača od milion evra?
“Moraćemo da rizikujemo i investiramo u tim i nove igrače ako želimo uspeh na međunarodnoj sceni. Da li će to biti 500.000 ili milion ili dva, ne bih mogao sada da se izjašnjavam. Imali smo mnogo dobre prelazne rokove iza nas kada smo doveli kvalitetne igrače bez obeštećenja – Katai, Ibanjez, Vijeira – ili minimalna plaćanja prilikom dovođenja Donalda, Le Taleka, Plavšića, Srnića… Imali smo i pameti i sreće. Međutim, za ozbiljan rezultat su potrebna i ozbiljna ulaganja. Ima poslovica koja glasi ‘ne možeš dobiti na lutriji dok ne kupiš loz’”.

Mnogi mu i dan na danas spočitavaju da je podneo ostavku koja nikada nije usvojena, a o toj situaciji Zvezdan Terzić kaže:
“Veliku zahvalnost dugujem predsedniku Svetozaru Mijailoviću, počasnom predsedniku Draganu Džajiću, starijim članovima UO koji nisu podneli ostavke, verovali u mene i zahtevali da ostanem u klubu, ne želeći da usvoje moju ostavku. Sada je sve to iza nas, ali ja sam tada stvarno bio prelomio da odlazim i ostao sam da odradim posao samo do izbora novog rukovodstva. Četiri dana pre UEFA monitoringa za evropsku licencu, niko nije imao hrabrosti da se kandiduje na izborima. Sa saradnicima, uradili smo nešto veliko za klub, nešto čega verovatno ni sami nismo svesni. I na sportskom i na finansijskom planu”, zaključio je Zvezdan Terzić.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама