Fudbal Fudbal/Vesti

Srnić oba derbija odigrao taktički besprekorno: Oskar za sporednu ulogu

Izvor: Večernje Novosti

On je prototip modernog krila, brz je, taktički potkovan – priča Filipović. Doneo je Zvezdi balans – kaže Varga

Slavoljub Srnić Foto: Arhiva VN

AKO bismo tražili dobitnika Oskara za sporednu ulogu u oba ovosezonska “večita derbija” onda bi statuu bez konkurencije dobio Slavoljub Srnić. Krilni igrač Crvene zvezde 149. i 150. duel odigrao je taktički besprekorno, odradio je rudarski posao u defanzivi, obično nevidljiv za običan svet.

Jesenas je pomogao Luisu Ibanjezu da zaustavi tandem Vulićević-Živković, prošlog vikenda umirio je od 20. minuta, do tada razigrane Bogosavca i Mihajlovića i stigao da asistira za pobedonosni gol.

– Srnić je pravi prototip modernog krila. Brz, izuzetnih fizičkih sposobnosti koje mu omogućavaju mnogobrojna ponavljanja tokom meča na prostoru od 60-70 metara, a u isto vreme odgovoran i taktički potkovan – nije štedeo pohvale Zoran Filipović, nekadašnji golgeter i trener Zvezde. – Bio je jedan od ključnih igrača u taktičkim zamislima trenera Miodraga Božovića.

Govoreći o njemu kao školovanom igraču u Omladinskoj školi Zvezde, Filipović je potencirao i karakter:

– “Srna” u sebi nosi taj genetski kod odgovornosti, izuzetno je fokusiran tokom 90 minuta na zadatke koje dobija, bez obzira na to da li se radilo o derbiju ili meču u Surdulici. Svaki trener bi ga poželeo zbog te racionalnosti koju iskazuje u igri, a uz sav taj nevidljiv rad u defanzivi, ofanzivno je efektivan sa devet golova i pet asistencija.

I bivši igrač, trener u Partizanu, Zvonko Varga potencira Srnićevu ulogu na terenu kao jednu od ključnih za uspeh Zvezde u Humskoj.

– Tomić je odlično taktički spremio utakmicu, Partizan je dominirao i to posebno po levoj strani preko Mihajlovića. Božovićev odgovor i prebacivanje Srnića na tu stranu, doneo je Zvezdi balans. Pritom, krilo crveno-belih odradio je svoju osnovnu delatnost, asistirao je Vijeri za pobedonosni gol – naglašava Varga. – On je moderan, pravi timski igrač sa veoma dobrim učinkom.

Slavoljub je oduvek bio skroman, pa i ne čudi njegov odgovor na ovu temu.

– Znate da ne volim da pričam o sebi, odradio sam onaj posao koji mi je šef namenio. Posle vođstva Partizana, uspeli smo brzo da se stabilizujemo, napravimo preokret, a zatim smo, po meni, taktički dobro odradili ostatak meča. Pobeda je bila najvažnija, a ona je ostvarena timski – smatra Srnić.

Uprkos obema pobedama, mlađi od braće blizanaca Srnić, žali za velikom propuštenom prilikom početkom drugog poluvremena.

– Da sam dao gol moji snovi o učešću u derbijima bili bi potpuni. Ovako, muči me taj promašaj. Znam da je Šaranov dobar “jedan na jedan” i ima dobar refleks, ali sam nekako smatrao da neće baš onako reagovati. Bolje bi bilo da sam ga driblao, bio sam sam a imao sam i vremena. Ovako, moraću da sačekam treći derbi. Možda će biti treća-sreća – nada se Zvezdin “univerzalni vojnik”.

Kad se sumira Srnićev učinak, jasno je zašto je Zvezda platila krajem avgusta 450.000 evra Čukaričkom da bi svoje dete vratila na “Marakanu”.

BROJKE:
2.163. minuta odigrao za Čukarički i Zvezdu
26 utakmica je bio na terenu
9 golova postigao, jedan za Čukarički

———————————————————————————————————

REKORD – MOTIV TITULA je na dohvat ruke, igrače Zvezde taj bodovni suficit neće uljuljkati, tvrdi Srnić:
– Mi smo Zvezda i moramo uvek da pobeđujemo, a rekord u broju uzastopnih pobeda je nama stari-novi motiv pred svaku utakmicu. Imamo šansu da možda dostignemo taj evropski rekord Benfike od 29 pobeda i nećemo je olako propustiti. Već se od danas spremamo za Jagodinu, sa istom ozbiljnošću kao za derbi.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama