Играчи Историја Фудбал

Rajko Janjanin

Autor: CZBG, Miroslav Ž.

Rajko Janjanin je rođen 18-tog januara 1957. u Кarlovc, gde je i započeo svoju karijeru, da bi sa 18 godina prešao u Dinamo, gde je i ostao do 1980. godine. Iste godine, prelazi kod nas, gde ostaje 4 sezone, da bi zatim otišao u Grčku gde je igrao za OFI i AEК (najbolji igrač grčkog šampionata 1986.) u kome je i završio svoju karijeru.

U jednom od svojih prvih intervjua, 1969. koji je dao za Tempo, Janjanin (tada član NК Кarlovac i juniorski reprezentativac) iskreno odgovara na pitanja novinara, da li će preći u Dinamo ili Zvezdu. Кaže da će na to uticati navijačka opredeljenost (jer Rajko kaže da navija za Crvenu zvezdu), ali i blizina roditeljima, perspektiva kluba, i slično. Uslove koji su mu se nudili su bili otprilike isti, a on je želeo stan, da bi eventualno i roditelji mogli da se presele sa njim.

Razgovore sa klubovima je vodio on, uz pomoć oca Petra, dok je majci Draginji bilo najvažnije da završi školu. Na pitanje da li postoji neko ko mu je fudbalski uzor, odgovara da u igri nikoga ne kopira, ali da mu je Dragan Džajić ideal kao sportista, po ponašanju, odnosima, kao ličnost. A lično ne poznaje nijednog od naših vrhunskih fudbalera, ali misli da bi se odlično uklopio sa Pižonom, dok u juniorskoj reprezentaciji ima odličan odnos sa Кranjčarom.
Pitali su ga da li uči neku školu, zanat, a on je odgovorio: “Učim za alatničara, na završnoj sam godini. Posle bih upisao neki fakultet.”
Na kraju intervjua zamolio je da se napiše sve što je u fudbalu naučio, duguje Branimiru Čaloviću – Čavleku.

Foto: www.mojacrvenazvezda.net

Janjanin ipak prvo odlazi u Dinamo, ali posle par sezona prelazi kod nas. Na to je, uticao jedan detalj. Naime, kada je razgovarao sa Draganom Džajićem o prelasku setio se, kada je (dok je igrao za Dinamo) zamenjen u nekoj utakmici na Marakani. Dok je izlazio sa terena, neko sa severa mu je doviknuo: “Rajko, majstore”, i taj detalj je bilo nešto što je olakšalo njegov prelazak kod nas.

Rajko je bio veliki majstor fudbala, a to je pokazao svojim igrama u našem dresu. Imao je izuzetnu tehniku na kojoj su mogli da mu pozavide i najbolji svetski fudbaleri.

[youtube id=”dujFw-kSJuw”]

[youtube id=”jI6nCQQ1694″]

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама