Историја Моја прва утакмица Сећања Фудбал

Sećanja (4): Moja prva utakmica

Autor: CZBG, Vladimir J.

 

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN (2000.)

Kako je sve počelo? Misija “prvi derbi” je trajala nekoliko godina, pokušavao sam na sve načine da ubedim oca, razočaranog zvezdaša, da me vodi u Beograd da gledam Zvezdu. U jednom trenutku sam bio jako blizu cilja jer nam je ćale kupio karte za 112. večiti derbi, koji je zakazan za 20. mart 1999. Međutim, dan ranije mi je umro deda, pa sam morao da strpljivo čekam sledeću priliku. Tako vam je to kada imate 9 godina i živite 100 km od Beograda. Posle nešto više od godinu i po dana, u Srbiji je svanula demokratija (Bože kako smo bili naivni), a za mene je svanula ta velika nedelja, taj 15. oktobar 2000. godine. Ćale je insistirao da pre utakmice svratimo do Avalice, mesta gde je proslavio mnogo velike Zvezdine pobede. Pohvalio se svom poznaniku da je doveo sina prvi put na Marakanu, a reakcija tog lika je bila sledeća: “Pa gde si danas našao da ga dovodiš?” Već tad se šuškalo da će biti nereda.
To me nije pokolebalo. Mislim da ću ceo život pamtiti taj trenutak kad sam zakoračio na zapadnu tribinu Marakane. Seli smo dvadeset neki red centralnog sektora i sa nestrpljenjem čekali početak. Ne sećam se tačno kako su počeli neredi, ali sećam se da je bio korner za nas na južnoj strani terena, kada su uleteli prvi navijači na teren. Ostalo je istorija. Iako je derbi trajao samo nekoliko minuta, srećan sam se vratio kući… video sam Marakanu!

[youtube id=”2OpTJy07h10″]

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN (2003.)

Partizan je došao na Marakanu posle utakmice sa Realom. Tih dana je jedino pitanje bilo koliko komada ćemo primiti. A onda crveno-bela rapsodija, što na tribini, što na terenu, Žiga prvo nogom, pa glavom. Između ta dva gola, upisao se Marko Perović. Sve je bilo začinjeno sjajnom koreografijom na severu. Kući imam samo 2 uakmice snimljene na kaseti – prva je Bari, a druga je 121. večiti derbi.

[youtube id=”aGt5X5wS7no”]

CRVENA ZVEZDA – ROSENBORG BK 0:1 (2003.)

Osokoljeni pobedom u 121. derbiju i odličnim rezultatom iz Trondhajma, očekivali smo prolaz i konačno zimu u Jevropi. A onda ključni trenutak utakmice, kada se Perović okliznuo i izgubio loptu, pukla je kontra i hladan tuš za 50 hiljada napačenih ciganskih duša na Mari.

[youtube id=”pT8fGcdpbFI”]

CRVENA ZVEZDA – JANG BOJS (2004.)

Ovo je bila sezona velikih očekivanja. Suvereno smo pregazili Verder iz Bremena i Bazel na otvaranju stadiona u Lajpcigu u sklopu priprema, a prvi šamar smo dobili već u Cirihu. Krajnjim naporom smo stigli do 2:2, i na taj način izborili pristojan rezultat pred revanš. U Beogradu laganih 3:0 uz golove Vidićevog naslednika :D Miladinovića, Dudića i naravno Žigića.

[youtube id=”YkxRgM25Pc0″]

CRVENA ZVEZDA – PSV 3:2 (2004.)

Najveća Zvezdina pobeda kojoj sam prisustvovao, jer sam Romu propustio zbog pismenog zadatka iz matematike. :matis: Marakana krcata, po mojoj proceni preko 55 hiljada jer su sve stepenice bile popunjene, a tribine krcate. Loše je krenulo. Park nam dao gol, a onda veliki preokret u režiji Dudića, Jankovića i Pantelića. Kod tog trećeg gola sam bacio u vazduh neki šešir sa Zvezdinim grbom, i našao tek na kraju utakmice. Da sve ne bude idealno pobrinuo se Filip Koku, ali sve u svemu verovali smo u prolaz. Ljupko je pre utakmice izjavio da sanja gol razlike, a ja sam spremio petarde da se proslavi ulazak u Ligu Šampiona. Na kraju se ispostavilo da mu ne bi bilo dovoljno ni 4 gola prednosti.

[youtube id=”obj8XHKRRfA”]

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама