Istorija Moja prva utakmica Sećanja Fudbal

Sećanja (3): Moja prva utakmica

Autor: CZBG, Ristović I.

Ima dana u životu koji se pamte…

Crvena zvezda – Grashopers 1:1

Foto: www.crvenazvezdafk.com

Ima dana u životu koji se pamte, koji se prepričavaju i svaki put ih zakitiš sa još nečim da izgledaju lepše i zanimljivije. Ali ima taj jedan dan koji pamtiš, i kad ga pričaš ne moraš da ga dodatno ulepšavaš, jer nema tih reči koje mogu taj dan da opišu bolje i lepše nego taj sjaj u očima dok gledaš sagovornika! Glas ti dobije drugačiji ton, podrhtava. Ruke pružaš kao da ćeš zagrliti sagovornika i prepustiš se emociji!
Nosi te petnaest godina tv prenosa, ljubljena ekrana kad ti ljubav da gol, neprospavanih noći kada izgubi i onaj neprocenjivi osećaj kad napokon po prvi ležeš, a znaš da sutra ideš na Marakanu!


Sve je bilo spremno. Dani dogovaranja su prošli, babin šal se stavio oko vrata, karta u džepu, ortaci i peške na Maru. Idem, pevam još od Slavije, i mislim kako ću kad odem za vikend u Kraljevo da pričam o ovome. Oko tebe tvoja braća, sve zvezdaši i svi ludaci! Ludi za Zvezdom! A Marakana se vidi još od hrama Sv.Save…tačno gledaš u Sever!Kako se približavam tako mi srce lupa jače – gledam u svetilište!

Tad sam ušao na kapiju 10 i sledećih 25 godina samo tu ulazim! E, kod tog ulaska na Marakanu, nema reči kojima bih vam opisao sreću…tu je taj sjaj u očima!
Ne znam gde da gledam, dal’ u teren, dal’ u tribine, semafor, nebo! Povlače me ortaci na dole, pravo u kop, na treći stepenik severa iza gola. To se ne zaboravlja. Do početka tekme još dva sata ,ali pesma ide. Tad je bio super običaj da se najavljuje odakle dolazi koja zastava, pa si mogao čuti za mnoge gradove, ali najveća euforija je bila kad je spiker najavo: ”Dobrodošle Delije iz Knina”! Odmah kreće poznati repertoar nacionalno obojenih pesama i skandiranje “Srbija”,  i od tog trenutka nije pesma stajala do kraja!

Izlaze igrači Zvezde iz tunela i upali se sve, gore baklje, dimnih bombi u 100 nijansi i onaj huk ”pune tribine” što sve nas prati kroz život! Znao sam one dečije pesmice o Zvezdi, kao i par onih što sam popamptio od ovih starijih što su me poveli, tako da sam više gledao u teren i skakao nego što sam se drao.

[youtube id=”Wic3VvXMXFU”] Gol primimo rano, igramo slabo, čekam da ga mi damo i da pustim krik. I u 45. minutu Binić daje gol. Čuje se ono GOOOOOOOL, al’ ne dođe pobeda na kraju. Iskreno, baš me i bilo briga, imao sam ja čemu da se radujem!
I da, bila mi je to prva tekma. Protivnik Grashopers, prvo kolo kupa Evropskih šampiona, 1990, ali su oni (skakvci) tad meni bili nebitni!


I jesam bio na svim utakmicama te sezone 90/91, i bio sam na Bajernu, i bio sam na travi Marakane te srede uveče, i bio sam na travi Marakane 30. maja kad sam dočekao šampione Evrope. I da, držao sam ”ušatog” sa kapitenom Stojanovićem!

ZVEZDA JE ŽIVOT, SVE DRUGO SU SITNICE!!!

IMG_0625IMG_20151120_092448received_10205286408695652

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama