Košarka Košarka/Vesti

Crvena zvezda zna šta želi

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda Telekom

Povodom sve glasnijih i brojnijih spekulacija u medijima u regionu, oko dešavanja u ABA ligi jtd, pozicije KK Crvena zvezda Telekom, Predsednik kluba Nebojša Čović, izneo je stav crveno-belih oko brojnih pitanja…

U medijima u regionu, sve glasnije indirektno, a negde već i direktno, najavljuje se da je Crvena zvezda Telekom već zauzela svoj stav po pitanju učešća u Evropi naredne sezone, ali i da je blizu dobijanja pozivnice od strane Evrolige u takmičarskoj 2016-2017.godini. Kakve su zaista šanse da Zvezda dobije A licencu Evrolige?

” Kao prvo, ne postoje A i B licence, već ugovor poput onog koji su već potpisali klubovi, njih 11, ili specijalna pozivnica. Takođe, tu su mesta predviđena za lige, ukoliko to lige žele. Crvena zvezda je sada već nekoliko sezona u nizu, vrlo pouzdan partner Evrolige u svim segmentima: Od takmičarskog, organizacionog, sportskog, marketinškog, finansijske trasnparetnosti, koja je najbolja u ovom delu Evrope. Potpuno sam siguran da Crvena zvezda ispunjava sve standarde Evrolige, a nije na meni da ih ocenjujem i procenjujem – zna se ko to radi! Ono što moram da istaknem, to je da Crvena zvezda nema razloga za bilo kakvu nervozu, koju vidim da je prisutna kod nekih drugih. Na osnovu ovoga, Vi zaključite sami da li postoje šanse?

U regionu, prvenstveno među učesnicima ABA lige jtd, vlada određena neizvesnost, posebno među klubovima koji se bore za mesta u Evropi, što se vidi i po izjavama brojnih košarkaških funkcionera i čelnika klubova, koje su oprečne:

“Ne bih se upuštao u to šta je ko izjavio, i na koju temu. To je njihov problem. Nije dobro, a ni mudro da pojedinci, pa čak i čelnici ABA lige, komentarišu raznorazne neproverene informacije i “spinovanja” pojedinih medija, pa makar to bili i španski mediji, gde se inicijalno pojavila informacija da smo u najužem krugu klubova za dobijanje pozivnice Evrolige. Time možete samo da pokažete, koliko se razumete ili ne razumete u određenu materiju, a onda samo sebe dovedete u neprijatan položaj. Vidim da ima i poziva da se Skupština ABA lige jtd sazove u što kraćem roku.
Što se tiče Skupštine ABA lige, ona sigurno neće moći da se sazove ove nedelje, jer se u Srbiji igra Kup Radivoja Koraća. Neki drugi termin Skupštine, prvo treba da usaglasi Predsedništvo ABA lige. Naravno, Predsedništvo ABA lige treba da dogovori dnevni red, jer mi zapravo imamo puno “otvorenih” tema o kojima bi trebalo da se dogovorimo, i zauzmemo zajednički stav, ako je to moguće. Navešću samo neke od tih tema: Košarkaši savezi Hrvatske i Slovenije, koliko je meni poznato, uputili su dopise još pre nekoliko nedelja FIBA, u kojima traže da prolaz njihovih klubova u evropska takmičenja bude kroz njihova nacionalna prvenstva. Ovo odudara od dogovora vezanih za ABA ligu, a i po mom mišljenju, to je pokušaj sedenja na dve stolice. Košarkaški Savez Slovenije čak traži, da se njihova nacionalna liga igra u vreme kada i ABA liga, a i kada se igraju evropska takmičenja, što znači za klubove tri utakmice nedeljno, što je nemoguće! Takođe, ne znam koliko su koji klubovi za jedan koncept, ili drugi koncept. Sve ovo govori da mi još nemamo dovoljan stepen iskrenosti, a ni pripremljenosti, kako bi mogli da raspravljamo o ovim temama. Treba imati u vidu da mi zapravo i ne donosimo konačnu odluku, nego se zna ko je donosi. Čim je ovakav ambijent, onda postoji mogućnost da klubovi svojim postupcima ruše druge klubove, što nije dobro. Takođe, moramo se dogovoriti oko kalendara takmičenja, polufinala i finala plej ofa, imajući u vidu rezultate Cedevite i Crvene zvezde u Evroligi, kao i obaveze reprezentacija Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za OI, što je od izuzetne važnosti za srpsku i hrvatsku košarku. Cele ove sezone, nama je otvorena tema vezana za Aleša Kamnikara, koji je i pored puno rasprava opet sebi dozvolio da prekorači svoja ovlašćenja predviđena pravilnicima ABA lige, tu je i odnos nove ABA lige jtd prema preduzeću ABA Sidro d.o.o. Mogao bih još da navedem puno tema, ali moram da naglasim da Skupština ABA lige, kada god bude bila održana treba da bude održana isključivo u prisustvu Predsednika svih nacionalnih saveza iz regiona i Predsednika klubova, kako bi svojim potpisima iskreno svi pokazali lojalnost prema određenom konceptu. Crvena zvezda ima jasno definisan stav, ali, ćemo ga reći kada za to bude bilo vreme.

Crveno- beli su na dobrom putu da se plasiraju top 8 fazu. Smatrate li da su izabranici Dejana Radonjića spremni da naprave korak više u odnosu na prošlu sezone i nađu se u četvrtfinalu?

“Vidite da napredujemo kao klub u svakom smislu. Već do sada smo u Evroligi uradili više nego prošle sezone, a kako će biti dalje, videćemo utakmicu po utakmicu, i bez opterećenja i euforije. Samo da momci ostanu zdravi. Takmičarski ciljevi se znaju od početka sezone, i pored brojnih problema u prvom delu sezone, idemo po planu…

Da li je poznato gde će košarkaši Zvezde dočekati ekipu Efesa?

“Situacija oko te utakmice je bila vrlo komplikovana, i imali smo sužen manevarski prostor. Problem nije bio mali, imajući u vidu da su sve hale u Beogradu, nažalost u terminu 26.02 zauzete. Posle dugo razmišljanja, analiza i dogovaranja, mislim da smo pronašli rešenje koje će biti dobro za sve. Naše konačno opredeljenje je da igramo u Vršcu, kako bi održali neophodne standard Evrolige, a time sačuvai i naš dobar ugled i poziciji u Evroligi. Znam da ćemo imati dosta tehničkih problema, ali sam siguran da ćemo ih zajedno sa ljudima iz Vršca i uz puno razumevanje naših navijača, rešiti. Selidba jedne evroligaške utakmice iz grada u grad je ogroman logistički poduhvat, ali verujemo da možemo sve prepreke da prevaziđemo. Ne zaboravite da u isto vreme organizujemo i juniorski turnir Evrolige u Železniku, koji je već model mnogima u Evropi. Ove godine turnir će biti i direktno prenošen od prve do poslednje utakmice na TV Arena, što je prvi slučaj u istoriji Evrolige, kada je jedan juniorski kvalifikcioni turnir u pitanju”

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama