Историја Моја прва утакмица

Sećanja (2): Moja prva utakmica

Autor: CZBG, Virijević M.

Kao što znate, nedavno smo na tviteru i našem forumu pokrenuli jednu veoma zanimljivu temu – “Moja prva utakmica”. Nakon što su se mnogi odazvali u komentarima i podelili sa nama informaciju o svojoj prvoj utakmici, odlučili smo da napravimo jedan mali feljton na ovu temu, jer verujemo da će i vama (kao i nama) biti zanimljivo čitati o tome kako se kod drugih počela rađati ljubav prema Zvezdi, kao i da nam zvezdaši širom planete malo dočaraju detalje iz svoje mladosti o utakmicama koje možda nismo imali prilike da gledamo. Nadamo se da ćete uživati u svakom izveštaju. Prvi od izveštaja možete pročitati OVDE.
Foto: www.crvenazvezdafk.com
Crvena zvezda – Dinamo Zagreb 5:2
Sećanje na moju prvu utakmicu dosežu do 1986. godine, negde u vreme praznika (Dana republike, 29.novembar), jer se u to vreme praznika obično putovalo kod rodbine ili se ugošćavala ista. Te godine slučaj je hteo da smo za praznik išli kod strica u Beograd. Lepo vreme, prestonica, a i Zvezda je igrala na Marakani.
Ne sećam se tačno kako smo došli do toga da idemo na utakmicu, ali je moj stric poveo na stadion mene i brata, znajući da obojica navijamo za Zvezdu. Otišli smo na zapadna tribina jer je stric imao pretplatnu kartu. Sećam se da sam obazrivo gledao gde da sednem pošto su sedišta bila numerisana, ali stric reče da sednemo pored njega, govoreći: “Ne brinite se, neće vas niko terati sa mesta”.
Jeste da nisam bio baš dete ali mojih 12 punih godina, iz malog Sombor grada, baš je značilo malo u ovom velegradu. Bio sam oduševljen veličinom stadiona, a pogled je išao na sve strane i naravno, najčešće prema severnoj tribini stadiona.
[youtube id=”KoXQzc7c_9U”]
Zvezda je igrala protiv Dinama iz Zagreba i sama ta činjenica je činila ovu moju prvu utakmicu još većom. Ne zato što su oni hrvati, već zato što je to klub iz kruga “velike četvorke” naše, pokojne nam, države.
Taj derbi je privukao relativno mali broj ljudi za to vreme, negde oko 25.000 ljudi, ali to i nije bilo toliko čudno, jer bio je Dan republike. Sećam se da je utakmica završila Zvezdinom ubedljivom pobedom 5:2, i da je Piksi dao 3 komada, a bio sam ubeđen i da je Bora Cvetković dao 2, međutim nakon dosta vremena nađoh na jutjubu golove i videh da je Bora dao 1 i Pavlović 1.
A setih se i dva “suva lista” Munjakovića, od kojih je jedan završio u Zvezdinoj mreži. No dobro, od tada je prošlo 30 godina, a i ko će se baš svega sećati.
Sećam se i da sam tih dana otišao u bioskop u Beogradu (to se već ne sećam koji je bio u pitanju) i iskosa ispred mene je sedeo jedan momak za koga sam ja bio ubeđen da je Bora Cvetković. I dok sam je skupljao hrabrost da pitam čoveka da li je on stvarno Bora, neko je ubacio suzavac u bioskop. Frka, panika, plakanje, bežanija i nikada ja ne saznah da li je to bio on ili ne.
Eto, tako se ja sećam svoje prve utakmice.
[youtube id=”ohO5vuIF_v4″]

 

Autor: CZBG, V.M.

Cela priča počinje neke 1996. godine i prvog meča koji pamtim, kada je Zvezda u pitanju. Tu utakmicu nisam imao prilike da gledam, ali od nje je sve počelo. Naravno radi se o utakmici Crvena zvezda – Barselona. U to vreme na TV-u sam čuo pesmu od Šabana Bajramovića ”Zvezda, Zvezda!”, i ona me je nekako osvojila. Počeo sam da se raspitujem kod matorog o Zvezdi i tako je “ljubavna priča” počela.

[youtube id=”Nfuv8cAeX-g”]

Moja prva utakmica, koju sam gledao, bila je u današnjoj dvorani ”Ranko Žeravica”. Bila je to utakmica Zvezda – Beopetrol u sezoni 1999/00. Zvezda je pobedila 84:62. Dobro se sećam i dana kada je Divac odigrao protiv Žalgirisa. U to vreme se uveliko pratila reprezentacija i svi njeni uspesi, i nije bilo potrebno da se priča ko je Divac.

[youtube id=”tOE_p3d_5NY”]

[youtube id=”6wQ8tx8n-l8″]

U našem timu tada su nastupali Lukovski, Rakočević, Vujanić (omiljeni igrač u detinjstvu), Jovo Stanojević, Radmanović, Topalović. Celu fascinaciju košarkom pokrenula je reprezentacija, njeni uspesi, i to me je nateralo da krenem i sam da je treniram, a i dan dans je igram redovno.

Fudbal sam više pratio preko televizije, a košarka je u svakom slučaju ostala moj omiljeni sport, i sve ovo što se danas dešava za mene je pravo uživanje, kao njenog velikog ljubitelja.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама