Кошарка Кошарка/Најава утакмица

7. kolo, TOP16 Evroliga, Crvena zvezda – Cedevita

Autor: CZBG, Stefan N.

Palata Pionir biće mesto još jedne Evroligaške bitke. U goste Crvenoj zvezdi, dolazi Cedevita koja ima skor 2-4. Izabranici Veljka Mršića će na ovom gostovanju tražiti pobedu, koja bi ih održala u borbi za TOP8. Crvena zvezda sa skorom 3-3, sigurno traži šansu da u utakmici pred svojim navijačima dođe do pozitivnog skora pred drugi krug.

TvjpUyG

Klub je osnovan 1991. godine, ali je tek 2005. godine postao poznat pod imenom Cedevita, kada je klub preuzela Atlantik grupa. Tokom poslednje 3 sezone, uspeli su da postanu najjači tm u Hrvatskoj, kao i jedna od boljih ekipa u regionu.

Ove sezone ih sa klupe predvodi Veljko Mršić, uz pomoć Đanmarka Poceka. Mršić je do sada vodio Split, Cibonu, a u inostranstvu je bio i trener Varezea. Ova sezona je daleko najozbiljnija u njegovoj trenerskoj karijeri.

Cedevita ove sezone igra u dosta promenljivom ritmu. Dešavale su se velike pobede proti Efesa ili Armanija na gostovanjima, ali i porazi poput Zadra na domaćem terenu, ili loše utakmice protiv Budućnosti. Iako roster nije mnogo menjan (odlazak Zubčića, dolazak Vokera), ekipa izgleda kao da ne može u dužem nizu utakmica da dođe do odgovarajućeg ritma.

Tim iz Zagreba u poslednje vreme ima probleme sa lakšim povredama, ali kako stvari stoje u Beograd će najverovatnije doći u svom najjačem sastavu, odnosno Luka Žorić i Luka Babić će biti u ekipi, kao i Marko Arapović koji je preskočio poslednju utakmicu u Ljubljani za vikend. Luka Žorić je svoju poslednju utakmicu odigrao protiv Unkahe u Malagi, dok je Luka Babić igrao svoju poslednju utakmicu protiv Fenerbahčea u Istanbulu.

TIMSKA

Nakon tri vezana poraza, sa nešto kraćom rotacijom, uspeli su da savladaju Olimpiju, i tako sa pobedom iza sebe dođu u Beograd. Neki porazi protiv Fenerbahčea i Mege su bili dosta nesrećni, pogotovo protiv popularnog Fenera, gde je jedan duži period utakmice Cedevita bila u egalu. Takođe, protiv Mega Leksa je viđena jedna od najlepših utakmica u toku ABA lige, gde je bilo i dosta tenzije.

Cedevita je ove sezone odigrala već dve utakmice protiv Crvene zvezde i iz obe izašla kao pobednik. Ipak, Evroligaške utakmice su drugačije, pre svega zbog atmosfere koju prave navijači crveno-belih.

Mršić koristi punu dubinu svoje klupe na utakmicama, i tako pokušava da drži jedan tempo utakmice koji njemu odgovara, odnosno ekipi.

Spoljna linija Cedevite se sastoji od sledećih igrača: Džejkob Pulen, Fran Pilepić, Nemanja Gordić, Džanan Musa i Lovro Mazalin.

Džejkob Pulen

PULEN

Američki bek, sa Gruzijskim pasošem je najveći potrošač lopti u ekipi Cedevite i uz Bilana prva napadačka opcija. Iako nije vičan organizaciji igre, ove sezone beleži solidan broj asistencija, pre svega upravo zbog te pikenrol igre sa Bilanom. Sposoban je da kreira sebi šuteve i da ih pogađa od utakmice do utakmice u visokim procentima. Nešto slabije se snalazi u presingu po celom terenu, što je i Mega Leks pokazao prošle nedelje.

PULEN

* Zbog velikog broja uzetih šuteva, procenti su mu na nekom optimalnom nivou 50% za 2 poena, i 35% za 3 poena. U završnicama, lopta je najviše u njegovim rukama, i već nekoliko puta je rešio utakmice ove sezone.

Fran Pilepić

PILEPIC

Hrvatski šuter, ove sezone ima jednu dosta promenljivu sezonu. 193cm visoki bek ove sezone šutira dosta sporadično. U poslednje dve utakmice uhvatio je kakav takav ritam, i pre svega zbog kratke rotacije uspeo da se izbori za nešto veću minutažu.

PILEPIC

* Najviše se kreće oko linije za tri poena, i uzima takve šuteve. Čeka svoje otvorene pozicije. Defanzivno ima dosta spore noge, i na terenu je jedan od ‘krivaca’ zašto ponekad odbrana Cedevite puca na defanzivnim rotacijama.

Nemanja Gordić

GORDIC

Dobro poznato ime na ovim prostorima je ove sezone backup bek Cedevite. Pruža podršku Pulenu, a i u nekim utakmicama gde se on odmara, ima veću minutažu. U poslednjih par utakmica igra nešto slabije i ne može da nađe šuterski ritam. Na liniji za tri poena, može da mu se ide ispod bloka.

GORDIC

* Poseduje odlične atletske predispozicije, i ima brz prvi korak. Često je bio inspirisan na utakmicama protiv Crvene zvezde.

Džanan Musa

MUSA

Mladi Musa je ove sezone odigrao nekih 50-ak minuta u Evroligi. Na ovako specifičnom gostovanju, možda i nije očekivano da ga Mršić gurne u vatru.

MUSA

* Pokriva pozicije beka šutera i niskog krila. Neko je sa koga odbrana po potrebi može da skuplja na liniji za tri poena. Nema mnogo lopte u rukama, i ne kreira mnogo.

Lovro Mazalin

MAZALIN

Mazalin je neko ko je još prošle sezone debitovao za Cedevitu, ali se čini da ove sezone nije uspeo da se izbori za pravu ulogu i minutažu u ovoj rotaciji. Odigrao je i manje utakmica u Evroligi od Muse, ali u nešto većoj minutaži.

MAZALIN

* Kao i Musa, pokriva pozicije beka šutera i niskog krila, i takođe je neko sa koga odbrana može da skuplja na šutu za tri poena.

Na krilnim pozicijama tu su Džejms Vajt i Luka Babić.

Džejms Vajt

VAJT

Američko krilo u poslednje vreme igra dosta dobro za Cedevitu. Nešto kraća rotacija u poslednjih nekoliko utakmica kao da mu prija. Odlično koristi svoje fizikalije i predispoziciju koju ima da u najvećem broju slučajeva završava napade oko obruča prodorom. Šuteve koje uzima sa distance su najčešće spotup šutevi iz kornera. Ove sezone pokriva pozicije od beka šutera, pa u nekim sekvencama čak i do pozicije krilnog centra.

VAJT

* Za tri poena ove sezone šutira 26/88, što je ispod 30% (29,5%)

Luka Babić

BABIC

Hrvatski reprezentativac je preskočio poslednje tri utakmice, ali po nekim najavama verovatno će biti u rosteru za utakmicu u Beogradu. Jedan je od  boljih organizatora igre u rosteru Cedevite i često pomaže kao sekundarni plejmejker. Ove sezone šutira dosta solidno za tri poena 44/131 (33,6%). Levoruk je i dosta nezgodan za čuvanje. Ima visok dribling i u nekoj čvršćoj odbrani može da se desi da zgubi koju loptu više. Često voli da se zaigra.

BABIC

* Vrlo je verovatno da će ovu dosta bitnu utakmicu za Cedevitu pokušati da odigra ‘na svežinu’.

Reket Cedevite, odnosno njihova unutrašnja linija sastoji se od: Mire Bilana, Marka Arapovića, Bila Vokera, Karla Žganeca i Luke Žorića.

Miro Bilan

BILAN

Ove sezone, Miro Bilan je jedan od najboljih centara u regionu. Ima sezonu karijere iza sebe, i sigurno je da za očekivati da će tako i nastaviti. Kako na ABA, tako i na Evroligaškom nivou, Bilan je legitimna opcija na niskom postu. Poseduje sjajnu centarsku tehniku, zakorak, i odlično koristi pivotiranja. Mršić od njega gotovo na svakoj utakmici dobija 10 poena iz igre na niskom postu.

BILAN

* Dosta je slab defanzivno, spore noge i teško brani centre na niskom postu. Evroligaške ekipe koje imaju takve centre najčešće su spuštali lopte na niski post. Poslednji primer je Miroslav Raduljica.

Marko Arapović

ARAPOVIC

Odlaskom Zubčića, Arapović je ove sezone profilisan kao prva četvorka Cedevite, iako igri na toj poziciji može da odgovori i Voker. Izuzetno je snažna četvoka, koja dosta pomaže na defanzivnom skoku, sa kojim Cedevita ima dosta problema. Napadački nema neku veću ulogu, i najčešće se njegovi poeni svode na odbitke ili rudarske koševe.

ARAPOVIC

* Ima dosta oscilacija u igri, često u utakmicama gde igra i po 20 minuta se ne vidi na terenu.

Bil Voker

VOKER

Američko krilo je došlo kao pojačanje i zamena za Zubčića. Mršić ga koristi u small ball petorkama gde on svojim šutem može da raširi protivničku odbranu i otvori reket Bilanu. Još uvek se nije navikao na evropska pravila i često se dešava da po spuštanju lopte u dribling pravi korake. Takođe i defanzivno često koristi ruke u odbrani.

VOKER

* Napadačka igra mu se često svodi na šut za tri poena. Defanzivno nije neko protiv koga može da se igra licem košu, i tu Miler može imati određenih problema.

Karlo Žganec

ZGANEC

Žganec se odsustvom Žorića ustalio u rotaciji Cedevite. Igra na poziciji krilnog centra i centra, ali igra isključivo na niskom postu. Poentira iz samog reketa, i pokušava da svojim dugim rukama pomogne u defanzivnom skoku.

ZGANEC

* Ima svoju određenu ulogu za tih 14-16 minuta koje provodi u igri. Igrač zadatka u unutrašnjoj liniji. Često napravi i nešto malo jači faul po cenu ulaska u problem sa ličnim.

Luka Žorić

ZORIC

Žorić iako nije igrao od sredine januara, verovatno će biti u rosteru umesto Tonija Katića. Žorić je u Zagreb došao kao veliko pojačanje, i neko ko kada Bilan nije na terenu, može da pomogne u odbrani niskog posta kao i igre u pikenrolu. Nažalost to se nije desilo i sezona koju ima je jedna od lošijih u njegovoj karijeri.

* Solidan je defanzivac i dosta borben igrač. U napadu poentira iz pikenrola.

Cedevita, kada igra u svom najjačem sastavu, može biti izuzetno nezgodna. U svakom trenutku, svaki igrač može imati veću minutažu na terenu. Kroz sezonu, u rotaciji se ustalio i mladi supertalentovani Musa.

PROTIVNICI

Tim iz Zagreba postiže 74,3 poena po utakmici i po tome su treća najneefikasnija ekipa u Evroligi. Takođe, primaju 79,7 poena po utakmici, i u tom segmentu su u samom vrhu. Više poena od njih prima samo Real iz Madrida. Igraju košarku dosta bržu, na oko 74-75 poseda po utakmici, pre svega zbog rostera kakvog imaju (Pulen, Vajt, Gordić), ali i small ball petorki sa Vokerom koju Mršić forsira.

Timska igra nije nešto što krasi igru Cedevite i zauzimaju drugo mesto od pozadi, po broju asistencija (15.8), gora ekipa od njih u tom segmentu igre je samo ekipa Kuće Laboral. Igra im se u dosta slučajeva svodi na individualni kvalitet Amerikanaca kao i post igru Mire Bilana.

Imaju velike probleme sa građenjem defanzivnog skoka. Dopuštaju skoro 12 skokova po utakmici u napadu. Gori od njih u tom segmentu igre je samo Himki. Često spoljni igrači zaboravljaju da grade svog igrača, i iz drugog plana igrači dolaze do ofanzivnog skoka. U Zvezdinom slučaju Kinzi, Dangubić i Lazić.

Odbrana Cedevite, nije na reprezentativnom nivou. Iz protoka lopte, njihova odbrana na rotacijama često puca. Pulen, Pilepić, itd… Nisu poznati kao dobri defanzivci, i često se zaborave. Dopuštaju u Evroligi preko 20 asistencija u proseku protivniku, i po tome zauzimaju prvo mesto. Jović i Micić ako na pravi način budu razigravali svoju ekipu, to bi moglo značiti veliki deo urađenog posla. Uostalom, ne kradu mnogo lopti po utakmici, i to je jedan od pokazatelja njihove defanzivne agresivnosti.

Bekovi Cedevite ne snalaze se na jak presing na lopti. To ne mora biti zonski presing po celom terenu, čak je u nekim situacijama dovoljan čovek na čoveka. Pulen tada ume da počne da iz nervoze uzima neke dosta teške šuteve, koji nisu potrebni ekipi.

Procenti šuta koje dozvoljavaju protivniku su u okviru normalnog (Evroliga), oko 53% za 2 poena, i 35% za tri poena.

TIMSKA

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, 11.02. sa početkom u 20 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама