Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Crvena zvezda – Atlantas 2:1 (0:1)

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Pobeda Crvene zvezde i u prvoj utakmici druge faze priprema na Kipru. Zvezda je nakon preokreta u drugom poluvremenu uspela da stigne do trijumfa, a dvostruki strelac bio je Marko Grujić.

Stadion: „Pirgos“
Gledalaca: 10
Sudija: Perucis Plenteus (Kipar)
Strelci: Grujić u 48′ u 77′ za Crvenu zvezdu, Sila u 32′ (pen) za Atlantas.

Crvena zvezda: Kahriman (Stanković), Cvetković, Luković, Edson (M. Stojanović), Ibanjez, Le Talek, Donald, Grujić, Srnić, Katai, Vieira.

Atlantas: Valinčius, Bartkus, Gnedojus, Beneta (Razuolis), Epifanov, Jokšas, Kazlauskas, Norvilas, Verbickas, Papšis, (Šimkus), Sila (Razjunas).

Crvena zvezda je dobro otvorila utakmicu protiv litvanskog prvoligaša. Fudbaleri Atlantasa su u uvodnim minutima meča bili prinuđeni da se povuku na svoju polovinu, gde su se grčevito branili, i čekali svoju priliku iz kontranapada. Ipak, naši fudbaleri nisu uspevali da veliku prednost u posedu lopte materijalizuju kroz opasne šanse za gol. Klizav teren i jak vetar su bili saveznik Litvanaca u nastojanju da opstruišu Zvezdinu igru, ali i pored toga, jedan pokušaj Vieire sa distance, odnosno šut Aleksandra Kataia pravo u golmana nakon odličnog prodora po desnoj strani, je premalo za apetite crveno-belih kada je ofanziva u pitanju.

Kako je vreme prolazilo, Atlantas je uspevao da dođe do predaha, i povremeno zapreti našem golu. Uglavnom su to bili pokušaji iz velikih daljima, jer je u tim momentima štoperski tandemLuković Edson odlično funkcionisao, a posebno se to može reći za Brazilca koji je pokazao hladnokrvnost, i u svim duelima izašao je kao pobednik. No, u 31. minutu nije uspeo da se postavi kako je želeo, iza leđa mu se provukao Sila koji se našao u gol šansi. Kahriman je bio na visini zadatka, uspeo je da odbrani, ali u nastavku akcije Edson obara Silu, i sudija pokazuje na belu tačku. Igrač nad kojim je načinjen prekršaj, Sila, bio je precizan zu 32. minutu, i na taj način doneo je prednost svojoj ekipi, koju je tu prednost uspevala da odbrani do poluvremena.

Na početku drugog poluvremena nije bilo izmena u našem timu. A počelo je žestoko – velikom prilikom za Atlantas. Miloš Cvetković je u nastojanju da loptu zadrži u terenu požrtvovano intervenisao i tom prilikom poslao rizičnu loptu ka Lukoviću. Zvezdin kapiten se, usled mokrog terena okliznuo, i napadač Atlantasa je imao sjajnu priliku da duplira prednost svog tima, ali je šutirao pored gola. Kazna je stigla već u narednom napadu. Hugo se nakon driblinga odlučio na udarac sa 13 metara, golman Litvanaca je uspeo da odbrani i kratko odbije loptu u polje, ali na pravom mestu bio je Marko Grujić!

Grujićev gol je bio pokretač mnogo uzbudljivijeg i sadržajnijeg drugog poluvremena. Vieira je u 57. minutu nakon centaršuta Srnića u padu šutirao nogom, ali nije uspeo da bude dovoljno precizan. Tri minuta kasnije, Edsona je zamenio Miloš Stojanović. Jasno je da će Brazilcu, ali zadnjoj liniji Crvene zvezde, biti potrebno još mečeva, kao i vremena za uigravanje. Zvezda je sredinom drugog poluvremena najopasnija bila nakon akcija po levoj strani, gde su najčešće kombinovali Srnić i Ibanjez, ali potom je usledio napad po desnoj iz kojeg se izrodila nova šansa. Posle duplog pasa Grujića i Cvetkovića, Zvezdin bek pronalazi Kataia koji je bio u dobroj poziciji, ali u poslednjem trenutku biva izblokiran. Le Talek je nakon kornera mogao da se upiše u strelce u svojoj prvoj utakmici za Crvenu zvezdu, ali Francuz nije nije sreće – pogodio je prečku. I Mičel Donald je mogao da se upiše u strelce, ali je i njegov udarac zaustavio čuvar mreže litvanskog tima. Ipak, u 77. minutu, nakon duplog pasa sa Vieirom, Marko Grujić postiže i drugi gol za Crvenu zvezdu i donosi joj prednost!

Do kraja utakmice viđeni su i crveni kartoni. Katai i Jokšas su nakon koškanja isključeni, u 82. minutu, a minut kasnije je Ibanjez nakon skraćenog kornera pokušao da zatrese mrežu, ali nije spavao čuvar mreže Atlantisa, Valinčius. Mogao je Srnić u samoj završnici da obezbedi i ubedljiviji trijumf Zvezdi, ali je pogodio samo spoljni deo mreže nakon što je zaobišao golmana. Treba napomenuti i da je prve minute za seniorski tim dobio i mladi golman Aleksandar Stanković, koji je desetak minuta pre kraja utakmice zamenio Damira Kahrimana.

Ovo je bila prva provera rezervisana za današnji dan, a od 16 časova, snage će odmeriti Crvena zvezda i Volgar.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama