Košarka Košarka/Vesti

Održana komemoracija Srđanu Kalemberu

Izvor: Zvanični sajt SD Crvena zvezda

U Medija centru stadiona “Rajko Mitić” održana je komemoracija povodom smrti Srđana Kalembera.

Srđan “Srđa” Kalember (1928-2016) preminuo je u sredu u Beogradu. Bio je član SD Crvena zvezda od samog osnivanja, jedan od 20 najboljih košarkaša Evrope svog vremena i jedan od utemeljivača KK Crvena zvezda, u čijem je dresu do 1955. osvojio devet titula.

U prisustvu članova porodice i prijatelja, u Medija centru stadiona Rajko Mitić danas su se od legende jugoslovenske košarke oprostili predsednik SD Crvena zvezda Petar Škundrić, predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević.

– Srđa Kalember obeležio je epohu stvaranja Crvene zvezde, utemeljio je savremenu košarku, ne samo u Zvezdi, ne samo u Beogradu i Srbiji, nego u bivšoj Jugoslaviji, a možemo reći i u Evropi. Svi znate da je on učestvovao kao najmlađi član na osnivačkom sastanku 4. marta 1945. u Deligradskoj ulici, kada se osnivalo Sportsko društvo Crvena zvezda – rekao je Škundrić.

Prvi čovek našeg Sportskog društva podsetio je da je Kalember karijeru posle Zvezde nastavio u Francuskoj, a da je zatim bio i trener Jugoplastike i Sloge iz Kraljeva.

– On spada među one ljude, sa kojima kada prvi put razgovarate imate osećaj da ih znate od kada postojite. Kada sam s njim jednom prilikom razgovarao o razlici igre u Zvezdi i u Francuskoj, rekao mi je ‘U Zvezdi je bila elita. To su bili najobrazovaniji ljudi tog vremena. Kada sam otišao u Nant, pored mene bio je još samo jedan igrač koji je završio gimnaziju. Srđa Kalember je uspeo da završi i Ekonomski fakultet i pitao sam ga što je otišao u Francusku. Rekao mi je da je to bilo normalno, jer je taj jezik govorio kao maternji. Tu zemlju doživljavao je kao svoju drugu otadžbinu. Nije uzeo francusko državljanstvo, iako mu je nuđeno, jer je smatrao da bi time izdao svoju Srbiju, u kojoj je stvorio ime i sportsku veličinu, jer je već tada bio svrstan u 20 najboljih igrača evropske košarke, što nije bilo nimalo lako, s obzirom na to da je to bila i prva savremena košarka koja se igrala – rekao je između ostalog Petar Škundrić.

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da je Srđan Kalember bio čovek velike energije. Porodica preminule legende zahvalila je prvom čoveku crveno-belih na pomoći koju mu je klub sa Malog Kalemegdana pružao prethodnih godina.

– Sa Srđom sam imao priliku da razgovaram, naročito od 2011, kada nam je klub skoro nestao. Imao je interesantne, kreativne i praktične ideje, izuzetno jasne. Radovao se svakoj pobedi Zvezde i znao je da razume i svaki poraz i da nas ohrabri. Dao nam je niz ideja kako da prebrodimo kompletnu situaciju i ništa nikad nije tražio – rekao je Čović.

Čović je otkrio da će klub ispuniti Kalemberovu želju i da će sačuvati njegovu dokumentaciju o osnivanju Crvene zvezde.

– U poslednjih mesec dana diskutovali smo o njegovoj molbi da sačuvamo veoma dragocenu dokumentaciju kompletnog vremena i istorijskih događaja u trenutku u kojem se stvarala Crvena zvezda. Zajedno sa njegovom porodicom, to ćemo smestiti u muzej i iskoristiti da tom dokumentacijom podsećamo javnost šta i kako su radili i koliko su osnivači doprineli Zvezdi. Da mladi koji ne znaju ko je bio Srđa Kalember to saznaju i zapamte – poručio je Čović.

Komemoraciji Srđi Kalemberu prisustvovali su i predsednik CEV-a Aleksandar Boričić, počasni predsednik FK Crvena zvezda Dragan Džajić, aktuelni predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović, generalni sekretar SD Crvena zvezda Igor Milojević, direktor KK Crvena zvezda Davor Ristović…

Srđan Kalember sahranjen je u porodičnoj grobnici na Novom Groblju u Beogradu.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama