Кошарка Кошарка/Најава утакмица

5. kolo, Evroliga, Crvena zvezda – Lokomotiva Kubanj

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon dve vezane pobede u Evroligi, na noge Crvenoj zvezdi dolazi ekipa Lokomotiva Kubanj, koja im skor od 3-1 u TOP16 fazi. Susret će biti odigran u „Palati Pionir“.

NajavaLokomotiva

Lokomotiva je osnovana 1946. godine, i od tada imaju samo dva osvojena trofeja. 2000. godine, osvojili su ruski kup, a 2013. godine uzeli su Evrokup.

Ruski klub je tokom leta uložio dosta sredstava u igrački kadar, takođe su doveli i novog trenera, Barcokasa. Tokom leta, u klub je došla praktično jedna kompletna petorka: Dontej Drejper, Sergej Bikov, Rajan Brokhof, Viktor Klaver i Kris Singlton. Starosedeoci, koji čine rotaciju ove sezone su: Malkolm Dilejni, Entoni Rendolf, Andrej Zubkov i Jevgenij Voronov.

Tim iz Kubanja, uvek je imao dobre strance u svom rosteru, ali može se slobodno reći nikada trenera koji je mogao da „isprati“ mnoge američke košarkaše koje su bili u klubu. U Rusiju je ovog leta došao grčki trener, koji ima osvojenu Evroligu iza sebe. Jedini je grčki trener u istoriji, koji ima tu titulu. Popularnim Lokosima, doneo je disciplinu u igri i jasne konture, iz kojih jedino iskaču Malkolm Dilejni i donekle Entoni Rendolf

TIM

Uloge u timu su jasno podeljene, igra se sa nešto kraćom rotacijom od 8-9 igrača, gde su taj osmi i deveti igrač domaći igrači sa minuažom od oko 15-ak minuta. Kičma ekipe je jasno definisana, i na leđima već pomenutog Dilejnija guraju dosta dobro, kako u VTB ligi, tako i u Evroligi.

Startna petorka Lokomotive najčešće izgleda ovako: Malkolm Dilejni Jevgenij Voronov Rajan Brokhof Viktor Klaver Entoni Rendolf.

Malkolm Dilejni
DilejniAmerički bek je trenutno jedan od tri najbolja na toj poziciji u Evropi. Troši veliku minutažu i praktično već neko vreme se spominje da bi sledeće sezone mogao da zaigra u NBA ligi. Ima potpunu slobodu u igri, lopta je najviše u njegovim rukama. Svaki istek napada on rešava bilo prodorom, odnosno iznuđivanjem slobodnih bacanja, ili šutem za tri poena. Najviše se oslanja na svoj šut za tri poena. Igrački je dosta sličan Tajrisu Rajsu, kojeg je Crvena zvezda u Beogradu uspešno sačuvala (2/9 iz igre, 5 izgubljenih lopti). Naravno, Dilejni ove sezone igra u daleko boljoj formi u odnosu na Rajsa.
DILEJNI* Izuzetno je agilan i spretan sa loptom u rukama. Biće potrebno da se čuvari menjaju na njemu, verovatno najviše Jović i Lazić. Nešto slabiji segment igre mu je šut sa poludistance iz driblinga, kada vidi da je reket zatvoren i da ne može da završi polaganjem.

Jevgenij Voronov
VoronovVoronov je jedan od igrača u rotaciji, ima dosta ograničenu minutažu, jer se rotira sa Drejperom koji ima i veću slobodu u igri. Napadačka uloga nije preterano velika, a defanzivno pokušava za zakrpi rupe u spoljnoj liniji.
VORONOV* Nije dobar šuter za tri poena i odbrana može da skuplja sa njega. U sezoni šutira 14/48 (29,2%)

Rajan Brokhof
BrokhofJedan od boljih šutera za tri poena u ruskoj ekipi. Njegova napadačka igra se u najvećoj meri svodi na šut van linije 6,75. Tokom sezone, u oba takmičenja šutira 41,2% (54/131), a kada se uzima samo Evroliga u obzir tu je efikasniji 47,5% (28/59). Sa svojih 201cm, uspešno pokriva pozicije beka šutera i niskog krila. Ne gubi previše lopti, i agresivan je na skoku. Iako je odličan šuter, nije igrač koji će prvo gledati svoj šut, već ume i da nastavi protok lopte.
BROKHOF* Ne spušta mnogo loptu u dribling, već to rade isključivo Bikov, Drejper i Dilejni. Igrač je za kojeg se igraju akcije, i koji koristi blokove svojih centara.

Viktor Klaver
KlaverŠpanski krilni centar igra jednu od boljih sezona u svojoj karijeri. Jedan je od bitnijih igrača u rotaciji kod Barcokasa, i iako ima još dva igrača u konkurenciji na svojoj poziciji, on ‘troši’ gotovo 30 minuta po utakmici. Napadački je dosta razvovrstan i može da napadne na različite načine.
KLAVER* Najviše napada licem košu, gde može i da koristi svoj sasvim dobar šut za tri poena.

Entoni Rendolf
RendolfRendlof se nakon povrede vratio na teren, i odmah upao u starnu petorku. Može da odigra na poziciji krilnog centra i centra i veoma je atipičan igrač, pogotovo za tu centarsku poziciju. Voli da širi igru, ne voli mnogo kontakta u reketu. Opasan je iz drugog plana na ofanzivnom skoku, i ima selekciju šuta koja nije sjajna. U Evroligi šutira 5/22 za tri poena, od toga 0/3 na gostovanjima (2 utakmice).
RENDOLF* Ima velike probleme sa branjenjem niskog posta, protiv gabaritnijih igrača, kao i problem kada protivnički centar rano pokuša da se pozicionira u srcu reketa.

Lokosi ove sezone imaju kraću klupu, koja se sastoji od 4 igrača: Dontej Drejper, Sergej Bikov, Andrej Zubkov i Kris Singlton.

Dontej Drejper
DrejperDrejper utakmice počinje sa klupe, ali je izuzetno bitan šraf u mašineriji koju ima Barcokas. Igra na poziciji plejmejkera, u paru sa Dilejnijem, i kontroliše tempo igre. Kao i Voronov, pokušava da igra agresivnu odbranu, ima izuzetno prze ruke i zbog niskog težišta izuzetno je nezgodan u tom smislu. Ume da se ‘zalepi’ i odigra jako agresivnu odbranu. Napadački voli da razigra svoje visoke igrače, obično iz pika, gde traži ili dubinu ili igrače poput Brokhofa/Dilejnija na šutu za tri poena.
DREJER* Ume da uđe u šutersku seriju, kao što je to uradio protiv Panatinaikosa. Ne voli toliko da ulazi u reket, više se oslanja na svoj šut. U Evroligi šutira 45,7% za tri poena (21/46)!

Sergej Bikov
BikovBikov je igrač u rotaciji, kojeg gručki stručnjak koristi u situacijama kada hoće da igra agresivnu odbranu (mala minutaža bez Dilejnija u petorci) ili kada igra sa tri niska igrača u spoljnoj liniji. Dobar je atleta, i nešto skromniji šuter za tri poena. Takođe ume da postavi napad i podeli asistencije svojim igračima.
BIKOV* Kao i Voronov, neko je sa koga odbrana može da skuplja na šutu za tri poena.

Andrej Zubkov
ZubkovJoš jedan ruski košarkaš u rosteru, koji je klasična streč četvorka, odnosno koja daje širinu u igri sa svoje pozicije. Kao i Voronov, nema toliko veliku napadačku ulogu, najčešće su to otvoreni spotup šutevi.
ZUBKOV* Igra licem košu je glavna karakteristika. Šut za tri poena mu je na 39% ove sezone (20/52)

Kris Singlton
SingltonSinglton je uz Drejpera najozbiljniji igrač na ruskoj klupi. Igra isključivo na poziciji centra. Izuzetno je nezgodan igrač i atipičan za tu poziciju. Visok samo 203cm, ali je dosta snažan i agresivan. Prisutan je pre svega na ofanzivnom skoku, i na njega se mora obratiti posebna pažnja. Nešto je bolji u šutu za tri poena od Rendolfa.
SINGLTON* Kao i Rendolf ima probleme sa peticama koje mogu da igraju na niskom postu, jer protivničke petice zbog visine mogu da poentiraju preko njih.

Ostatak rostera popunjavaju domaći igrači: Maksim Koljuškin, Nikita Balašov i Igor Kangin.

„Lokosi“ možda igraju i najbolju košarku ove sezone, od kada su se pojavili na mapi evro-košarke. Kao što je napomenuto, uvek su dobri Amerikanci igrali za Kubanj, ali ovakva igra verovatno ide i na račun trenera Barcokasa.

PROTIVNIK

Kao i Panatinaikos igraju u jednom sporijem ritmu, na prosečno oko 70-ak poseda (Zvezda u pojedinim utakmicama hvata i 75 poseda). U tome se i donekle vidi ruka Barcokasa. Prisustvom Dilejnija, misli se da igraju dosta brže, ali jednostavno grčki stručnjak nije takav tip trenera. Kao što je i napomenuto, u igri Lokomotive Dilejni ima potpunu slobodu ove sezone. Igra na obe spoljne pozicije, i neko je ko preuzima odgovornost na sebe u svakom momentu. Pošto igra u dosta utakmica i preko 35 minuta, verovatno i njemu u toku same utakmice odgovara da se tempo utakmice obori.

Defanzivno su izuzetno pokretljiva i mobilna ekipa. Otud i veliki broj ukradenih lopti koji beleže. Izuzetno su agresivni na udvajanjima, Voronov i Bikov kao igrači zadatka dosta dobro izvršavaju ono što je zadato. Prosečno beleže 8,5 ukradenih lopti po utakmici i po tome su na drugom mestu u Evroligi. Sa rotacijom kakvu imaju na poziciji centra, sposobni su da preuzimaju sve u odbrani. Prmera radi, Kris Singlton je na početku karijere definisan kao krilni igrač, odnosno kao krilni centar koji može da odgovori i igri na poziciji niskog krila u manjoj minutaži. Danas o u Evropi igra na poziciji centra.

Imaju velike probleme u slučajevima kada protivnički centar izbori poziciju na niskom postu. Pošto su centri američki, dosta često igraju odbranu rukama, pa ulaze u problem sa faulovima. Rendolfu je ovo druga sezona, ali je Singltonu prva u Evropi. Takođe, Brokhof i Dilejni sa nešto slabiji defanzivci u izolacijama. Protivnici sa kojima je Lokomotiva igrala, pikenrol igru su najčešće tražili upravo preko Dilejnija.

Sa 10,5 ofanzivnih skokova po utakmici, dosta su agresivni u tom segmentu igre. Najviše doprinosi Kris Singlton koji se izuzetno dobro pozicionira za ofanzivan skok, takođe ima odličnu anticipaciju. Iz drugog plana, sa krilnih pozicija skok najviše napadaju Viktor Klaver i Rajan Brokhof.

Šut za tri poena je jedno od glavnih oružija ekipe Lokomotive. Na evroligaškim gostovanjima to ide na 41,3% šuta (78/189). U tom segmentu su četvrta ekipa u Evroligi. Izuzetno su nezgodni sa petorkom Drejper – Dilejni – Brokhof – Klaver – Singlton, gde svi mogu da rašire igru i šutnu van linije 6,25. Kada su u igri Bikov, Voronov ili Rendlof može malo više da se rizikuje.

Crvena zvezda u ovom susretu uz podršku navijača, sigurno da ima šanse za pobedu. Kao i svake ekipe, i Lokomotiva ima svoje mane.

Timska

Utakmica će biti odigrana 29.01.2016. godine sa početkom u 20 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sport kluba.

Скочи на траку са алаткама