Интервјуи

Intervju sa Džejms Skuni Penom: “Ako bi Zvezdi zatrebala moja pomoć, pomogao bih istog časa.”

Autor: CZBG

Džejms Skuni Pen je jedan od najboljih Amerikanaca koji su igrali na ovim prostorima. Brzonogi plejmejker  rođen je 9. januara 1977. godine u Njujorku. Posle srednje škole nastavio je svoje košarkaško usavršavanje na koledžima Boston i Ohajo stejt, posle čega se otisnuo preko bare. Pre dolaska u Beograd nastupao je u Italiji za Trst i Romu. Svoju potpunu afirmaciju doživeo je u dresu Crvene zvezde gde je odigrao verovatno najbolju sezonu svog života. U premijernom učešću u Jadranskoj ligi crveno – bele je predvodio sa 16 poena i 4 asistencije u proseku, a najbolju partiju je pružio u Tel Avivu kada je srušio Makabi sa 33 poena i 8 asistencija. Zajedno sa nigerijskim centrom Obinom Ekezieom predstavlja najbolji strani tandem koji je nastupao za tim sa Malog Kalemegdana. Paralelno igranje regionalne i domaće lige verovatno je izazvalo umor koji je sprečio ovaj izuzetno kvalitetan tim da sezonu kruniše trofejima. U polufinalnoj utakmici F4 dogodio se nesrećan poraz od Zadra trojkom u poslednjoj sekundi, a u domaćoj ligi takođe u polufinalu, uspešniji je bio FMP. Posle Crvene zvezde Skuni je ponovio odlične partije u dresu Cibone, Skavolinija, Olimpijakosa, Efesa, a 2010. je sa grčkom ekipom nastupao na fajnal foru Evrolige. Svoju pripadnost crveno-belim bojama je više puta dokazao motivisanim partijama protiv Partizana u okviru Evrolige.

Foto: www.czbgtv.com

Uredništvo našeg sajta uspelo je da stupi u kontakt sa Skuni Penom i zamoli ga za intervju na koji je on rado pristao. Evo šta je Skuni rekao za naš sajt.

CZBG: Skuni, pre nego se osvrnemo na tvoje vreme provedeno u Crvenoj zvezdi, reci nam šta je prevagnulo da svoju karijeru gradiš u Evropi, a ne u NBA?

Skuni: Nakon što sam bio draftovan, mislio sam da ću u Evropi provesti samo kratak vremenski period. Plan mi je bio da se vratim u NBA, ali u Evropi sam dobio priliku da igram za dobre ekipe, kao i da zaradim solidan novac, tako da sam shvatio da je to nabolje za mene i moju karijeru.

CZBG: Pre nekih 14 godina (u sezoni 2002/03) Igrao si za Crvenu zvezdu. I nakon toliko godina navijači te se još uvek sećaju i smatraju te jednim od najboljih (ako ne i najboljim) američkih košarkaša u našem klubu. Za početak, možeš li nam reći kako se desilo da si potpisao za Zvezdu?

Skuni: Moj agent me je upitao šta mislim o odlasku u Beograd. Nisam bio posebno upućen kako je tamo, ali sam znao da je Zmago Sagadin dobar trener pa sam odlučio da potpišem.

HPbJH8C

CZBG: Hajde da malo pričamo o toj sezoni koju si proveo u Zvezdi. Zmago Sagadin je tada bio trener, ali bez obzira na dobr roster koji je Zvezda imala, ni jedan trofej nije osvojen. U ABA ligi smo u polufinalu izgubili od Zadra (tri poena u poslednjoj sekundi meča), a u domaćoj ligi takođe u polufinalu od FMP-a. Šta misliš o Sagadinu kao treneru i šta je, po tvom mišljenju, uticalo da se ne osvoji ni jedan trofej?

Skuni: Smatrao sam Zmaga za dobrog trenera. Mislim da smo podbacili. Bili smo dovoljno dobri da osvojimo sve trofeje te sezone. Najveća smetnja su bile povremene promene u rosteru, a nisam siguran ni da je Zmago stvarno bio posvećen Zvezdi. Nekako se činilo da su svi i sve protiv nas. Na utakmici sa Zadrom, sve je išlo kako treba dok nije došlo do prekida utakmice. Tada su isterali naše navijače, mi smo igubili ritam i to više nije bilo to…usledio je poraz. 

CZBG: Tvoja najbolja partija te sezone bila je ona u Tel Avivu kada si postigao 33 poena i imao 8 asistencija. Sećaš li se te utakmice i da li ti je ona najdraža u Zvezdinom dresu?

Skuni: O da, sećam se te utakmice jako dobro. Bio sam “vreo”. Oni su bili veoma dobar tim i žarko sam želeo da ih pobedimo. Moje brojke su bile dobre, ali ne mislim da je to moja najbolja utakmica. Imao sam odličnu utakmicu protiv Cibone i još par drugih.

CZBG: Mnogi kažu da je tvoja sezone u Crvenoj zvezdi bila i najbolja u tvojoj karijeri. Da li se slažeš sa tim?

Skuni: Ne znam da li je bila najbolja, ali sigurno je bila najzabavnija sezona. Voleo sam Beograd, srpski narod je bio sjajan i uvek govorim ljudima kako mi je bilo super kad sam igrao za Crvenu zvezdu.

[youtube id=”ZXv88q9x_RQ”]

CZBG: Nakon Crvene zvezde igrao si za Cibonu. Bio je to težak udarac za navijače zbog decenijskog rivalstva ova dva kluba. Zar nije bilo mogućnosti da ponovo igraš za Zvezdu? Da li te neko iz kluba kontaktirao i pokazao interes da se sa tobom potpiše novi ugovor?

Skuni: Zaista nisam želeo da odem sledeće sezone, hteo sam da dovršim započeto i pobeđujem. Ponuda koju sam dobio nije bila dovoljno dobra, a Cibona je pokazala veliki interes pa sam iskoristio tu priliku.

CZBG: Kada si igrao za Zvezdu, Obina Ekezi je igrao sa tobom. Imaš li neki kontakt sa njim ili sa nekim drugim igračima iz tog perioda?

Skuni: Obina i ja razgovarmo ponekad. Vratio se u Nigeriju i ide mu vrlo dobro. Pratim neke od bivših saigrača na društvenim mrežama, Dozeta, Jeretina i Ćakića.

Foto: stepienrules.com

CZBG: Kao plejmejker koji je izgradio dosta dobru karijeru, možeš li da daš neki savet današnjim plejmejkerima, a što bi im pomoglo da budu bolji igrači?

Skuni: Plejmejker je najteža pozicija jer moraš da radiš sve. Najvažniji savet koji imam je da moraš biti vođa. Ne smeš se plašiti da preuzmeš odgovornost ili da se nosiš sa nedaćama. Da budeš zaista dobar plejmejker znači da ne budeš sebičan.

CZBG: Posle Crvene zvezda i Cibone, igrao si za Olimpiakos, Efes, Virtus. Možeš li nam reči u čemu je razlika kada igraš za bogati klub u odnosu na one siromašnije?

Skuni: Naravno, razlika je u tome što oni mogu ponuditi veće ugovore. Kad igraš za bogatiji klub imaš više poštovanja od sudija. Takođe, igranje za bogatiji klub nosi i više pritiska.

CZBG: Reci nam, čime se baviš danas?

Skuni: Radim na televiziji i radiju kao analitičar koledž košarke. Takođe sam i motivacioni govornik. Održavam košarkaške kampove i klinike. 15. februara ove godine moja Enhance Skills Virtual Academy će početi sa onlajn radom, pa očekujem od svih Zvezdaša da pogledaju moj video i prate me.

CZBG: Jedno pitanje koje, verujemo, interesuje celu zvezdašku populaciju: Kada bi te neko iz kluba kontaktirao, da li bi bio voljan da pomogneš oko skautinga za naš klub, a posebno da nam preporučiš nekog dobrog pleja?

Skuni: Ako bi Zvezdi zatrebala moja pomoć, pomogao bih istog časa. Štagod da je u pitanju.

CZBG: Da li si u poslednje vreme imao prilike da gledaš neki Zvezdin meč i da li imaš želju da dođeš u Beograd, posetiš klub i pogledaš neku utakmicu?

Skuni: Nisam uspeo da pogledam nijednu utakmicu jer je moj raspored prepun, ali nameravam. Pratim Zvezdu onlajn da vidim kako ide. Uvek sam pratio Zvezdu otkad sam otišao. Nekako sam uvek mislio da ću zaigrati u Zvezdi ponovo, ali do toga nije došlo. Želeo bih da nekada dođem u posetu, imam divna sećanja i upoznao sam mnogo sjajnih ljudi.

Ohio State vs Wisconsin at Ohio Stadium on Saturday, September 28, 2013.
Foto: http://www.scooniepenn.com

CZBG: Za sam kraj, reci nam koji je tvoj životni moto koji te vodio kroz celu karijeru i koji te vodi kroz život?

Skuni: Moj životni moto je: “Bog je zaslužan za sve moje uspehe, ali nije krivac za moje greške.”

CZBG: Skuni, hvala za odvojeno vreme i voljnost da odgovoriš na naša pitanja. Želimo ti sve najbolje u životu i nadamo se da ćeš imati priliku da dođeš u Beograd i da se vidimo na nekoj od Zvezdinih utakmica.

Skuni: Hvala i vama. Bila mi je čast da govorim o vremenu provedenom u Zvezdi. Veliki pozdrav za sve navijače Crvene zvezde!

Evo šta bivši saigrači Skuni Pena kažu o njemu. Ima tu i jedna šaljiva anegdota.

Milan Dozet:

“Skuni je bio pravi profesionalac. Ozbiljan na treninzima i pravi šaljivdžija van njih. Sigurno ljubimac Delija, što je svojim igrama i ponašanjem zaslužio. Sećam se utakmice u Pioniru kada se iza koša pojavila devojka sa “izazovnim dekolteom”. Tada su naši navijači dobar deo utakmice skandirali “Baci sisu da se igramo!”. Iako Skuni nije razumeo ni reč našeg jezika, povezao je pesmu sa “dekolteom”. Na sledećoj utakmici se devojka nije pojavila. U stvari od tad se više nikad nije tamo pojavila. Skuni mi je prišao na zagrevanju, vidno neraspoložen i rekao kako su nas naši navijači izneverili. Na pitanje zašto to kaže, samo je kratko odgovorio: SISA IS NOT THERE.”

Goran Jeretin:

“Skuni i ja smo igrali na istoj poziciji  kad sam došao u Crvenu zvezdu (na mestu pleja)! Bili smo veliki rivali na treningu, a van terena bili pravi prijatelji! Bio je miljenik svih. Dosta sam od njega naučio! Pre svega bio je veliki gospodin, drug i profesionalac!”

Goran Ćakić:

“Sigurno jedan od najboljih Amerikanaca koji su igrali kod nas, pogotovo u to vreme. Kao igrac i kao čovek je zaista bio sjajan. Kao takav, i pošto je bio jedan od prvih Amerikanaca kod nas, uživao je veliku popularnost u gradu, pogotovo kod suprotnog pola 🙂 Bez obzira na tu, verujte ne malu slavu :), umor, poneke noćne izlaske, bukvalno je uvek bio 100% spreman na treningu, ispred svih nas i to sam najviše cenio kod njega. Sreteli smo se još tokom karijere u inostranstvu, i svuda je bio primer pravog profesionalca.”

 

 

Foto: Goran Ćakić
Foto: Goran Ćakić

 

 

Скочи на траку са алаткама