Кошарка Кошарка/Вести

Ristović otputovao u Barsu, možda i po “A” licencu

Izvor: Mondo/Beta

Tačno je da je 11 klubova dobilo ugovore na deset godina sa Evroligom, ali tačno je i da karte nisu do kraja podeljene, pre svega zbog projekta FIBA Lige šampiona.

Direktor košarkaškog kluba Crvena zvezda Davor Ristović otputovao je u Barselonu na sastanak sa klubovima i čelnicima Evrolige na kome će se razgovarati o izmenama formata najelitnijeg evropskog takmičenja.

Kako se navodi na sajtu Zvezde, Ristović je na poziv čelnika Evrolige otputovao u Barselonu, gde će u sredu učestvovati na sastanku čelnika takmičenja i predstavnika evroligaških klubova.

Cilj sastanka je da se usaglase stavovi klubova vlasnika “A” licence, ali i ostalih učesnika u ovom takmičenju, kao i da se predstave dodatni predlozi o izmeni formata Evrolige i drugog po jačini takmičenja, Evrokupa.

Novi format Evrolige od takmičarske sezone 2016/2017 predviđa učešće 11 klubova sa potpisanim ugovorom na 10 godina, pobednika Evrokupa, kao i četiri kluba čiji način ulaska u novo takmičenje još nije definisan (originalnim planom predviđeno je da to budu prvaci tri domaće lige i pobednik kvalifikacija).

Ipak, iako se o tome i dalje šapuće, ukoliko FIBA zaista bude pokrenula svoju verziju Evrolige, nazvanu Liga šampiona, i najkvalitetniji klubovi Evrope koji ne budu ušli u krug učesnika Evrolige izaberu novo takmičenje, sudbina Evrokupa svakako će biti upitna, kao i prohodnost pobednika tog takmičenja u Evroligu za sezonu 2017/18.

Utoliko, postoje indicije da priča oko dodele “A” licenci i ugovora na 10 godina, kao i potpunog zatvaranja učesnika “privatne” Evrolige, i dalje nije završena.

U Crvenoj zvezdi smatraju da su prema mnogo čemu zaslužili da budu stalni učesnici takvog takmičenja, a predsednik kluba Nebojša Čović rekao je javno prilikom jednog gostovanja na televiziji da mu apsolutno nije jasno čime je, recimo, Žalgiris zaslužio desetogodišnji ugovor, a Zvezda ne.

Ristovićevo učešće na pomenutom sastanku utoliko dobija na značaju, jer i dalje niko ne može da zna sa sigurnošću kako će izgledati Evroliga naredne sezone, hoće li zaživeti projekat zvani FIBA Liga šampiona, da li će taj projekat ugasiti Evrokup i promeniti sistem kvalifikacija za Evroligu, itd.

Скочи на траку са алаткама