Фудбал Фудбал/Омладински погон

OŠ: Nikola Puača i generacija „2000“

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

U prethodnom razgovoru sa članovima Omladinske škole FK Crvena zvezda, predstavili smo omladince našeg kluba, i postavljali pitanja Perici Ognjenoviću, koji sa njima svakodnevno radi. Danas vam predstavljamo mlađe kadete, za koje nastupaju dečaci rođeni 2000. godine.

Letos, tačnije u julu 2015. godine, generaciju „2000“ preuzeo je Nikola Puača, trener koji je u Crvenu zvezdu došao na poziv direktora Omladinske škole, Dragana Mladenovića. Nikola Puača je rođen 03. januara 1982. godine, u Beogradu, a pre Crvene zvezde stekao je mnogo iskustva u radu sa mladim fudbalerima radeći u fudbalskom klubu BASK.

– U Crvenu zvezdu sam letos došao na poziv direktora Omladinske škole, Dragana Mladenovića, tako da sam zvanično u Crvenoj zvezdi od jula 2015. godine. Moja trenerska karijera vezana je još samo za fudbalski klub BASK, u kojem sam radio od leta 2005. godine do januara 2015. Poslednje dve godine sam bio i šef stručnog štaba prvog tima, a prethodno, naravno, radio sam u Omladinskoj školi kao trener i jedno vreme kao direktor Omladinske škole. Letos sam imao još neke ponude, ali kada je uspostavljen kontakt sa Draganom Mladenovićem, nisam imao nijednu dilemu da li da njegov poziv prihvatim – objasnio je Puača svoj put do Marakane.

Trener generacije „2000“ ističe da mu nije bilo potrebno mnogo vremena kako bi stekao saznanja o timu koji je preuzeo.

– Krenuli smo faktički od nule. Bilo je tu igrača i koji su se zatekli na pozajmici, a ja sam, ako imam pravu informaciju, jedanaesti trener koji je trenirao ovu generaciju. Svaka promena trenera je jedna vrsta stresa za njih. Svestan toga, krenuli smo da radimo, i već posle mesec dana sam imao određenu sliku o nekom njihovom kvalitetu. Mislim da je za ovih šest meseci najbitnija stavka to što su igrači podigli nivo svog samopouzdanja, jer na početku sezone nisu bili takvi kakvi su bili u decembru, pre nego što smo otišli na pauzu. Grupa je vrlo vredna, radna, tako da smo odradili sve ono što smo na početku i planirali. Oni su se trudili da sve što smo od njih tražili ispoštuju svojim zalaganjem, i nikakve probleme nismo imali. Sad, posle prvih šest meseci, mogu da kažem da je sve to bio početak našeg rada, a u narednom periodu će se i ciljevi prilagoditi.

Mlađi kadeti su, makar gledano po broju pobeda, najuspešnija selekcija Omladinske škole. Prethodne jeseni su odigrali 15 utakmica i zabeležili 14 pobeda, uz jedan remi. Takođe, na čak 11 utakica su uspeli da sačuvaju svoju mrežu.

– Mi nismo obraćali toliko pažnje na sam rezultat, koliko na način na koji ćemo doći uopšte do nekog rezultata ili šansi za postizanje golova. Ne mogu da izdvojim, čak ni da komentarišem samo jednu liniju tima, bilo da je u pitanju odbrana, ili napad. Istakao bih da je to rezultat rada cele ekipe, jer postoji sistem po kojem želimo da napredujemo. Trenutno smo u procesu, a siguran sam da će to jednog dana izgledati onako kako mi i zamišljamo i želimo. Znamo kako sve Zvezdine selekcije igraju, od seniorske, pa sve do onih najmlađih. Uglavnom se igra na protivničkoj polovini, i mi smo se trudili da sprečavamo te protivničke kontranapade. Znali smo šta nas očekuje, tako da smo na tome dosta i radili. Možda je i rezultat tog nekog našeg rada tabela koja kaže da imamo samo jedan remi, mada, ne bi trebalo da se kvalitet našeg rada ocenjuje kroz taj rezultat. Momci su bili disciplinovani, vrlo odgovorni za vreme utakmica, tako da je to njihov uspeh i pokazatelj njihovog rada – objašnjava Puača, i dodaje da postoji još jedan bitan pokazatelj toga koliko su mlađi kadeti bili vredni.

– Još jedan vrlo bitan podatak je taj da smo tokom ovih šest meseci uspeli da povećamo i broj reprezentativaca Srbije. Imali smo dva reprezentativca letos, a sada se taj broj povećao. Na poslednjem okupljanju koje je bilo u novembru, kada se u Makedoniji igralo protiv Makedonije i Italije, mi smo imali šest reprezentativaca. Taj broj varira, ali na tom poslednjem okupljanju je bilo šest naših fudbalera. To je značajan podatak koji nama mnogo znači. Nemamo igrača koji ekstremno odskače u odnosu na ostale, kao što je možda slučaj u nekim drugim selekcijama. Imamo vrlo dobre pojedince, ali nemamo nijednog igrača koji je toliko ekstremno dominantan da možemo da kažemo da će za godinu – dve igrati sa starijima i da će praviti razliku. Veliki kvalitet ove generacije je što su jaki kao kolektiv, i to je njihova osnovna snaga. Iz takvog načina rada sigurno će isplivati i nekoliko pojedinaca – ne sumnja Puača.

Dobri rezultati i velika prednost koja je ostvarena u odnosu na drugoplasirani Rad sigurno neće opustiti fudbalere, sudeći po rečima Nikole Puače.

– Mi se zaista ne opterećujemo rezultatom u tom našem takmičenju. Ova godina dobra jer nemamo pritisak rezultata, a možemo svakog igrača da selektiramo i da procenat greške svedemo na minimum. Zato nam je u narednom periodu cilj njihova tehničko-taktička nadogradnja. Oni su u pocesu razvoja i usavršavanju svojih veština. Ovo je uzrast kada su oni u pubertetu, kada ima mnogo promena u njihovom organizmu, i cilj je da se što bezbolnije prođe preko njih, kako bi se oni najpre individualno, a potom i kroz kolektiv razvijali – objašnjava Puača.

O Zvezdinoj omladinskoj školi sve se više govori. Crvena zvezda je prethodnih godina plasirala u prvi tim nekoliko fudbalera iz Omladinske škole, a već se sada njihova vrednost procenjuje u milionima. Transfer Marka Grujića u Liverpul samo je jedan od pokazatelja u kom smeru treba da se razmišlja i u budućnosti.

– Takvi transferi direktno iz Crvene zvezde u najjače svetske lige mnogo motivišu mlade fudbalere. Generalno, mislim da treba da se napravi neki trend odlazaka u jake lige direktno iz Crvene zvezde, jer oni će onda sigurno imati više motiva kada vide da postoji takav trend. Sada je otišao  Marko Grujić, a već sutra će neko drugi biti u njegovoj koži. Njima je važno da znaju da neko obraća pažnju na njih i da ih neko prati, i svi ćemo biti mnogo zadovoljni ako neko jednog dana ponovo prođe stopama Marka Grujića. Igrači koji nisu bili deo Omladinske škole Crvene zvezde ne osećaju naš fudbalski klub kao momci koji su ovde rasli. To je vrlo bitan detalj u smislu odgovornosti i vezivanja za klub. Dobro je što postoji ideja da što više igrača u prvom timu bude iz Omladinske škole. Potrebno je određeno vreme kako bi stvari došle na svoje mesto, ali, mislim da smo na dobrom putu. Ako ovako budemo nastavili, verujem da će biti još takvih primera.

Na pripremama sa prvotimcima ove zime se nalaze i kadeti – Dejan Joveljić i Luka Ilić. Da li je to signal da možda za godinu dana možemo očekivati i nekog iz generacije „2000“ na pripremama sa prvim timom?

– Ja se tome nadam. Učiniću sve što je u mojoj moći i što ulazi u okvire mog posla da se i neko iz generacije „2000“ za godinu dana nađe na pripremama sa prvim timom. To će biti pokazatelj da smo kvalitetno radili. Potrebno je vreme, jer je ovo period kada oni dosta osciliraju u svom razvoju, ali to nam je cilj, da neko u skorijoj budućnosti, za početak, ode na pripreme sa seniorskim timom.

Nikola ističe da se suočava sa najvećim izazovom do sada, ali da duboko veruje u sebe i svoje pomoćnike.

– Nisam imao neku igračku karijeru jer sam jako rano, što zbog fakulteta, što zbog nekih drugih stvari, prekinuo sa aktivnim igranjem fudbala. Sa jedne strane sam ispunio svoj dečački san da budem deo Crvene zvezde. Ja sam po prirodi dosta ambiciozan, i samo se trudim da sa svojim saradnicima napravimo nešto što će ostati i posle nas. Neki trag, jer Zvezda je veća od svih nas i svi ćemo mi jednom otići. Naš trag će se najbolje videti po momcima koji će jednog dana postati profesionalni igrači. Čovek sam koji pripada ovom kolektivu, i dajem sve što je do mene. Iz dana u dan se trudimo da svojim radom, znanjem i odnosima izvučemo ono što nam je cilj, a to su igrači za seniorsku ekipu – zaključio je Nikola Puača.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама