Кошарка Кошарка/Вести

Tajni sastojak Zvezdinih uspeha protiv Panatinaikosa i Metalca – Tarens Kinzi

Izvor: Mozzartsport

“Otkako je Tarens Kinzi došao konačno smo uspeli da se skupimo i počnemo da igramo pravu, timsku košarku. To je ono što nama odgovara i mislim da niko ne može da igra protiv nas kada smo mi u takvom ritmu. Naročito kada na to još igramo i dobru odbranu”, smatra Marko Gudurić, a sa njim je saglasan i Marko Simonović .

Trećim trijumfom u nizu Crvena zvezda ostavila je iza sebe dva nesrećna poraza od Efesa i Cedevite, ali i naučila lekciju koju je Fenerbahče zadao pre dve nedelje. Susret sa Metalcem došao je kao kec na deset, naročito jer je nakon velikog uspeha u Atini i pobede nad Panatinaikosom ekipi Dejana Radonjića bila potrebna utakmica u kojoj će igrači moći da oporave energetske zalihe i maksimalno se pripreme za veliki okršaj sa Unikahom u petak. Crveno-beli brzo su slomili otpor valjevačkog takmaca, zbog čega je trener Radonjić iskoristio momenat i minutažu ravnomerno rasporedio na sve igrače. A kako ističe Marko Gudurić, Crvena zvezda je konačno počela da igra timsku košarku.
“Definitivno nam je bila potrebna jedna ovakva utakmica, naročito posle napora koje smo imali u Atini. Setite se kako je bilo na početku, kada smo vezali nekoliko poraza. Tada su svi odustali od nas, ali je sve brzo krenulo nabolje. Tako je i sada, nakon ovih nekih poraza koje smo imali u poslednje vreme. Odigrali smo sigurno i ostvarili vrlo važnu pobedu, a ono što mi se posebno svidelo jeste način na koji smo odigrali meč, kako smo delili loptu, trčali… Sada je samo potrebno da nastavimo da radimo onako kako smo i započeli,  i sve će biti kako treba”, rekao je Gudurić posle utakmice sa Metalcem.

Ono što je javnosti posebno zapalo za oko jeste revija prelepih poteza, kojim je Crvena zvezda počastila svoju vernu publiku, kao i opuštena igra kompletnog tima. A onda je mladi levoruki šuter istakao značaj Tarensa Kinzija u renoviranom timu Crvene zvezde i pobedama koje su usledile otkako je stigao iz Trabzona.
“Iskreno, tako smo i trenirali u poslednje vreme, tokom poslednje dve nedelje. Otkako je Tarens Kinzi došao konačno smo uspeli da se skupimo i počnemo da igramo pravu, timsku košarku. To je ono što nama odgovara i mislim da niko ne može da igra protiv nas kada smo mi u takvom ritmu. Naročito kada na to još igramo i dobru odbranu”.

Zvezdin dragulj odigrao je jednu prilično raznovrsnu utakmicu, u smislu da je u statističkim kolonama upisao deset poena, dva skoka, četiri asistencije i jednu ukradenu loptu, a sa dva laserski precizna dalekometna hica namestio je nišanske sprave za veliku utakmicu koja se očekuje protiv tima iz Malage.
“Osećam se super, zaista. Zdrav sam, to je najbitnije. Treniram dobro, kao i svi ostali i to je najbitnije od svega”.

Na ovu konstataciju nadovezao se Marko Simonović, koji je protiv Metalca odigrao samo deset minuta, a kako sam kaže – povrede nema.
“Ma ne, samo smo se rotirali. Hvala Bogu, ima nas dosta sada, svi smo zdravi i svi smo dobro. Sada imamo priliku da brzim rotacijama na terenu držimo izuzetno visok ritam igre, to je ono što smo tražili cele sezone i velika je šteta što ovako nismo mogli od starta…”

Kao i nešto mlađi saigrač i nekadašnji kapiten Crvene zvezde otkrio je da je saglasan u konstataciji da je Tarens Kinzi zapravo bio taj “tajni sastojak” koji je nedostajao crveno-belima od početka takmičarske godine.
“Da, da, jeste. Falio nam je takav jedan igrač u rotaciji, svi znamo koliko je on kvalitetan i važan igrač. Već se vidi koliko nam znači samo njegovo prisustvo na terenu, a tek će i on pokazati koliko može. Ali, bitno je da se rezultati našeg napretka već vide i da sada konstantno držimo visok ritam i tempo, što nama prilično ‘leži’. Iskreno verujem da smo na dobrom putu”.

I pored činjenice da Crvena zvezda konačno ima punu rotaciju, potrošnja koju igrači imaju usled brojnih napora je ogromna…
“Jeste. Znate da trener Radonjić voli dobru, jaku odbranu i usled toga zaista se dogodi velika potrošnja energije. Zato nam sada te češće izmene znače, što se vidi na terenu. Zato ja samo želim da ostanemo zdravi i da održimo formu. Jer, sada već dolaze oni bitni momenti u sezoni, u Evroligi i ABA ligi, pa Kup Radivoja Koraća… Posle pobede nad Metalcem ukazala nam se šansa da odemo i jednu poziciju više u odnosu na cedevitu… Videćemo šta će se dogoditi do kraja”.

Ono što je pomalo iznenadilo novinare jeste činjenica da igrači Crvene zvezde nisu imali dozvolu da govore o narednom meču i duelu protiv Unikahe. Kada smo potražili objašnjenje i razloge ovakvog stanja, rečeno nam je da je trener Dejan Radonjić zatražio mir za kompletan tim i da ne želi da njegovi igrači razmišljaju unapred previše…

Скочи на траку са алаткама