Košarka Košarka/Najava utakmica

4. kolo, TOP16, Crvena zvezda – Unikaha

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon velike pobede u Atini, protiv Panatinaikosa, Crvena zvezda dočekuje špansku ekipu Unikaha Malagu u „Palati Pionir“. Unikaha u ovu utakmicu ulazi sa skorom 2-1, i tri vezane pobede, dve u ACB ligi i u Evroligi nad Cedevitom.

NajavaUnikaha

Unikaha je jedna od najboljih španskih ekipa, dugi niz godina su učesnici Evrolige. Svoje najbolje rezultate imali su u periodu između 2004. i 2006. godine gde su uzeli Kup Kralja i bili prvaci države. Klub je osnovan 1992. godine, a nastao je spajanjem dva kluba KK Kaha de Ronda i KK Maristas. Od 2013. godine na klupi kluba iz Malage sedi poznati stručnjak, 52-godišnji Žoan Plaza.

Ove sezone u Evroligi, izgledaju dosta dobro i konstantno. Tokom prve faze, na gostovanjima dobili su CSKA iz Moskve, kao i Makabi iz Tel Aviva. U španskom prventsvu imaju polovičan skor 8-8, ali su i dalje na mestu koje vodi u plejof.

Tokom sezone, imali su problem sa povredom srpskog reprezentativca Stefana Markovića, ali su brzo reagovali i doveli bivšeg igrača Crvene zvezde, Demarkusa Nelsona. Takođe, pojačali su i rotaciju na centarskim pozcijama angažovanjem Džeka Kulija. Tokom leta takođe, veliki broj igrača je pojačao ovaj klub: Nemanja Nedović, Džamar Smit, Edvin Džekson, Deni Dies i Ričard Hendriks.

Timska statistika u poslednjih 5 utakmica:

Timska

Igraju dosta raznovrsno, sa mnogo rotacija, gde Plaza zaista koristi čitavu dubinu klupe. Samo par igrača ima prosečno preko 20 minuta po utakmici. Njaveću prosečnu minutažu ima Vil Tomas, 23 minuta u oba takmičenja (Endesa i Evroliga). takođe se to odnosi i na prosečan broj poena po utakmici, odnosno svega 2-3 igrača ima dvocifren prosek i to oko 10 poena.

Prva petorka Unikahe u poslednjih par utakmica najčešće izgleda ovako:
Demarkus Nelson – Džamar Smit – Mindaugas Kuzminskas – Vil Tomas – Ričard Hendriks

Demarkus Nelson

Nelson

Nelson je dobro poznat igrač Zvezdaškoj javnosti. Proveo je dve sezone u Beogradu i malo toga se o njemu ne zna. Poseduje odlične fizikalije i veliki raspon ruku. Sposoban je da uguši organizaciju protivničke igre. Odličan je u tranziciji gde ume da povuče loptu do obruča, nešto slabiji u pozicionim napadima.

Nelson

* Slabije koristi levu ruku u driblingu i treba ga usmeravati. Šut za tri poena mu je slabija strana, i može mu se ići ispod bloka u pikenrol igri.

Džamar Smit

Smith

Američki košarkaš je jedan od poenterski najpotentnijih igrača u ekipi Unikahe. Igra u solidnoj formi, i pre svega je veliki potrošač lopti u šutu za tri poena. Pokriva poziciju beka šutera, ali u nekim delovima utakmice po par minuta desi se i da ode na poziciju niskog krila, gde Plaza pokušava da dodatno ubrza igru. Kod njega se praktično protok lopte zaustavlja.

Smith

* Odlično koristi blokove (Hendriks i Kuli) za izlazne kretnje. Nema savest u šutu za tri poena. Na 29 utakmica ima šut 55/125 – 44% za tri poena.

Mindaugas Kuzminskas

Kuzminskas

Kuzminskas ove sezone igra sjajno, i verovatno je jedan od najboljih krilnih igrača u Evropi. Konstanta igra verovatno je jedan od najvećih razloga za dobre rezultate Unikahe u Evroligi. Izuzetno je agresivan u napadu na koš, takođe napada i ofanzivan skok dosta često. Sa svojih 205 cm, izuzetno je nezgodan na poziciji niskog krila. U poslednjih par utakmica malo štuca sa formom. Takođe utakmicu protiv Panatinaikosa je preskočio zbog prehlade i temperature. Sposoban je da iz defanzivnog skoka povuče tranziciju driblingom.

Kuzminskas

* Slab je šuter za 3 poena, ove sezone šutira tek nešto preko 30% (26/83). Kada stoji u korneru, najčešće se odlučuje na backdoor, gde pokušava da dođe i do ofanzivnog skoka. Retko kada se odlučuje na šut.

Vil Tomas

Thomas

Tomasu je ovo druga sezona u Malagi, i ima dosta dobru godinu za sada. Kao i Kuzminskas, jedan je od najkonstantnijih u timu. Ima najveću minutažu u dubokoj rotaciji Plaze. Nezgodan je za čuvanje, može da poentira na različite načine. Igra sa dosta energije, i aktivan je pogotovo na ofanzivnom skoku. Mileru je Veseli pravio velike probleme, protiv Tomasa će takođe morati da igra sa velikom dozom koncentracije na defanzivnom skoku.

Thomas

* Retko se odlučuje za pick&pop varijante. Više voli igru u reketu. Slab je šuter i u eventualnim situacijama gde širi igru iz bloka, može se puštati.

Ričard Hendriks

Hendrix

Hendriks je na jedan sjajan način počeo sezonu, ali nakon toga usledio je pad. Imao je dobru utakmicu protiv Darušafake, ali u poslednjih par nedelja, ne može se pohvaliti dobrom utakmicom. Rotacija od tri centra, kao da ga guši. Procenti šuta su dosta niski, pogotovo za centra koji veliki broj akcija završava u samom reketu. Dosta dobro brani pikenrol igru i veoma je pokretan. Uostalom Hendriks nije klasična visoka petica.

Hendrix

* Kao i Kuzminskas i Tomas, izuzetno je opasan u ofanzivnom skoku, odlično gradi svoje pozicije, i koristi dužinu ruku, kao i jaka ramena. Slab je sa linije slobodnih bacanja, i kada se otvori prilika, trebalo bi ga slati na liniju penala.

Druga petorka u ovom trenutku izgleda ovako:
Alberto Dias – Edvin Džekson – Deni Dies – Karlos Suarez – Fran Vaskez

Alberto Dias

Diaz

Mladi španski košarkaš se u poslednje vreme izborio za minutažu pre Nemanje Nedovića. Pogotovo u TOP16 fazi dobio je veliku minutažu, oko 15-ak minuta. Plaza ga koristi kao odmor Nelsonu, nije veliki potrošač lopti i najčešće uzima otvorene spotup šuteve za tri poena.

Diaz

* Mlad je košarkaš (1994.), i ovo će mu biti prva utakmica u ovakvoj atmosferi. Za očekivati je da u ovoj utakmici ipak Nedović dobije prenost u minutaži.

Edvin Džekson

Jackson

Francuski košarkaš je jedan od onih kojim duga klupa Unikahe ne prija, i primetna je slaba forma. Uz Smita, on je u spoljnoj liniji verovatno jedan od napadački najpotentbijih igrača. U poslednje vreme ostvaruje veliki broj asistencija, što nije nešto što ga karakteriše. Ume da mu se desi da ‘otkači’ na jednoj utakmici, a onda da ga nema po nekoliko.

Jackson

* Voli da poentira na različite načine. Selekcija šuta koju ima nije najbolja. Često uzimaš šuteve sa distance, iz driblinga, itd… Mogu se desiti utakmice u kojima mnogi od tih šuteva prođu kroz obruč. Ne reaguje dobro na nešto čvršće odbrane i jači kontakt.

Deni Dies

Diez

Bivši igrač Real Madrida odlično je iskoristio izostanak i smanjenu minutažu Kuzminskasa u poslednje vreme. Kupio je svoje minute na terenu. Igra dosta dobru odbranu na krilnim pozicijama, sa malo faulova. Najčešće u napadu šutira za tri poena, i to obično sa 45 stepeni. Odličan je u pomaganjima na defanzivnom skoku i koristi građenje Henrdiksa i Kulija. Može po potrebi da pokriva i poziciju četiri.

Diez

* Nije poznat kao dobar šuter, ali u poslednje vreme stavlja svoje šuteve – 7/11 tokom poslednje dve utakmice, koje su ipak dobijene sa velikom razlikom. U sezoni ima šut za tri poena 23/66.

Karlos Suarez

Suarez

Backup opcija Vilu Tomasu, i jedan iskusan krilni igrač koji je igrao za najveće španske klubove. Igra sa dosta kontakta i nešto prljavije. Odličan je u pozicioniranju, i izlaskom Tomasa iz igre Unikaha ne gubi na skoku. Često šutira za tri poena (16/59), a protivnici mu to dopuštaju.

Suarez

* Miler pre svega mora biti izuzetno oprezan, jer kako Tomas, tako i Suarez napadaju ofanzivan skok iz drugog plana. Pogotovo Suarez u borbi za poziciju može biti nešto prljaviji.

Fran Vaskez

Vasquez

Vaskez je jedan od veterana u ekipi Unikahe. Svojevremeno je bio jedan od najboljih blokera Evrolige. Danas, on u ovoj ekipi Unikahe upravo služi da sa svojih 210cm i velikim rasponom ruku ne dozvoljava protivniku lake poene ispod obruča. Loš je u odbrani pikenrola, i slabo se kreće.

Vasquez

* Poentira isključivo iz čistih situacija, ne traži mnogo lopti u napadu i nije aktivan, postavlja blokove za bekove, gde obično oni rešavaju.

Roster popunjavaju bivši košarkaš Crvene zvezde Nemanja Nedović, kao i Džek Kuli. Ali oni takođe imaju ulogu u ekipi i dvocifrenu minutažu.

Nemanja Nedović

Nedovic

Nemanja je dete Crvene zvezde i ovo mu je prvo gostovanje u nekom drugom dresu protiv njegove Zvezde. Već je dolazio u Beograd u dresu Ritasa, ali je igrao protiv Partizana. Krase ga izuzetne fizikalije, i odličan prvi korak. U pikenrol igri ume da bude dosta raznovrstan, ali i gubi lopte. Tokom karijere prešao je na poziciju beka šutera. Protivnici se često odlučuju da mu čuvaju isključivo prodor, puštajući šut za tri poena.

Nedovic

* Nedović je defanzivno 1na1 dosta tanak, gde Kinsi i Gudurić mogu potencijalno u izolacijama da mu prave velike probleme. Njegova defanziva ove sezone izgleda nešto bolje pre svega zbog linija pomoći na kojima su dosta aktivni Tomas i Kuzminskas.

Džek Kuli

Cooley

Kuli je jedno od pojačanja u toku sezone. Došao je kao još jedan igra na centarskim pozicijama koji može zatvoriti defanzivan skok. Undersize je petica, izuzetno robustan i snažan. Poentira isključivo iz samog srca reketa. Levoruk je, samim tim nezgodan za čuvanje, jer sve radi sa kontra strane. Isključivo koristi levi poluhorog kada dobije loptu na niskom postu.

Cooley

* Agresivan je na skoku u oba smera. Iako izgleda da ima višak kilograma kroz celu karijeru, unosi dosta energije na teren kroz svoju igru. Bori se za pozicije, može da podeli rampe.

Plaza zaista ove sezone koristi punu dubinu klupe, tako držeći svežinu ekipi. Ipak, takav vid rotacije, kroz sezonu očigledno smeta nekim igračima i oscilacije kod pojedinaca su primetne.

Protivnička statistika u poslednjih 5 utakmica:
Protivnici
Ono što krasi igru Unikahe ove sezone u Evroligi, jeste ofanzivan skok, gde su pogotovo agresivni sa krilnih pozicija, kao što je već i napomenuto. Prva su skakačka ekipa takmičenja, u tom segmentu sa 12,85 ofanzivnih skokova po utakmici. Kuzminskas, Tomas i Hendriks zaista predstavljaju veliku opasnost. Sva tri igrača imaju blizu 2 ofanzivna skoka po utakmici u proseku. Kvinsi Miler je protiv Fenerbahčea dosta toga dozvoljavao Janu Veselom, sličan zadatak će imati protiv Vila Tomasa. Na poziciji niskog krila koju pokriva Mindaugas Kuzminskas, takođe se napada ofanzivan skok. Marko Simonović i Nemanja Dangubić moraju takođe pokazati visoku koncentraciju. Ovo je jedan od segmenata igre koji može odlučiti i pobednika na kraju.

Momci predvođeni Žoanom Plazom dopuštaju i najmanje ofanzivnih skokova svojim protivnicima – 8,15. Visoki igrači izuzetno dobro grade i koriste svoju snagu, a i spoljna linija je izuzetno aktivna na defanzivnom skoku (Diez, Nelson, Kuzminskas…)

Zbog bekovske linije koja nije defanzivno orijentisana (izuzetak Nelson), njihova odbrana dosta lako puca na perimetru. U Evroligi dopuštaju praktično 40% šuta za tri poena svojim protivnicima 114/300 (38%). Na gostovanjima ti procenti su još više 65/162 (40,12%).

Najviše trojki primaju sa pozicije beka šutera i krilnog centra – 34/76 (44,7%)
* Evroligaška gostovanja

Plaza velikom rotacijom pokušava da drži jedan isti intezitet u oba smera koji je veoma jak. Vole spor tempo utakmice, sa tek nešto preko 70 poseda po utakmici. Tranziciju retko kada trče, iako krilni omogućavaju takvu vrstu igre, takođe su i sa Nelsonom poboljšanje u tom segmentu igre.

Timska

Utakmica će biti odigrana u petak od 20:00 časova, prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama