Кошарка Кошарка/Најава утакмица

3. kolo, TOP16, Panatinaikos – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon dva startna poraza na početku TOP16 faze, Crvena zvezda putuje u Atinu, na noge slavnom Panatinaikosu. Atinski zeleni, nakon poraza u Istanbulu od Fenerbahčea, uspeli su da zbiju redove, i na domaćem terenu pobede Unikahu. Tako da u ovaj susret, ulaze sa skorom 1-1.

FKndPSh

Tokom leta, slavni grčki klub je preživeo velike promene. Dovedeno je dosta novih igrača, kao i nov trener. Selektor Srbije Aleksandar Đorđević, predvodiće popularni PAO u narednom periodu. Novih igrača došlo je u velikom broju: Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić, Saša Pavlović, Džejms Feldin i Nik Kalates. Praktično kompletna jedna petorka došla je u Atinu ovog leta. Neki igrači poput Kuzmića i Feldina su bili spominjani i kao moguća pojačanja crveno-belih tokom jula/avgusta.

Dolaskom Đorđevića, Panatinaikos je zaličio na ekipu kakva je bila ranije. Čvrsta odbrana, mali broj dozvoljenih poena, i spori napadi koji se obično završavaju u pikenrolu ili na niskom postu. Tokom poslednjih par utakmica, rotacija je malo veća, i igrači polako dolaze  svežine. Takođe, u poslednje tri utakmice, nakon poraza od Fenera, primali su ispod 70 poena.

Timska

Igraju dosta konstantno, sa veoma malo oscilacija, i koriste punu dubinu svoje klupe. Pogotovo u domaćem prventsvu. Trio oko koga se vrti igra Panatinaikosa je: Kalates, Feldin, Gist.

Startna petorka Panatinaikosa u većini utakmica, izgleda ovako: Nik KalatesDžejms FeldinSaša PavlovićDžejms GistOgnjen Kuzmić

Nik Kalates

Kalates

Grčki reprezentativac, koji se školovao u Americi, ove sezone se profilisao kao lider Panatinaikosa. Igra sa dosta samopouzdanja, i sa svojih 198cm izuzetno je nezgodan za čuvanje, jer lakše plejmejkere lako rešava prodor igrom. Odličan je u pikenrol igri, kako ofanzivno, tako i defanzivno (odlično igra sa Kuzmićem u defanzivi). Glavna poluga u igri zelenih, u oba smera!

Kalates

* Jedna od njegovih najvećih slabosti je šut za tri poena. Mada ove sezone šutira preko 40% (32/79)! Protivnički treneri bez obzira na to i dalje puštaju njegov šut za tri poena. Protiv Unikahe je šutirao 1/7. Pokušati da mu se ukrade lopta na prenosu, nije pametno. Izuzetno je stabilan i koristi svoje telo da zaštiti loptu.

Džejms Feldin

Feldin

Prva napadačka opcija ove sezone u Panatinaikosu. Oslanja se na svoje individualne kvalitete i često sam sebi kreira šut. Igra na poziciji beka šutera, ali može da pomogne na prenosu lopte i kao sekundarni plejmejker. Najčešće uzima šuteve sa 45 stepeni, kako za tri poena, tako i sa poludistance.

Feldin

* Širok je napadački i može da napada koš na različite načine, kao i Kalates, bek je koji igra u oba pravca i sasvim je dobar defanzivac, pogotovo u timskim odbranama gde odlično čita situacije.

Saša Pavlović

Pavlovic

Došao je kao veliko pojačanje u Atinu, i kao igrač koji u toj spoljnoj 1/2/3 liniji može da takođe igra u oba smera jednakim intezitetom. Nema tako veliku ulogu kao Feldin i Kalates i Đorđević ga koristi u rotaciji. Napadačka uloga nije prevelika, ali isporučuje svojih 8-10 poena, na različite načine (prodor igra, šut sa distance, slobodna bacanja).

Pavlovic

* Kao i Feldin napadački može da uradi dosta toga. Ipak, prodor igra je nešto što pre svega Miler može da iskoristi iz drugog plana. Pavlović kada iznosi loptu u prodoru u dosta situacija loptu drži otvorenom, gde je lako protivničkom igraču da dođe do blokade.

Džejms Gist

Gist

Atletski najdominantniji igrač u Panatinaikosu, i glavna opcija Đorđevića na poziciji krilnog centra. U nekim delovima utakmice, dešava se čak i da igra na poziciji centra, iako u 12 PAO ima 3 klasične petice. Sporadičan je šuter, i ima lošu selekciju šuta. Najviše voli igru u tranziciji sa ranim šutevima, odnosno igru koja mu dozvoljava da koristi svoje fizičke predispozicije.

Gist

* Napadački učinak Gista obično zavisi od prva dva-tri šuta. Zbog fizikalija, Miler može imati donekle problema, kao što je imao i sa Veselim u Pioniru prošlo kolo. Kada postavlja blokove, više ide u širinu.

Ognjen Kuzmić

Kuzmic

Iako je Raduljica možda kvalitetniji centar, Đorđeviću Kuzmić počinje utakmice pre svega zbog odbrane. Kuzmić i Kalates zajedno dosta dobro brane pikenrol, i tu Jović i Cirbes mogu imati probleme. U zavisnosti od protivnika, zavisi i njegova minutaža. Zbog dosta pikenrola u igri Zvezde, moguće je očekivati Kuzmića u velikoj meri na parketu.

Kuzmic

* Ofanzivno, Kuzmić izgleda dosta tanko. Njegov poenterski učinak se obično svodi na zakucavanja i pik igre. Igra na niskom postu je dosta siromašna i tvrda. Ipak, on pre svega defanzivno i svojim prisustvom u reketu donosi dosta toga Panatinaikosu.

Druga petorka Panatinaikosa, može se reći da je jednaka prvoj. Đorđević je kroz sezonu nivelisao petorke, da tempo i intenzitet igre ne bi pali. Drugu petorku čine:

Dimitris Dijamantidis Nikos Papas Vladimir Janković Antonis Focis Miroslav Raduljica.

Dimitis Diamantidis

Diamantidis

Živa legenda PAOa ove sezone ima redukovanu minutažu i drugačiju ulogu, nego ranijih godina. Ulazi sa kllupe, pokriva pozicije pleja i beka, i uz Raduljicu, čini osnovu klupe. U poslednje vreme, u padu je forme, a utakmica protiv Unikahe je bila samo tračak svetlosti. Igra oko 14-18 minuta svaku utakmicu, Đorđević ne forsira mnogo i koristi ga u utakmicama samo gde oseti da njegovo iskustvo može da presudi. Više igra sa Kalatesom, nego sa Feldinom.

Diamantidis

* Slabo šutersko raspoloženje u kome se Dijamantidis nalazi, može se promeniti u jednoj utakmici. To je na svojoj koži najbolje osetila Unikaha. Ne treba mu dozvoljavati da se razigra, jer tada postaje opasan. Preuzeće odgovornost na sebe.

Nikos Papas

Papas

Grčki košarkaš je izašao iz povrede i do sada ima ograničenu minutažu. Čak ni u grčkom prventsvu ne igra mnogo. Papas je u poslednjim sezonama odigrao dve utakmice protiv Crvene zvezde i u obe je bio dobar. Obe je odigrao u Pioniru. Oslanja se na napad i nije toliko dobar defanzivac, iz tog razloga i nekih defanzivnih grešaka, Đorđević možda i nema mnogo strpljenja za njega.

Papas

* Napadački može da rani protivničke odbrane na dosta načina, i ako se razigra može biti opasan. Godinama unazad, pokazuje nekonstantnost i zavisi od trenutne inspiracije.

Vladimir Janković

Jankovic

Janković ima dosta nekonstantnu sezonu, i u širokoj rotaciji koju forsira Đorđević, još uvek se traži. Igrač je koji svojim kvalitetima i čvrstinom može da odgovori igri na obe pozicije. Igra u oba smera jednakim intezitetom. Napadačka uloga koju ima, nije prevelika i obično su tu spotup šutevi iz viška.

Jankovic

* Tipičan krilni igrač, koji igra za tim. Krpi dosta toga i igrač na koga trener može da se osloni. Pomaže na skoku, aktivan je na linijama pomoći, ne zaustavlja protok lopte, i ima kvalitetnu selekciju šuta.

Antonis Focis

Focis

Grčki veteran kao i Dijamantidis ima ograničenu minutažu ove sezone. Kao i godinama unazad svoju igru gradi na pick&pop situacijama. Retko ulazi u reket, oslanja se na svoj šut. Na ofanzivnom skoku nije toliko aktivan, iako anticipacijom može da dođe do ponekog skoka.

Focis

* U situacijama gde postavlja blok, mora se biti pažljiv i potrebno je da mu igrač bude konstantno na ruci i blizu. Ne poseduje prvi korak, može se igrati agresivna odbrana. Neke faulove izvuče u tim situacijama na ime koje ima.

Miroslav Raduljica

Raduljica

Raduljica je u igri zelenih prva opcija na niskom postu. Izmišlja poene u samom srcu reketa, iznuđuje faulove i izuzetno je precizan sa linije slobodnih bacanja za centra. Kroz sezonu, Đorđević tempira njegovu minutažu, jer je poznat kao centar čije atletske predispozicije nisu nešto primarno u njegovoj igri.

Raduljica

* Ne sme mu se dozvoljavati pozicioniranje u reketu. Poseduje izuzetno dobru leđnu tehniku. Rešava na razne načine kada dobije loptu dole. Potencialno Cirbesu može da napravi velike probleme, jer Cirbes nema tu masu da iznese duele sa Raduljicom. Potencijalno na niskom postu Štimac defanzivno može da pravi Rdauljici veće probleme.

Igrači koji popunjavaju roster su dva igrača rođena 1997. godine, Vasilis Haralampopulos i Georgios Papajanis.

Vasilis Haralampopulos

Harampopulos

Najčešće igra u grčkom prventsvu. Poktiva pozicije beka šutera i niskog krila.

Haralampopulos

Georgios Papajanis

Papajanis

Reč je o klasičnom centru, kojeg Đorđević koristi u situacijama kada želi da Raduljici smanji minutažu na terenu.

Papajanis

Dosta igrača, zbog preširoke rotacije ima možda slabije sezone individualno, nego što se to očekivalo, ali kao tim Panatinaikos izgleda dosta dobro i kompaktno.

Protivnici

Atinski zeleni, igraju utakmice sa malim brojem poseda. Imaju jedan od najboljih defanzivnih rejtinga u Evroligi. Ostavljaju svoje protivnike na izuzetno niskim procentima šuta iz igre u Evroligi:
– za dva poena 211/447 (47,2%)
– za tri poena 92/267 (34,5%)
Za nizak procenat šuta za dva poena, možda i najzaslužniji su Kalates i Kuzmić, koji u dosta utakmica guše protivničku pikenrol igru, i teraju protivnike na neke dosta teže šuteve od zamišljenih. Jović i Cirbes mogu imati velike probleme ako Crvena zvezda u ovoj utakmici po svaku cenu bude forsirala piknerol.

Dejan Radonjić kroz sezonu, najčešće počinje utakmicu sa Brankom Lazićem i Markom Simonovićem na poziciji ‘dva’ i ‘tri’. Za ovu utakmicu, realno je da će morati da se uradi prilagođavanje, ili sa Markom Gudurićem ili sa Tarensom Kinsijem, ako ne i sa obojicom u startnoj petorci. Već protiv Olimpije je utakmicu počeo Kinsi, možda kao i najava za utakmicu sa Panatinaikosom. Razlog za prilagođavanje je Nik Kalates, odnosno njegova agresivnost na prenosu lopte (Jović). Lako se može desiti da na samom početku utakmice agresivnost bude prevelika, a Lazić i Simonović nisu igrači koji mogu da pomognu na prenosu lopte. Takođe Feldin i Pavlović mogu da odigraju agresivnu odbranu, i početak utakmice može biti dosta bitan za crveno-bele! Protiv Fenerbahčea je utakmica otvorena dosta slabije (7:0 serija Fenera), a jedan od razloga je bio upravo taj. Agresivna odbrana Fenerbahčea na Joviću, gde Lazić i Simonović nisu mogli da kreiraju/pomognu na prenosu lopte, pa su napadi izgledali bezidejno i sporo. Tek nakon serije, Radonjić je ubacio Kinsija i tako rasteretio Jovića.

Panatinaikos nije ekipa koja dobro gradi defanzivan skok, pogotovo kada su u igri Raduljica i Focis, obično preko njih protivnici traže ofanzivan skok. Takođe, Saša Pavlović ume da zaboravi svog igrača u korneru gde krilni igrač iz drugog plana može da hvata skok za drugi napad svoje ekipe. Jedan od najboljih defanzivnih skakača je upravo Kalates koji je plejmejker ekipe. Postoje situacije gde igrači Panatinaikosa grade skok, ali niko ne „kupi“ loptu i otvara tranziciju.

Panatinaikos i Zvezda gube približan broj lopti – 14. Za Panatinaikos to je problem, jer igraju na manji broj poseda (70) i nešto sporiji tempo igre, dok Zvezda kroz rani pikenrol i neke šuteve Kvinsija Milera/Tarensa Kinsija može da igra daleko brže (75 poseda po utakmici). Te izgubljene lopte su najčešće u pikerol igri Dijamantidisa/Kalatesa ili u situacijama kada Feldin počne da solira. Dobra komunikacija Zvezdinih igrača u odbrani pikenrola može biti jedna od ključeva utakmice. Miler i Kinsi mogu svojim dugim rukama i rotacijama doprineti dosta, takođe, Marko Gudurić je dobar timski defanzivac.

Timska

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, u OAKA Areni, sa početkom u 20:15. Prenos će biti emitovan na kanalima Sport kluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама