Košarka Košarka/Izveštaji i analize

2. kolo TOP 16 faze, Crvena Zvezda – Fenerbahče

Autor: CZBG, Stefan N., Pavle B., Ivan J.

Nakon dva minimalna poraza u prvom kolu TOP 16 faze i ABA lige od Efesa i Cedevite, dolazi nam ekipa Fenerbahčea koja se nalazi u usponu forme. Mnogi smatraju ekipu Željka Obradovića i favoritom za prvo mesto u našoj grupi.

Fenerbahče, predvođen Željkom Obradovićem, nije dobro otvorio sezonu, ušli su dosta slabo, mlako, neki su odmah posumnjali u kvalitet igrača koje je ovog leta izabrao najtrofejniji trener u Evropi. Kako je vreme odmicalo, i kako je većina igrača dolazila do svežine nakon završenog EuroBasketa u Francuskoj, igre Fenera su počele da poprimaju ozbiljne konture. Igra je bila lepša za oko, a došli su i bolji rezultati. Jedino što u ovom trenutku fali, jeste možda taj jedan igrač koji će u egal utakmici uzeti loptu na kraju i rešiti. Kroz utakmice, stiče se utisak da je to srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović, mada iz drugog plana tu priliku čekaju Luiđi Datome i Bobi Dikson, odnosno sada Ali Muhamed.

Fenerbahče vrlo verovatno zbog povreda Kostas Slukasa i Bariša Herseka, ulazi u rotaciju sa 9 igrača uz 4 igrača koji su dosta mladi. Sva četvorica su mlađa od 20 godina. Svi oni su već kroz ovih 8 Evroligaških utakmica, dobijali veću ili manju šansu. Neki su se predstavili i Beogradskoj publici u prvoj utakmici.

Startna petorka Fenerbahčea na ovoj utakmici će vrlo verovatno izgledati:

Ali MuhamedBogdan BogdanovićNikola KalinićLuiđi DatomeJan Veseli

Ali Muhamed

DixonDikson je izuzetno nezgodan plejmejker, koji ima speifičan način igre i selekcije šuta. Izuzetan je u pikenrol igri iz koje kreira za sebe, ali i druge. Može se reći da se još uvek traži i da na gostovanjima u Evroligi igra nešto bolje, nego na domaćem terenu. Tokom utakmice u Beogradu zaustavljen je na kvalitetan način, mnogo veće probleme je pravio Slukas. Visina koju ima (178cm) omogućava mu nizak dribling, koji mnogi bekovi u Evropi ne mogu da čuvaju. Ne zbog brzine i kvaliteta toliko, koliko jednostavno zbog toga što je lopta previše blizu parketa.

* Jedan je od plejmejkera koji gubi malo lopti. Ne treba ispadati iz odbrana u pokušajima da mu se oduzme lopta, gde on može napraviti višak svojim individualnim kvalitetom. Kroz odbranu treba pokušati da se isprovocira njegova selekcija šuta, koja nije baš na zavidnom nivou, jer voli ponekad da uzme koji šut previše.

Bogdan Bogdanović

BogdanSrpski reprezentativac se ove sezone, odlaskom Endrua Gaudloka u Kinu profilisao kao jedan od glavnih potrošača lopti u Fenerbahčeu. Ipak, stiče se utisak da napadački to u nekim momentima izgleda dosta jednolično, zbog prodora koji je i dalje na jednom dosta niskom nivou. Čak i kada mu se otvori prostor, oni više voli da to reši šutem iz naskoka oko penala i pogodi tu dugu dvojku. Nešto sporije noge u odbrani možda su bile i ključ poraza u Madridu (trojke Serhia Ljulja). Njegova defanzivna igra je sigurno nešto što se može koristiti u izolacijama. U Beogradu, nešto je pokušavao Marko Gudurić. Kod Željka Obradovića Bogdanović ima zaista veliki kredit u napadu.

* Voli da uzima šuteve iz daljine, ne oseća se prijatno kada treba da rešava akcije prodorom. Kada ima loptu u rukama dribling (desni) u dosta situacija koristi isključivo da napravi sebi nešto bolju poziciju za šut. Kud šuteva iz daljine, često koristi fintu, na koju ne treba nasedati. Na to posebno trebaju da obrate pažnju igrači koji će ga vrlo verovatno čuvati (Tompson, Gudurić…)

Nikola Kalinić

KalinaBivši igrač Crvene zvezde, još uvek traži svoju igru zbog koje je letos bio možda i najskuplje pojačanje Fenerbahčea u društvu Juda, Antića, Datomea, Slukasa i Diksona. Njegova napadačka uloga nije velika, uzima isključivo spot-up šuteve, ne zadržava loptu i nastavlja protok lopte kada može. Defanzivno, doneo je dosta toga u tim Željka Obradovića. Fenerbahče je u ovom trenutku ekipa koja najbolje brani perimetar u Evroligi. Teraju protivnike na 27% šuta za tri poena.

* Samopouzdanje koje je imao u Crvenoj zvezdi, kao da bledi. Nesigurniji je sa loptom u rukama kada je spusti u dribling, nema više možda tu sigurnost koju je imao prošle godine u ovo vreme. No, ipak treba priznati da mu se forma digla u odnosu na sam početak sezone. Možemo očekivati čak da zbog dosta igre u pikenrolu bekova Fenerbahčea, Markus Vilijams bude zadužen za Kalinića. To je prošle godine viđeno par puta. Primer: Mačiulis u Areni.

Luiđi Datome

DatomeItalijanski košarkaš je došao kao veliko pojačanje u klub, i neko ko treba verovatno u završnici sezone da bude igrač sa loptom u rukama. Trećom četvrtinom u Madridu verovatno je koštao svoju ekipu pobede. U odnosu na početka sezone digao je svoje procente i napadačku produkciju. Jedan je od nekih u timu koji ima probleme sa lakšim povredama, ali zbog ionako kratke rotacije potreban je Obradoviću na terenu. U poslednjih par utakmica provodi dosta minuta na terenu.

* Preuzeo je na sebe mnogo veću napadačku ulogu, kako odmiče sezona. Kvinsi Miler može imati dosta problema defanzivno sa Datomeom. Pogotovo jer Miler još uvek pokazuje da se gubi u defanzivnim rotacijama i da u dosta situacija ostaje zaglavljen u blokovima, gde protivničke četvorke kasnije traže širinu. Datome može biti izuzetno opasan u tim situacijama.

Jan Veseli

VeselyČeški „centar“ je ove sezone najstandardniji igrač u timu Želimira Obradovića. Konstanta koju drži tokom sezone je na zaista visokom nivou. Stiče se utisak da je i popravio procente sa linije slobodnih bacanja, pa se protivnici ne odlučuju više toliko često da ga fauliraju kada su u bonusu. I dalje se njegova napadačka produkcija svodi na zakucavanja, iako je ove sezone pokazao solidno finiširanje oko obruča. U svoj napadački repertoar je uvrstio desni poluhorog iz srca reketa.

* Zbog specifičnosti Veselog na poziciji centra, on je jedan od razloga zašto Fenerbahče u Evroligi prima skoro 60% poena za dva poena, dosta toga iz samog reketa, odnosno na niskom postu. Veseli nema potrebnu konstituciju da brani protivničke centre u igri 1na1.

Klupa će na ovoj utakmici biti dosta kratka, sa 3 igrača (Slukas, Mahnutoglu i Antić), gde će možda još neku manju šansu dobiti bek Berk Ugurlu i igrač na unutrašnjim pozicijama Omer Jurstevin.

Richard Hickman

Igrač koji je imao čudnu karijeru. Igrao po nemačkoj drugoj ligi, finskoj, italijanskoj drugoj ligi itd..U Finskoj npr kad je bio, nije znao gde se nalazi tako reći, sve mu je bilo čudno , i nije bilo nekih velikih očekivanja, niti se mislilo tada da može imati ovakvu karijeru. Velika karijera je počela prelaskom u Makabi, ali i odličnom sezonom u Skavoliniju. On je odlican PG koji radi sve na terenu, timski igrač koji nije u prvom planu, ali može da bude igrač koji ce ceo tim da pogura…Solidan asistent, ali odličan defanzivac sa odličnim fizičkim predispozicijama. Bio je duže vreme povredjen, i pitanje je kako ce izgledati posle duže pauze, ali igrač koji ima veliki kvalitet. Richard je uradio toliko u karijeri jer se nikada nije predavao, verujem da ce biti onaj stari.

Ekpe Udoh

Legitimni NBA igrac, back-up na četvorci, imao je jake ugovore u NBA. Sve u svemu, odličan defanzivac, koji ima izuzetno dobar osećaj za blokadu. Ekpe ima dobar skok, i dobro brani reket, jako je teško proći pored njega. U napadu generalno ima solidan šut sa poludistance, dobro se snalazi blizu obruča, ali je glavna karakteristika defanziva, i u tome je dobar i za NBA nivo. Svakako, Ekpe je igrač koji zatvara reket, i radi dobre blokove. On će biti dobar u tandemu sa Veselyjem, i biće noćna mora za protivničke napadače u tandemu celih 40 minuta.

 Malih Mahmutoglu

MelihTip igrača, kakav gotovo ima svaka ekipa u Evroligi. Timski igrač, kapiten, mali potrošač lopti, igrač zadatka i spotup šuter koji najčešće ćoškari u napadu. Mahmutoglu na terenu provodi svojih 15ak minuta, tu je da odigra timsku odbranu, i šutne otvorenu trojku kada mu se za to ukaže prilika.

* Ne drži loptu previše u svom posedu, traži krenju kroz blokove da uputi šut kada je to moguće. Jedan je od najboljih šutera u ekipi, i treba obratiti pažnju na njega.

Pero Antić

PeroMakedonski košarkaš je u Tursku došao iz NBA, kao veliko pojačanje, kao neko ko može da doprinese igri u oba smera. Uostalom, Antić je iz Olimpijakosa u NBA otišao kao dosta dobar defanzivac, pogotovo u pikenrol igri, gde odlično anticipira i čita situacije na terenu. Od početka sezone igra sa velikim oscilacijama, i može se reći da je uz Veselog upravo loša igra u odbrani Pere Antića odgovorna za procenat šuta za dva poena koji Fenerbahče dopušta.

* Napadački je dosta nezgodan, jer poseduje unutra-spolja igru, tako da se prilagođava igračima koji ga čuvaju. Uostalom u Beogradu gde je odigrao najbolju utakmicu ove sezone, pokazao je kako to prilagođavanje izgleda u odnosu da li igra četvorku ili peticu.

Berk Ugurlu

UgurluUgurlu (1996) je na početku dobio dosta prostora na terenu, vrlo je verovatno da kada se Riki Hikmen bude vratio na teren njegova uloga na terenu, u Evroligi neće biti velika. Svoje minute na terenu zarađuje agresivnošću, pre svega u defanzivi gde vrši pritisak na loptu, i po cenu faula, koji su mu dopušteni.

Omer Jurtsevin

JurtsevinOmer Jurtsevin (1998) zbog čestih povreda visokih igrača i ograničenog broja stranaca u turskom prventsvu, često dobija priliku da igra, možda i najviše od mladih igrača koje na raspolaganju ima popularni Žoc. Ovaj 17-godišnjak svojim talentom pokušava da se nametne na obe strane terena, sa svojom visinom od 208cm, pokriva obe unutrašnje pozicije.

—————————————————————————————

Fenerbahče je ove sezone do sada odigrao 25 mečeva ukupno, 14 u ligi Turske, I 11 u Evroligi. U našoj grupi je zauzeo ubedljivo prvo mesto, sa 8 pobeda I 2 poraza. Zvezda je bila treća sa 5 pobeda I 5 poraza. U Evroligi su zabeležili pobedu na startu F16 faze nad Panathinaikosom 82-75. Poraze su doživeli u Evroligi od Strazbura u gostima 91-70, u drugom kolu, i od Real Madrida u Madridu u 8.kolu 80-73. U Evroligi u Istanbulu su 6-0 ove sezone, a u gostima imaju skor 3-2. U Turskoj imaju skor 10-4. Kod kuće u Istanbulu u domaćoj ligi imaju skor 6-1, a u gostima imaju 4-3 u domaćem šampionatu. Poraženi su u domaćoj ligi od Anadolu Efesa 84-93, zatim od Demira IBB 76-85, Galatasaraya 63-80 I Konyaspora 73-74..
-Crvena Zvezda I Fenerbahče su se susreli dva puta u Evroligi, i na pripremnom turniru u Zadru. Sva tri puta prilično ubedljivo je slavio Fenerbahče.
KLJUČEVI MEČA
MORAMO DA IMAMO ŠUT ZA DVA PREKO 50 %
-U dva meča u Evroligi je Fener imao šut za dva 52,4 %, I 50 %. Zvezda je šutirala u ta dva meča za dva 51,5 % I 41,7 %. Onaj meč što smo šutirali 41,7 % izgubili smo 18 razlike u Istanbulu. Šut za dva Fenerbahče u Evroligi 50.2 % FG2, a u Turskoj 55.2 %. Zvezda u Evroligi za dva 51,4 %, dakle Zvezda bolja prosečno u šutu za dva..Dakle, Fener je šutirao prosečno, ili iznadprosečno za dva, a Zvezda prosečno I ispodprosečno. Ovaj treći meč u El bi trebalo da idemo preko 50 %, jer se zna da je šut za dva osnova našeg napada.
MORAMO IMATI IZNADPROSEČAN ŠUT ZA TRI, BAREM NA NIVOU FENERA..40 % BI BILO ZADOVOLJAVAJUĆE
-Fener je za tri šutirao 25 % I 40 % u dva meča El sa nama. Zvezda je šutirala za tri 34,8 % I 16,7 %. Šut za tri, Fenerbahče u Evroligi 37 % FG3, a u Turskoj Fener 42,6 % FG3 %..Fener izuzetno efikasan u šutu za tri u domaćoj ligi. Zvezda za tri u El prosečno 34,5 % FG3. Fener bolji od Zvezde u šutu za tri. Zvezda bi moralo da šutira na nivou Fenera trojke ili iznadprosečno za svoje standard po meni, da bi dobila meč..Znači, 37 % ili 40% I više.
ZVEZDA BI TREBALO DA SKAČE BOLJE OD FENERA, ILI DA BUDE JEDNAKA U SKOKU SA FENEROM
-Fener je u dva meča sa nama imao 39 skokova i 29 skokova, a Zvezda je imala 38 I 28 skokova. Dakle, u mečevima Zvezde I Fenera nema jednakog broja skokova, uvek neko nekoga razbije sa 10 ili više skokova. U skoku, u Evroligi Fener skače u proseku 33,5 rpg, I to 10 off skokova, I 23,4 def skokova. Zvezda skače 35 skokova proseka po meču, u ovom element smo bolji od njih…Ne bismo smeli da dozvolimo 10 I više off skokova Fenera, Udoha, Pera Antića, Jana, da nam daju poene iz druge, treće šanse.
POENI NA MEČU. ZVEZDA BI TREBALO DA DA DA PREKO 70 POENA DA BI IMALA ŠANSE DA DOBIJE MEČ
-U dva meča Evrolige, Zvezda je dala 60 I 61 poen Feneru, a Fener Zvezdi 74 i 79 poena. Tim Fenera daje u Evroligi prosečno 77,45 ppg, a u Turskoj daju 84,5 ppg..Interesantno je da su kod kuće efikasniji u napadu. Zvezda u Evroligi daje 77,3 ppg. Dakle, u datim poenima nema neke naročite razlike, u decimalama je bolji Fener. Zvezda daje ispodprosečno poena sa Fenerom, što je dokaz njihove čvrste i fizičke odbrane koja nama ne odgovara. Moramo da barem kod kuće nađemo načina da damo 70+ poena Feneru, da bismo imali šanse da pobedimo..
TARENCE KINSEY
-Za razliku od prethodnih susreta Crvene zvezde i Fenerbahčea, u crveno-belom dresu će nastupiti i Amerikanac koji je slavu stekao igrajući za brojne evropske klubove, Tarens Kinsi. Kinsi će u igru srpskog šampiona sigurno uneti raznovrsnost u napadu i dobru igru u odbrani. On je igrač koji pokriva pozicije 2 i 3, a u ovom meču bi mogao da napravi prednost u odnosu na bekove Fenera, Bogdana Bogdanovića i Rikija Hikmena. Ako napadački dobro počne meč, sasvim je moguće da ulogu njegovog čuvara preuzme Nikola Kalinić. Kroz karijeru nije imao preterano dobre procente šuta za 2 i 3 poena, tako da je njegov učinak u ovoj utakmici jako nepredvidiv. Tarens Kinsi je odbrambeno jako dobar i konstantan igrač koji može sa mnogo uspeha da sačuva veoma opasne i napadački potentne bekove Fenerbahčea. Od Kinsija će zavisiti mnogo stvari u ovoj utakmici (npr. koncentrisanje odbrane na Kvinsiju Mileru koji u prethodna dva meča protiv ovog protivnika nije imao baš zapažen učinak, napad Crvene zvezde,…)
Pred Crvenom zvezdom je težak zadatak. Utakmica će biti odigrana u petak, sa početkom u 20:00. Prenos će biti omogućen na kanalima Sport kluba.
Skoči na traku sa alatkama