Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Porazi za izvlačenje pouka

Autor: CZBG

Nakon večerašnje utakmice sa Cedevitom, koju su naši košarkaši izgubili sa pola koša razlike (79:80) i time sebe doveli u situaciju da u polufinalu i finalu ABA lige neće imati prednost domaćeg parketa, vreme je da se izvuku neke pouke.

Sam poraz kao poraz ne mora ništa da znači. Uverili smo se to i prošle sezone kada su naši momci trofej ABA lige osvojili na suparničkom terenu baš protiv večerašnjeg protivnika, ali…

Ove sezone naši košarkaši su imali nekoliko utakmica koje su ih mogle ili ih mogu koštati uspeha i titula. Neke od njih, kao poraz od Strazbura, nisu ostavile traga na ekipu, ali brine to što u svakoj od utakmica, koje ćemo pomenuti, Zvezda je imala lepu prednost koju je na kraju prokockala.

Utakmica protiv Strazbura jedna je od 5 koje ćemo pomenuti. Upravo u toj utakmici košarkaši Zvezde, na čelu sa trenerom Radonjićem, išli su od sjaja do očaja. Imali smo početkom 3/4 prednost i od 21 poena razlike, ali je utakmica izgubljena pred sam kraj u neizvesnoj završnici. Na našu sreću i radost, usledile su fantastiče utakmice protiv Reala, Himkija i Bajerna, tako da ova utakmica u Francuskoj nije ostavila traga na ekipu.

Kada smo već kod Evrolige, moramo se osvrnuti i poslednji meč protiv Efesa. Sve je išlo tako lepo i nagoveštavalo je uspeh i podvig naših košarkaša u sred Istanbula. Imala je naša Zvezda dvocifrenu prednost, držala je konce u rukama i na žalost svih nas, opet je pala na samome kraju. Ni ovaj poraz ne mora ništa da znači jer ima vremena da se nadoknadi i da se u Top 16 fazi ostvari zapažen rezultat, ali ga svakako treba analizirati kako bi se, skoro dobijene, utakmice napokon počele rutinski privoditi kraju i nedozvoljavati protivniku da se u poslednjoj četvrtini vrati i tako uništi sve što je u prve tri četvrtine mukotrpno građeno.

Sada malo ABA liga. Nju možda i najviše apostrofiramo iz prostog razloga jer može da bude ključ svih naših budućih uspeha. Ukoliko ABA liga dobije jedno direktno mesto u Evroligi, osvajanje iste je od enormnog značaja za budućnost kluba, pa samim time i razultati utakmica imaju mnogo veće značenje. Ukoliko se slučajno ne desi gore pomenuta situacija, onda i ovi porazi neće biti toliko bolni.

Ali, držimo se prvo prve teze i kroz prizmu toga pogledajmo 3 utakmice koje nam možda mogu zagorčati život.

Prva je bila protiv ljubljanske Olimpije. Fantastično su naši momci odigrali prvo poluvreme. Verujemo da su svi gledaoci u Pioniru, kao i oni kraj malih ekrana, očekivali nešto slično kao i protiv Tajfuna. Ali onda u poslednjoj deonici sledi neobjašnjivi pad u kome se Olimpija okuražila i počela da pogađa šuteve koje verovatno neće pogoditi do kraja ovosezonskog nastupa u ABA ligi.

Nedugo posle toga sledi skoro identičan meč i poraz protiv Igokee. Opet je destinacija Pionir i opet odličan nastup naših u prve 3/4 i neverovatan pad u poslednjoj četvrtini kada igrači Igokee pogađaju neverovatne šuteve, ali i kada naša odbrana ne može da odbrani sve ono što je odbranila u prve 3/4 meča.

I za kraj, večerašnnji susret sa direktnim konkurentom za drugo mesto i prednost domaćeg parketa u polufinalu – Cedevitom. Opet je destinacija Pionir i opet dobro odigrane druga i treća četvrtina, kada su naši košarkaši stekli prednost od 11 poena razlika, i onda neshvatljiv pad i poraz od pola koša razlike. Da li je u pitanju psihološka barijera  ili strah od pobede, ne bi znali da kažemo. Samo činjenica je da je ovo bio već 5 susret koji je izgubljen na potpuno isti način kao i prethodni koje smo naveli.

I da se ponovimo. Ni jedan od ovih poraza ne mora da bude koban po našu ekipu ako se iz njih izvuku pouke. Porazi su sastavni deo sporta, ali je zabrinjavajuće kada se oni događaju na apsolutno identičan način.

Što se Evrolige tiče, Zvezda je svoj zadani cilj ispunila. Ušla je u Top 16 fazu i zaista može rasterećeno da odigra sve mečeve koji su pred njom. Ali ABA liga (ako bude pružala direktan prolaz u Evroligu) je nešto sasvim drugo. Tu kiksa baš ne bi smelo da bude. Zato se iskreno nadamo da će stručni štab na čelu sa Dejanom Radonjićem uraditi apsolutno sve kako bi momke pripremili za odlučujuće bitke,

 

Скочи на траку са алаткама