Кошарка Кошарка/Најава утакмица

TOP16, 1. kolo, Anadolu Efes – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon sjajnih utakmica protiv Himkija, Real Madrida i Bajerna, Crvena zvezda se dokopala TOP16 faze. Njen prvi protivnik će biti ekipa Anadolu Efesa, tim koji predvodi bivši selektor Srbije, Dušan Duda Ivković. „Abdi Ipekči“ dvorana biće domaćin ovog susreta.

Najavna

Klub je osnovan 1976. godine, i jedan je od najmlađih košarkaških klubova u Turskoj. Osvoliji su 13 titula prvaka države, kao i 10 trofeja namenjenih pobedniku nacionalnog kupa. U sezoni 1995/1996, osvojili su i Kup Koraća. Godinama unazad su bili poznati kao Efes Pilsen, ali su 2011. godine promenili ime.

Dušan Ivković će nakon 10 godina, opet igrati protiv Crvene zvezde. Poslednji put je to bilo pre 10 godina, kada je vodio Dinamo iz Moskve. U svojoj dugoj trenerskoj karijeri, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijom ima čak 23 osvojena trofeja ili zlatne medalje. Jedan je od najcenjenijih i najuspešnijih trenera Evrope.

Leto u ovom klubu iz Istanbula, bilo je veoma aktivno. U ekipi iz prošle sezone ostali su samo: Dario Šarić, Tomas Ertel i Nenad Krstić od stranih igrača, dok su od domaćih snaga tu ostali: Birkan Batuk, Čedi Osman, Furkan Korkmaz i Doguš Balbaj. Ekipu je pojačalo 5 novih igrača, to su: Aleks Tajus, Brajant Danston, Derik Braun, Džon Dibler i Džejson Grejndžer. Takođe, šansu su dobili neki mladi igrači poput Emirkana Košuta i Ahmeta Duverioglua. Roster je pre svega specifičan na poziciji centra i izuzetno su atletski nadarena ekipa. Centri, iako centrimetrima niski, vole da igraju iznad obruča.

Timska

Startna petorka u kojoj Anadolu Efes, najčešće počinje utakmice:
Tomas ErtelDžon DiblerBirkan BatukDario ŠarićBrajant Danston

Tomas Ertel

Ertel

Ertel je u ovom trenutku jedan od najboljih evropskih plejmejkera. Francuski plejmejker je jedan od najbitnijih igrača u rosteru Efesa. Diktira tempo igre, razigrava saigrače, ali isto tako, sposoban je i da sam sebi kreira šuteve, pretežno sa distance. Njegovi proseci i procenti, pogotovo u Evroligi su na zaista jednom visokom nivou!

Ertel

* U igri Efesa nema mnogo pikenrol igre, ima dosta kretnji bez lopte, gde on uvek nalazi svoje saigrače otvorene za tri poena (igrači na poziciji ‘dva’ i ‘tri’), ili baca lob pas za svoje centre. Šut iz driblinga uzima najčešće kada krene u levu stranu.

Džon Dibler

Dibler

Jedan od najboljih šutera Anadolu Efesa u poslednje vreme se nalazi u slaboj šuterskoj formi. Ipak, reč je o jednom izuzetnom strelcu na koga posebno treba obratiti pažnju. Voli kretnju bez lopte, odlično koristi blokove koje mu prave centri, i najčešće šutira sa 45 stepeni. Provodi dosta minuta na terenu, i jedan je od bitnijih igrača u rotaciji.

Dibler

* Niski procenti šuta u poslednje vreme ne treba da zavaraju. Uzima dosta lopti, ne libi se da šutira, i ima ‘kratko pamćenje’. Ne voli mnogo da petlja sa loptom i ne spušta je mnogo u dribling.

Birkan Batuk

Batuk

Batuk je preskočio poslednje dve utakmice zbog bolesti, ali će biti spreman za utakmicu sa Crvenom zvezdom. Kao i Dibler, ne spušta mnogo loptu u dribling već jednostavno čeka kreaciju svojih plejmejkera i koristi blokove svojih centara. Za razliku od Diblera, više voli šut iz kornera.

Batuk

* Bolest ga je verovatno izbacila iz ritma i može se očekivati, da neki drugi igrači na toj poziciji iznesu nešto veći teret na ovoj utakmici.

Dario Šarić

Saric

Hrvatski reprezentativac je jedan od retkih četvorki, koja će fizički moći da odgovori Kvinsiju Mileru. Često se može videti da svojim pregledom igre i dodavanjima pomaže Ertelu u kreaciji. Odlično vidi teren, i pasom može da prebaci težište igre, i tako nađe igrača na slaboj strani na šutu. Sposoban je da brani igru Kvinsija Milera licem košu, ali isto tako i da ga napadne.

Saric

* Koristi prodor igru najčešće. Dosta igrača mu pušta šut za distance (duge dvojke i trojke), jer ima sporadičan šut, i protivnici se kockaju sa njegovim procentima.

Brajant Danston

Danston

Danston je godinama unazad jedan od najboljih defanzivaca Evrolige. Izuzetno je agresivan u iskakanjima na pikenrolu, i može praviti velike probleme Joviću pre svega. Završava isključivo zakucavanjima. Čak mu je i igra na niskom postu siromašna za centa. Nema mnogo napadačkih akcija za njega u Efesu ove sezone, najčešće su to atraktivna zakucavanja.

Danston

* Loše izvodi slobodna bacanja. Kada god je ekipa u mogućnosti, ta situacija se može iskoristiti.

Rezetvrna petorka, koju na raspolaganju ima Duda Ivković, nije ništa slabija. Čak štaviše.
Džejson GrejndžerČedi OsmanFurkan KorkmazDerik BraunAleks Tajs

Džejson Grejndžer

Grendzer

Jedan od bitnijih igrača sa klupe Efesa. Često se može videti da igra i zajedno u paru sa Ertelom. U moru sjajnih šutera Efesa na bekovskim pozicijama, on je tu možda i najtanji. No, sporadičan je šuter, i taj njegov šut zavisi dosta od toga kako otvori utakmicu. Izuzetno je snažan bek i koristi svoje telo da ide do obruča i iznudi slobodna bacanja. Jedan je od najčešće fauliranijih igrača Efesa.

Grejndzer

* Igra u oba smera i izuzetno je agresivan. Zbog prodora koji ima, protivnici mu se najčešće odmaknu korak dva, provocirajući tako njegov šut sa distance.

Čedi Osman

Osman

Talentovani turski košarkaš nema veliku minutažu kako se očekivalo. Igra veoma sporadično, i na mahove. Izuzetan je atleta, i voli da završava akcije na samom obruču. Tokom poslednje dve utakmice, odsustvom Batuka iskoristio je svoju minutažu da se vrati u rotaciju i da se nadu da će dobiti ozbiljniju ulogu.

Osman

* Fizikalije koje ima, koristi u oba smera. U odbrani u nekim situacijama ume da se zaboravi i ostavi igrača na poziciji za tri poena.

Furkan Korkmaz

Korkmaz

Još jedan talenat u spoljnoj liniji Efesa. Uz Diblera, najčistiji je šuter u ekipi, i najčešće se njegov napadaki učinak svodi na šut za tri poena. Voli da šutne iz tranzicije, najčešće sa 45 stepeni. Ima velike probleme sa trojkama koji mogu da igraju na niskom postu, zbog svoje građe.

Korkmaz

* Ne voli kontakt, i oslobađa se lopte u takvim situacijama. Često dođe i do izgubljenih lopti tada.

Derik Braun

Braun

Kao i Šarić, Miler i u njemu ima dosta težak zadatak. Svojim fizikalijama, sigurno da može odgovoriti Zvezdinom krilnom centru. Ono što takođe treba spomenuti jeste da se u nekim momentima utakmice Šarić i Braun mogu videti zajedno na terenu. Kao i Šarić, nema siguran šut sa distance i on varira iz večeri u veče. Na sve to ni selekcija šuta nije sjajna, jer voli da uzima duge dvojke, sa oko 6 metara. Aktivan je na ofanzivnom skoku iz drugog plana.

Braun

* Ume da se zaigra, i spusti loptu u dribling. Pogotovo ako vidi da ga protivnik provocira. Najčešće ide u levu stranu, dok kada ide u desno, dosta često koristi roling.

Aleks Tajus

Tajs

Bekap centar, ako se tako može reći, jer jednako troše minutažu kao i Danston. Praktično preslikani igrači, samo što Tajs ima nešto bolju igru na niskom postu možda. Izuzetan defanzivac, koji lovi rampe na polaganjima iz drugog plana, kao i Danston uostalom.

Tajs

* Kao i Danston, očajno izvodi slobodno bacanja.

Roster popunjavaju Doguš Balbaj i Ahmet Duverioglu

Doguš Balbaj

Balbaj

Peti bek u rotaciji, ulazi isključivo kao defanzivac da izvrši pritisak na loptu. Fizikalac koji ima solidne fizičke predispozicije.

Balbaj

Ahmet Duverioglu

Duverioglu

Košarkaš koji najčešće dobija priliku u domaćem prventsvu. Protiv Kuće Laboral je imao lepu rolu, gde je poentirao iz pikenrola u dosta situacija.

Duverioglu

Ekipa iz Istanbula je verovatno jedna od retkih ekipa kojoj pikenrol nije primarna stvar u napadu. Već mogu na različite načine da napadaju protivnika. Dosta je kretnji bez lopte, koristi se protok, i iz pasa se pravi višak, najčešće za tri poena. Zauzimaju 1. mesto po procentu šuta za 3 poena u Evroligi 46,6% (108/232). Čak 5 igrača šutira preko 50% u Evroligi! no što je zanimljivo, jeste i da u čitavoj Evroligi najlošije brane perimetrar. Upravo zbog mladih igrača na pozicijama 2 i 3 koji se izgube u defanzivnim rotacijama, ili jednostavno zakasne na svog igrača. Dopuštaju protivnicima čak 41% šuta za tri poena.

Sa druge strane, zbog prisustva Tajusa i Danstona u reketu, svoje protivnike ostavljaju na ispod 50% šuta za dva poena. Jović u takvim situacijama treba biti izuzetno pažljiv, jer njegovo iznošenje lopte jednom rukom na polaganjima može košrati nekoliko poena njegovu ekipu.

Protivnicka

Napadački, spoljna linija Zvezde, treba da traži kontakt, pogotovo na pojedinim igračima, pokušavajući tako da iznude faul. Miler zbog Šarića i Brauna može imati napadačkih problema, kao što je to imao potiv Fenerbahčea sa Kalinićem, i u napadu će vrlo verovatno morati da se traže i druga rešenja. 2-3 (bek šuter – nisko krilo) linija Efesa, nije sjajna defanzivno, tu treba tražiti šansu u izolacijama, pa čak i u pikenrol igri (Gudurić).

Timska

Utakmica će biti odigrana 30.12. u Abdi Ipekči Areni, sa početkom u 18 časova. renos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама