Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

KK Crvena zvezda Telekom (rezime polusezone 2015/16)

Autor: CZBG, Kapin D.

Nakon najuspešnije sezone u istoriji košarkaškog kluba Crvena zvezda (osovojili: ABA ligu, domaći Kup i prvenstvo Srbije), navijači su sa velikim nestrpljenjem čekali pošetak nove, 2015/16, sezone.

Foto: mondo.rs

Pre svega, znalo se da će u sledećoj sezoni morati da dođe do promena unutar ekipe, jer na žalost, ni Zvezda, kao ni ostali klubovi sa Jadrana, nema tu finansijsku moć da tako lako zadrži one najkvalitetnije igrače, a ruku na srce, u sezoni 2014/15 ih je bilo na pretek – Boban Marjanović, Nikola Kalinić, Čarls Dženkins, Markus Vilijams, kao i ljubimac publike i uvek temperamentni Jaka Blažič.

I za najbogatije klubove zna biti veliki udarac kada vas napusti cela prva petorka, a kamo li za našu Zvezdu. Zato je Uprava kluba, zajedno sa trenerom, stručnim štabom i skauting službom, bila na velikim mukama. Kao prvo, trebalo je obezbediti budžet, a onda dovesti igrače koji će nadomestiti odlazak gore pomenutih i uklopiti se u sistem trenera Radonjića.

Foto: redstarbelgrade.info

I tako su redom u Zvezdu dolazili: Rajan Tompson (Bamberg), Stefan Nastić (Stenford univerzitet), Sofolis Skorcanitis (Makabi), Gal Mekel (Nižni Novgorod), te Marko Gudurić i Boriša Simanić (FMP). Od svih pomenutih pojačanja, najviše se očekivalo od Big Sofa, Mekela i Tompsona, jer su stigli u klub sa određenim karakteristikama koje su trebale da doprinesu kvaliteti Zvezdinih partija.

Nakon uvodne pobede u Evroligi protiv francuskog Strazbura, kao i pobeda u ABA ligi protiv Mege, Budućnosti, Zadra i Tajfuna, usledila su tri poraza – od Cedevite (u gostima), Union Olimpije (na parketu Pionira) i katastrofalan poraz od Reala u Madridu. Već tada se videlo da stvari nisu pošle u najboljem smeru sa Sofoklisom Skorcanitisom, koji propušta meč ABA lige sa Metalcem u Valjevu, čime se nagoveštava njegov odlazak iz Zvezde, a kao zamena za njega ekspresno stiže Zvezdin vojnik iz Estudijantesa, Vladimir Štimac. Uz sve to Zvezda doživljava velike malere jer su velike povrede doživeli Luka Mitrović i Nemanja Dangubić tako da je situacija bila više nego katastrofalna, i Uprava kluba je morala da potraži brzinsko rešenje. Ispostaviće se da je dolazak novog pojačanja, Kvinsi Milera (Bruklin Netsi), bio veliki pogodak, jer se isti igrač (nakon prilagođavanja) pokazao odličnim rešenjem.

Vreme nije mazilo košarkaše Crvene zvezde i njihovog trenera Dejana Radonjića, tako da je već na sledećm meču u Evroligi protivnik bio Himki, ekipa koja je dovela velika i zvučna pojačanja. Na žalost velike armije crveno-belih navijača, Zvezda je doživela katastrofu.

Mislilo se u tom trenutku da kola velikom brzinom idu nizbrdo i da ih niko neće zaustaviti, tim više jer ni druga dva stranca (Mekel i Tompson) nisu pokazivali ono što je našoj ekipi trebalo, a Stefan Nastić je više vremena provodio u civilu nego li na parketu. Usledio je evroligaški poraz od Fenerbahčea, blede igre u ABA ligi, i glavobolja – za navijače, Upravu i stručni štab.

I onda, kao grom iz vedra neba…kada su svi očekivali poraz u Minhenu, od (finansijski) dobrostojećeg Bajerna i bivšeg Zvezdinog stratega, Svetislava Kari Pešića, na njihovoj klupi, desilo se čudo. Kao i one davne 1991. kada su Minhenom protutnjali naši fudbaleri na putu za finale u Bariju, tako su i košarkaši šokirali glavni grad Bavarske i njihove navijače. Crveno-bela kompanija izvojevala je pobedu, a sa tribina se čulo ono čuveno “auf wiedersehen”. Bila je to utakmica koja je značila i preokret u ovoj polusezoni, jer nedugo zatim (i pored nesretnog poraza od Strazbura) padaju u grotlu Pionira – Real, Himki i Bajern, i košarkaši Crvene zvezde tako obezbeđuju učešće u Top 16 fazi Evrolige.

F4

U međuvremenu, u redove našg kluba došao je povratnik, Markus Vilijams, koji je morao da izdrži kaznu zbog korištenja THC-a u finalnoj seriji PO KLS sa Partizanom. Očekivala je armija Zvezdinih navijača da će MWill ponovno pokazati sav onaj raskošni talenat i magične poteze iz prethodne sezone, ali se to nažalost nije desilo. I nakon samo 19 dana provedenih u klubu, Markus i klub su sporazumno raskinuli saradnju.

Nije se još ni ohladila vest o odlasku Vilijamsa, a na Zvezdina vrata je već pokucao Vasilije Micić (Bajern). Njegov dolazak popratile su špekulacije o tome da li je tu samo na pozajmici ili će i sledeće sezone nositi naš dres, a klub se odmah oglasio povodom toga i otklonio sve nedoumice.

I onda, kao šlag na tortu, poslednjeg dana prelaznog roka, Zvezda dovodi Tarensa Kinsija (Trabzonspor), bivšeg igrača našeg ljutog rivala, Partizana. Ne samo da se naš klub njegovim dolaskom pojačao, nego je time stavio so na ranu komšijama koje se bore za opstanak u regionalnom takmičenju, a koji su godinama unazad znali da privole naše bivše igrače da igraju za njih.

Takođe, moramo istači odlične partije Marka Gudurića koji polako ali sigurno izrasta u velikog igrača, i koji je odlično iskoristio priliku koja mu je ukazana. Tu su takođe Nikola Rebić i Boriša Simanić koji su protiv Bajerna (prvi) i Rela (drugi) pokazali da mogu krenuti stopama velikana.

Suma sumarum, Zvezda sada ima respektabilnu ekipu koja uz malo sreće i pameti može daleko da dogura u Evroligi, ali najvažniji cilj i dalje ostaje osvajanje regionalne lige (nadamo se da će i sledeće godine šampion ići u Evroligu), kao i svih domaćih trofeja – Kup i prvenstvo.

Želimo svima u klubu da poželimo mnogo sreće u nastavku sezone i da nam ova Nova 2016. godina bude berićetna i uspešna kao odlazeća 2015.

TimHimki

Скочи на траку са алаткама