Кошарка Кошарка/Вести

Radonjić u MONDU: Već imamo tim za novu sezonu

Izvor: mondo.rs

Trener Crvene zvezde otvoreno o pojačanjima, pobedama, greškama, napretku Jovića, Cirbesa i Gudurića i uticaju eventualnih promena na njihovu minutažu. Kad mu je bilo najteže, a kada najlepše u godini na izmaku.

Radonjić u MONDU: Već imamo tim za novu sezonu

To što smo proživeli u ovoj polusezoni neko ne doživi za nekoliko godina“, nasmejao se trener Crvene zvezde Telekom Dejan Radonjić po dolasku u MONDO, na već tradicionalni intervju na kraju decembra.

Kalendarsku 2015. i on i klub i navijači pamtiće pre svega po pobedama, titulama, početku i kraju u Top 16 fazi, kao i trijumfima nad “večitim rivalom” u jednoj najvažnoj seriji godinama unazad i drugoj u kojoj je ulog bio veći od prestiža i “teži” od 17 godina šampionskog posta crveno-belih.

Za razliku od prethodnih intervjua na kraju godine, Radonjić je ovog decembra potpisan i kao “trener šampiona Srbije i ABA lige” i nije potrebno isticati da mu to laska, kao i klubu i navijačima. Međutim, i oni koji ne prate budnom pažnjom domaći sport znaju da ovih dana ponovo “kuva” u Zvezdi.

Sa nama nikad nije dosadno“, našalio se predsednik kluba Nebojša Čović na novogodišnjem koktelu, dan pre nego što je u velikoj meri razjasnio situaciju oko odlaska Markusa Vilijamsa i eventualnog dolaska Vasilija Micića.

Da li je subota donela nove momente?

Radimo na tome da se situacija što pre potpuno razjasni. Da li će to biti ponedeljak ili neki drugi dan – tek ćemo videti“, rekao je Radonjić gostujući u MONDU.

Rastanak sa Markusom Vilijamsom čini se potpuno izvesnim, a Čović je s tim u vezi jasno govorio, kao što je i takođe jasno prećutao i ćutanjem nagovestio razloge raskida. Trener crveno-belih nema šta da doda već rečenom.

Mislim da je puno toga ovih dana izašlo u javnost kada je taj slučaj u pitanju i ne bih ništa dodavao, ni iznosio nove stvari. Markus je igrač koji je bio tu sa nama prošle sezone, u istorijskom rezultatu, sa momcima koji su istorijska generacija Crvene zvezde i dovoljno je rečeno“.

Vilijams je sklonjen iz takmičarskog sastava neposredno uoči utakmice protiv Zadra. Rajan Tompson je i dalje tu, ali njegov status i dalje izaziva nedoumice.

On danas (subota) predveče ide sa nama u Sloveniju i biće deo tima“.

Da li je u Tompsonovom slučaju doneta definitivna odluka?

Tek će biti doneta“, odgovorio je Radonjić.

Sa druge strane, čini se da oko dolaska Vasilija Micića ima mnogo manje nedoumica.

Želimo Vasu Micića da vidimo u dresu Crvene zvezde. Nadam se da će što pre doći na trening, da se priključi ekipi. Poznate su njegove igračke osobine, jer smo imali prilike da ga vidimo i dok je bio tu, a i dok je nosio dres Bajerna. Kroz mnogo informacija koje imam, mislim i očekujem da će i on biti deo tima koji će ove sezone nastaviti u Top 16 i u borbi za ABA ligu i domaćim takmičenjima“.

Koliko će biti potrebno da se Micić navikne na novi sistem?

Sigurno da izlazi iz vrhunskog trenažnog procesa i nadam se da će ovo biti samo nastavak rada, kao i da će njegova adaptacija biti vrlo brza, jer se vraća kući, jer će igrati u Beogradu, uz igrače koje jako dobro poznaje, što kroz mlađe kategorije, seniorsku konkurenciju, kroz reprezentaciju…

Hoće li biti pojačanja na drugim pozicijama, jer je predsednik Zvezde nagovestio dolazak još jednog beka ili krila, a možda i centra.

Nadam se da ćemo naći najbolje rešenje za tim. Toliko“, podvukao je Radonjić, a u nastavku intervjua još jednom dotakao tu temu.

O 2015: NAJLEPŠI I NAJTEŽI MOMENTI…

Dejan Radonjić

Iako tokom Nove godine i Božića njegov tim neće praznovati, već neprestano igrati važne utakmice, kraj godine vreme je i da Dejan Radonjić sabere utiske iz 2015.

Kada pogleda iza sebe, on godinu deli na dva dela – prvi, okićen medaljama i ukrašen šampionskim prstenjem i drugi, prožet drastičnim usponima i padovima, teškim porazima, pa velikim pobedama, greškama, pogocima i velikom napretku trija koji je obeležio kraj jeseni.

Moramo napraviti presek. U prvom delu, u takmičarskoj 2014/15, uzeli smo sva tri trofeja, igrali Top 16 i završili fantastičnu sezonu koja će ostati zapisana u istoriji KK Crvena zvezda. Mnogo je tu momenata koji su bili istorijski – plasman u Top 16, trofej, toliki broj osvojenih trofeja, način na koji smo igrali, razvoj igrača koji su izazvali ogromno interesovanje i otišli uz veliku pažnju, što je meni posebno velika satisfakcija… 2015 će svima ostati draga za priču, analizu, razgovore i podsećanja

Isto tako, tu je i drugi deo godine, koji je drugačiji od očekivanog. Imali smo prelazni rok takav kakav je bio, bilo je problema sa povredama od početka, teškog ulaska u sezonu, bilo je stalnih dešavanja koji su nas remetila i unosila nemir, pa smo došli i na ivicu brzog završetka evroligaškog takmičenja. Bilo je teških poraza, loše situacije, ali smo i iz nje izašli kao pobednici i napravili skoro neverovatan rezultat

Kada je bilo najteže?

Teške situacije su bile utakmice u kojima je se dolazilo do borbe za trofeje. Meni lično, najteže su padale povrede igrača i ne pamtim da sam se lošije osećao od večeri posle povrede Luke Mitrovića i narednog jutra. Zaista ne pamtim.Eto, sada mi je jako drago što se Luka vraća mnogo brže nego što je predviđano, jer sam isprva pomislio da je gotova sezona, a igraće mnogo brže nego što smo zamislili

“Sa druge strane, takmičarski gledano, sećam se Kupa, što sam već i isticao, koji nam nije bio u prioritetima, ali nam je bio jako značajan, kao test za sve što dolazi. Znali smo da ulazimo u godinama pravljen ambijent da Zvezda ne može da privede posao kraju i slavi, da dolazi proleće, u kojem je naš protivnik bio 13 godina bolji od svih, ne samo od nas. Tu smo prošli svojevrstan test i tu sam prepoznao da smo kadri da uradimo šta smo uradili”.

Luka Mitrović

Kada je bilo najlepše?

“U principu, najlepše je bilo kad smo osvojili domaće prvenstvo, kad smo tim rezultatom, velikom pobedom 3:0, dominantno zaokružili sezonu. Mislim da smo pobedili stare probleme tako što smo izvukli pouku iz svega što je prošlo. Pravili smo od prvog dana takav ambijent i pripremali se za sve što se kasnije dogodilo. U tim smislu je Kup bio jako, jako značajan. To mi je bio jasan znak da ćemo da uradimo ono što sam i očekivao i da sve priče iz prethodnih godina neće moći da utiču na nas”

A, onda je došla jesen, a sa njom i “porođajne” muke novog tima, koji je praktično menjan i dopunjavan od kada je sastavljen. Potpuno drugačija slika od prošlosezonske ekipe, koja je u istom sastavu odigrala i prvu i poslednju utakmicu.

Mislim da nam se više stvari desilo u ovih pola godine nego što se nekome desi u nekoliko godina, a ne u jednoj sezoni“, nasmejao se Radonjić.

Takva “polusezona” donela je potpuno neuobičajene okolnosti. Nije isključeno da Zvezda do Nove godine zameni četiri stranca, a da istovremeno ulazi u Top 16 fazu ispred šampiona Evrope.

Problemi su postojali od početka ove sezone. Osim tih udara sa povredama, i mi smo loše reagovali na evroligaške pobede, koje su sa sobom donosile i poraze. U jednom trenutku smo, ipak, počeli da se kompletiramo, da radimo jače i da od gostovanja Bajernu opet počnemo da stvaramo pobednički ambijent. U Strazburu nismo izdržali do kraja, ali su ti mladi igrači koji su bili na terenu sledeće nedelje doneli pobedu na Realom. Posle nje je postalo jasno da možemo da mislimo o Top 16 fazi

“Stalno su pravljene komparacije ovog i prošlog tima, što je stvaralo veliko opterećenje… Otišli su nam važni igrači, nosioci igre, ali mora se znati da je samo jedan Boban Marjanović i da ne možemo očekivati da neko drugi radi što je i on radio… Isto važi i za druge, a stalno se to potenciralo, što je i logično, jer je utisak i dalje bio jak i jer smo svi želeli da ponovo vidimo onakvu Zvezdu, a rezultat je u jednom trenutku bio ‘plus 46’ za Real Madrid. U tim velikim izmenama i promenama ekipe, posle kriznog perioda smo zaigrali dobro i dobar rezultat je i došao. U kratkom periodu takmičenja smo napravili tako dobre rezultate i to je za više od pohvale…”

O CIRBESU, JOVIĆU I GUDURIĆU I NJIHOVIM ULOGAMA U NASTAVKU SEZONE…

Jović, Cirbes, Gudurić

Tri starosedeoca posebno su se istakla u uspešnom “napadu” na plasman u Top 16 fazu. Radonjić je pristao da o napretku svakog ponaosob kaže nekoliko reči.

Stefan Jović borio se cele prošle sezone sa povredama i postavljano je pitanje da li, pre svega fizički, može da u kontinuitetu nastupa na visokom nivou. Ta dilema više ne postoji.

On je prošlog leta, posle reprezentativnog nastupa, došao kod nas sa velikim samopouzdanjem, sa velikim iskustvom i u nekim utakmicama je pokazao da ima kapaciteta, ali je imao mnogo problema sa povredama. Odsustvo ga je onemogućavalo da radi, da trenira i da igra utakmice. Na kraju sezone smo imali situaciju da je ipak bio dugo odsutan i postajala je bojazan da uopšte ne bude tu zbog opterećenja s povredama. Međutim, zajedno s njim smo uradili smo sve da potpuno podigne svoj nivo na još viši stepen i napravljen je značajan iskorak. Prošao je kompletne pripreme, kroz taj rad video sam da napreduje i verovao sam da će to ići ovako normalno. Dobijao je sve značajniju ulogu i sada je takav kakav jeste. Nadam se da će tako i da nastavi“.

Maik Cirbes nastavio je tamo gde je stao Boban Marjanović. Svetislav Pešić nazvao ga je najboljim evroligaškim centrom.

Drago mi je zbog tih pohvala. Jako mi je drago, kao što bi bilo i svakom treneru, s obzirom na činjenicu da je on prošle godine došao kod nas kao drugi centar Bamberga. Prošle godine smo imali jakog Marjanovića, ponajboljeg u Evropi, sad imamo Maika i sigurno da tu postoje neki razlozi za to. U njegovoj igri smo pre svega stavili akcenat na unutrašnju igru. Na tome smo puno radili i tu je otišao konkretno napred“.

Marko Gudurić je igrač koga Radonjić poznaje od 2013, kada je došao u Zvezdu. Tokom svog prvog leta na kormilu crveno-belih, odveo ga je, zajedno sa Markom Tejićem, Nikolom Rebićem i Dušanom Ristićem na pripreme uoči priprema, da bi individualno radio sa njima.

Marko je pokazivao talenat i u ranijem periodu, ali i pokazao strpljenje. Bio je u projektu ranije, a ja sam imao prilike s njim da radim u nekoliko navrata i od prvog dana ovogodišnjih priprema je pokazao da zaslužuje da njegova uloga raste i raste, što se i dešava. U nekom trenutku je to izgledalo kao hrabrost, ali on jednostavno ima potencijal i verujem da će u narednom periodu biti značajan faktor“, zastao je Radonjić.

Moram da naglasim da mi je drago da se dobro razvija kao ličnost i da puno vodimo računa da i u tom delu njegovo sazrevanje prati ulogu koju dobija u timu. Što se tiče igre i usmeravanja njegovog igračkog razvoja, u nekom trenutku je izgledalo da je odbrambeno jako slab, ali je pokazao veliki napredak. Isto tako, i u napadačkom delu se trudimo da sve vrline stavi u funkciju i da ih nadograđuje. Čini mi se da pokazuje da i dalje ide napred“, dodao je.

Utisak je da je svako od trojice navedenih “izbacio” stranca koji je letos doveden na njegovu poziciju. Cirbes Sofoklisa Skorcanitisa, Jović Gala Mekela, a Gudurić Rajana Tompsona. Da li će Zvezda i birati eventualno novo pojačanje u odnosu na njihov napredak i da li bi njihov prostor u igri mogao da bude ugrožen?

Nema zabrinutosti oko toga. Oni imaju svoju ulogu u timu i tu nema nikakvih dilema. Ja nemam nikakvih dilema, bez obzira na to da li je neko došao ili ne, ili da li će neko doći ili ne. Uostalom, Maik Cirbes je planiran da bude prvi centar ove sezone, a ne Skorcanitis“, naglasio je Radonjić uz osmeh.

“IMALI SMO GREŠKE, ALI IMAMO I TIM ZA 2016/17”

Dejan Radonjić

U osvrtu na koncipiranje aktuelnog sastava, koji je praktično konstantno menjan, Radonjić kaže da je letnji “prelazni rok” prošao u želji Zvezde da se postojećem rosteru ne uskrati šansa i minutaža dolaskom novajlija.

Međutim, zbog loših igara stranaca, ispostavilo se da je baš postojeći kadar, uz Kvinsija Milera, nosio i izneo uspešnu borbu za Top 16.

Negde smo mogli da dovedemo igrača koji je sigurno bolji od ovih, ali da biste bili sigurni, morate da imate finansijske mogućnosti da mirno kupujete. A to nije baš tako lako izvodljivo u našim uslovima. Doveli smo igrače koje smo doveli, ispostavilo se da to nije dobro, a sada vršimo korekcije u hodu. Rok se završava, maltene smo napravili novi prelazni rok, a sada imamo i jednu novu situaciju, koja je po mojoj proceni bolja nego što je bila“, zastao je Radonjić, pa objasnio:

Ako se pogleda aktuelni sastav, uz nagoveštenu izmenu (dolazak Micića), mi maltene imamo spreman tim za sledeću sezonu. Naravno, moguće su varijacije, ali toliko mladih igrača u timu, sa svojim određenim ulogama, daju razlog za zadovoljstvo i mir za sledeću godinu“.

“EVROLIGA, ABA LIGA I PORUKA ZA 2016”

Dakle, skica sastava Zvezde za takmičarsku 2016/17 je tu, ali tu su i novi izazovi aktuelne sezone, koji tek stižu. U nedelju crveno-beli gostuju Tajfunu, a zatim počinju i učešće u Top 16 Evrolige, na gostovanju Efesu. U Beograd se vraćaju 31. decembra uveče.

Šta je cilj Zvezde u ovoj Top 16 fazi?

Za razliku od prošle godine, kada je glavni cilj bio da osvajamo titule, da savladamo Partizan i kada se svaka utakmica gledala kroz tu prizmu, ove sezone hoćemo da podjednako konkretno igramo i Top 16. Sada nema te vrste opterećenja. Želimo da prođemo ovih 14 mečeva na najbolji mogući način. To je cilj. Uradićemo sve što je moguće da budemo konkretni na oba fronta

U ABA ligi, situacija ostaje jasna, kao što je zasad jasno i da će dva najveća Zvezdina rivala za titulu biti Budućnost i Cedevita. Radonjić podseća i na Mega Leks.

Biće neizvesno, sigurno. Tu su Budućnost, Cedevita, kao i mi, ali tu je i Mega, koja je već u plej-ofu, koja se pojačava i koja će se tek pojačati kad se vrati Zagorac. Treba videti ko će sa koje pozicije ući u plej-of. Ove godine će dva meča biti odigrana u polufinalu. Izgledalo je u jednom trenutku da će polufinale donositi to što treba, a videćemo šta će biti konačna odluka. U svakom slučaju, borićemo se“.

Radonjićeva poruka navijačima prošlog decembra glasila je: “Izvukli smo pouke” Koja je poruka ove zime?

Mislim da je i ovo što smo dosad ostvarili jako značajno i da je to novo, ogromno iskustvo i treba videti da se ne dešavaju padovi. Već sada je jasnije da imamo bolju situaciju za sledeću godinu, kao što sam i istakao. Nastavljamo da radimo sa ambicijom da ostvarimo kontiuitet – i u osvajanju trofeja i u takmičenju u Evroligi. Da drugo učešće u Top 16 fazi bude jezgro svega i osnov tog kontinuiteta“, podvukao je trener Crvene zvezde Telekom.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама