Blog Fudbal

Miodrag “Grof” Božović obara rekorde sa Crvenom zvezdom

Izvor: http://www.espnfc.com

Miodrag Bozovic Red Star Belgrade

Zovu ga Grof od Crne Gore jer se uvek oblači kao plemić, pod uticajem italijanskih modnih tokova još iz njegovog igračkog vremena. Smatra se najvišim trenerom na svetu jer još nije sreo nikoga višeg od 194 cm što je verovatno i istina, osim ako se Petar Krauč odluči da pređe u trenere kada završi igračku karijeru. Miodrag Božović je sigurno poseban kada je izgled u pitanju, ali to što on radi trenutno sa Crvenom zvezdom čini ga još posebnijim i mora da se primeti.
Do gostovanja Javoru, Crvena zvezda je dobila 18 utakmica zaredom u Jelen Superligi, što je najviše ikada. Imaju 59 bodova iz 21 meča, uz 62 postignuta gola. Prednost nad drugoplasiranim Borcem iz Čačka iznosi 22 boda. Najveći rival Partizan, koji je prošle sezone lagano uzeo titulu, nalazi se na petom mestu i zaostaje 26 bodova. Konkurencija ne postoji i titula je obezbeđena već u novembru.

Da bi mogli da razumete na koji način se Zvezda poigrava sa konkurencijom, pogledajte Čukarički. Dobar su tim, odlično organizovani i teško ih je dobiti jer su primili samo 16 golova na 21 utakmica, od kojih im je 10 dala Crvena zvezda, koja ih je demolirala 7-2 prošle sedmice, što je Čukaričkom bio prvi poraz u više od dva meseca. To je razlika između Božovićeve osvajačke mašine i ostatka timova u ligi.

Ovo ostvarenje je još impresivnije kada se uzme u obzir da se Crvena zvezda nalazi u velikoj finansijskoj krizi. Dug se procenjuje na 50 miliona evra, plate kasne, a da bi preživeli morali su ovog leta da prodaju Predraga Rajkovića Makabiju iz Telaviva. Ovom ponosnom klubu egzistencija je konstantno ugrožena i većina trenera teško bi uspela da preživi u takvoj situaciji, a o tituli da i ne govorimo.
Uprkos svemu, Božović situaciju prihvata sa dozom zdravog humora. “Tražio sam šolju kafe kada sam juče došao na trening. pa su mi rekli da za to nema para. Ovaj veliki klub se raspada. Pola Balkana navija za Zvezdu i neko treba da nam pomogne. Možda će Marsovci. Čuo sam da postoji život i na drugim planetama,” rekao je Grof na jednoj konferenciji za štampu u oktobru. Iako do sada niko sa Marsa nije zvao, serija pobeda se nastavila i nema joj kraja.
“Ovo je verovatno najjača ekipa Crvene zvezde u poslednjih 20 godina,” rekao je ESPN FC-u komentator Arena Sporta Miloš Miličević. To sve podseća na vremena kada su beogradski crveno-beli bili jedan od najboljih svetskih timova, osvajajući u procesu i titulu prvaka evrope, i sveta 1991. godine. Božović nije bio deo tog tima, ali je došao u Zvezdu 1992. godine kada je većina velikih igrača te generacije napustila klub. Navijači ga se sećaju kao ozbiljnog i agresivnog štopera. On je od malena bio navijač Crvene zvezde, a njegova ljubav prema Zvezdi samo je rasla od momenta kada je obukao njen dres.

Grofova igračka karijera je bila veoma specifična. U mlađim kategorijama je igrao zajedno sa Dejanom Savićevićem i Predragom Mijatovićem u titogradskoj Budućnosti, iz glavnog grada Crne Gore koji je kasnije preimenovan u Podgoricu. Želeo je u Zvezdi da ostane duže od dve godine, ali ga je nepodnošljiva politička i finansijska situcaija u Jugoslaviji, u danima gradjanskog rata, naterala da ode. Božović je 1994. godine otišao u Indoneziju da zaradi novac. Kasnije je tu odluku opisao kao najgoru u životu jer je u tom trenutku izgubio sve šanse da nekad zaigra u jednom od većih i ozbiljnijih klubova.
Pre nego što je okačio kopačke o kiln, igrao je još na Kipru, Japanu i u Holandiji, koja je ostavila najviše traga u njegovom pogledu na fudbal i oblikovala ga kao trenera. Božović najviše voli napadački ofanzivni fudbal i ima veoma dobre odnose sa igračima unutar ekipe. Suprotno od mnogih trenera. Božović zna šta igrači vole i šta ne vole. Njegovi treninzi se baziraju isključivo u radu s loptom, a Božović za sebe tvrdi da nije strog trener. Umesto da ima stroga pravila, on motiviše svoju ekipu šaleći se sa igračima u svlačionici i prepuštajući njima samima da sei određuju pravila.


Na primer, ove sezone mediji su kritikovali igrače Zvezde jer su pili i pušili u prisustvu Božovića, a sve na svadbi golmana Nemanje Supića. “Mi smo na svadbi, a neki su iznenađeni da mi jedemo i pijemo. Žao mi je zbog toga. Sledeći put ćemo raditi sklekove ili istrčavati sprinove,” bio je ciničan Grofov odgovor.
Nije nikakvo iznenadjenje da su igrači spremni da učine sve za njihovog omiljenog trenera. To je bio slučaj tokom njegove čitave trenerske karijere i teško je naći fudbalera koji nije voleo Božovića. Svi ga respektuju i bilo je intresantno čuti izjavu Artema Dzyube koji je napokon postao glavni igrač Zenita i Rusije. Govoreći za Sport Expres o novom selektoru Rusije Leonidu Slutskom, koji mu je dao mesto u startnoj postavi, Dzyuba je izjavio:”On je broj jedan i ja ga samo mogu uporediti sa Božovićem od svih trenera sa kojim sam radio.”
Dzyuba je igrao za FC Rostov gde je Božović bio trener u sezoni 2013-14. Zajedno su pomogli ovom manjem klubu da osvoji Kup Rusije. Dzyuba je u to vreme došao na pozajmicu is moskovskog Spartaka koji ga nije previše cenio. Božović mu je pomogao da sezonu završi sa 17 golova. To je ujedno bio i prvi trofej koji je Božović osvojio u trenerskoj karijeri, ali ne i prvi uspeh u Rusiji.

Grof je 2008. prvi put otišao na istok. kada je iznenadno preuzeo Amkar iz Perma. Božović ih je odmah doveo do četvrtog mesta i finala kupa, što su i bili najbolji rezultati u klupskoj istoriji. Još je trenirao Dinamo iz Moskve koji više ne postoji, pa opet Amkar, Rostov i Lokomotivu iz Moskve. U Rusiji je proveo više od 7 godina i stekao je veliku popularnost zbog prijateljskog karaktera i smisla za humor.


“Ja osećam Ruse i razumem njihov mentalitet. Imam respect prema Putinu jer je veliki državnik,” rekao je Grof prošle godine. Verovatno je zbog toga nosio i Putinovu majicu na proslavi 24 godišnjice Tokija. Rusija će mu uvek biti druga kuća i moguće je da će se tamo jednom vratiti, ali mu u ovom trenutku sigurno ne nedostaje jer je skoncentrisan na najveći zadatak u njegovom životu.
Njegov san je uvek bio da trenira Crvenu zvezdu i to nikada nije krio. On jednostavno nije mogao odbiti ponudu, iako je planirao da napravi pauzu i sanira povredu leđa. Znao je u kakvim problemima se nalazi Crvena zvezda ali protiv svoga srca nije mogao, iako je postojala velika mogućnost da napravi pogrešnu odluku.
Tako je i izgledalo na početku. Nakon senzacionalnog ispadanja od kazahstanskog Kairata, nakon dva poraza u kvalifikacijama za Ligu Evrope, situacija nije bila obećavajuća pogozovo nakon prvih mečeva domaćeg prvenstva. Božović je lukavim potezima doveo pojačanja i podigao samopouzdanje igračima koji su počeli da tresu mreže. Odbrana je i dalje problem, što se moglo videti u skorašnjem porazu 1:5 od čačanskog Borca, ali napadački potencijal izaziva strahopoštovanje.
Portugalski napadač Hugo Vieira, koji je uglavnom grejao klupu Torpeda iz Moskve, a koji je ispao iz lige, vodeći je strelac prvenstva sa 13 golova. Svaki od njih je emotivno posvećen njegovoj devojci koja je preminula od raka u januaru. Sledeći igrač koji je propadao u Rusiji, a sada cveta u Crvenoj zvezdi, je holandski igrač sredine trena Mičel Donald koji je odrastao u Ajaksovoj akademiji i ima slične poglede prema fudbalu kao i Božović.

24-godišnji godišnji krilni napadač Aleksandar Katai se vratio iz inostranstva, nakon neuspešne epizode u grčkom Olimpijakosu i igra u životnoj formi sa postignutih 12 golova. Najveća zvezda ekipe je 19-godišnji igrač sredine terena, Marko Grujić, od kojeg se očekuje da posane sledeći veliki igrač iz Srbije i koga prati Liverpul.

“Božović zna kako se vodi ekipa i kako se motivišu igrači. Svi vole njegov način rada,” rekao je Miličević. Dobro, možda ne svako, jer su ga neki novinari žestoko kritikovali nakon debakla u kupu, ali su dobili i žestok odgovor. Ipak, navijači stoje iza trenera i, ako se Crvena zvezda finansijski ne raspadne ove zime, Grof će osvojiti svoju prvu titulu u 47. godini života.
“Nikada nisam bio sretniji u životu jer sam u najboljem klubu na svetu. Zaradio sam veliki novac, ali me to nije činilo srećnim,” rekao je.

Nemoguće je neverovati u ogromnog trenera koji sada izgleda jos veći.

Michael Yokhin

(zahvaljujemo se našem forumašu tsva-i na prevedenom tekstu)

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama