Кошарка Кошарка/Најава утакмица

10. kolo, Evroliga, Crvena zvezda – Bajern

Autor: CZBG, Stefan N.

04.10.2011, Hala Pionir, Bajern i nov početak. 18.12.2015, četiri godine kasnije, na istom mestu, Crvena zvezda se bori za drugu uzastopnu TOP16 fazu, protivnik – Bajern iz Minhena. Devet utakmica je iza obe ekipe u regularnoj fazi Evrolige. Sve se svelo samo na još jednu i tih 40 minuta. Pobednik ide dalje, poraženi u Evrokup.

Bajernu ova utakmica dolazi u jednoj izuzetno nepovoljnoj situaciji. Nemaju konstantne rezultate. Tokom domaćeg prventsva nisu pokazali dominantnost koja se možda očekivala. Nalaze se u sredini tabele trenutno. Veliki problem može predstavljati i situacija sa Nihadom Đedovićem, koji je pre nekog vremena izbačen iz klupskog autobusa, a u poslednje tri utakmice odigrao tek nešto oko 20 minuta. Svetislav Pešić, bivši trener Crvene zvezde sigurno shvata bitnost utakmice, i uradiće sve što je potrebno da njegov tim pobedi. U najavi utakmice, već je posetio Sremsku Mitrovicu i iz prvog reda posmatrao utakmicu Mega –Leks – Crvena zvezda. Sa druge strane, možda je gledao nekog novog Vasilija Micića.

Svi već vrlo dobro znaju, šta ova utakmica donosi. Prva utakmica u Minhenu, pokazala je možda i sve slabosti ekipe iz Bavarske. Popularni Kari, sigurno će dočekati vruće gostovanje daleko spremniji ovog puta. Palata Pionir će vrlo verovatno biti ispunjena do poslednjeg mesta.

Bajern kroz Evroligu ima rotaciju od 9 igrača, ipak situacija sa Nihadom Đedovićem može dodatno smanjiti kombinatoriku srpskog stručnjaka. Sve u svemu, to zaista mogu možda biti i samo psihološke igrice pred jednu bitnu utakmicu, koja je značajna za obe ekipe.

Timska

Startna petorka Bajerna u ovoj utakmici, najverovatnije će izgledati:
Aleks Renfro – Brajs Tejlor – Kejsi Rivers – Duško Savanović – Dion Tompson

Aleks Renfro

Renfro

Nakon sjajnog otvaranja sezone, pokazao je dosta oscilacija u svojoj igri. Prošle godine sa Berlinskom Albom je nastupao već u Pioniru i zna kakva ga atmosfera očekuje. Na toj utakmici se pokazao dosta nesigurnim, gde je izgubio gotovo poloviun lopti svoje ekipe. Njegova najjača odlika je da iz defanzivnog skoka otvori driblingom tranziciju. Primera radi, Renfro je bolji skakač od centra Bajerna, Tompsona (u Evroligi). Nakon sjajnog šuterskog početka, u nastavku sezone ti procenti su pali. Voli da odigra piknerol sa Tompsonom, a kada daje izlazni pas najčešće traži Riversa.

Renfro

* Renfro je odigrao 3 utakmice protiv Crvene zvezde i izgubio je čak 18 lopti. Jednostavno ne prija mu kontakt i gubi dosta lopti. Ne oseća se prijatno kada se na njemu menjaju čuvari i jure ga po celom terenu, lako ulazi u nervozu.

Brajs Tejlor

Tejlor

Tejlor je izuzetno bitan igrač u rotaciji koju forsira Svetislav Pešić. Kroz čitavu svoju trenersku karijeru imao je jednog takvog igrača u rosteru. Poslednji put u Zvezdi, to je bio upravo Branko Lazić. Čvrst igrač koji igra izuzetno fizičku odbranu, sa dosta kontakta koji je dozvoljen. Nogama odlično prati svog protivnika. U napadu nema puno filozofije u njegovoj igri – otvoreni šutevi i čisti prodori. Upravo Tejlor je igrač na kojem će Radonjić verovatno kriti Markusa Vilijamsa.

Tejlor

* Nije poznat kao sjajan šuter i ume da uđe u crne serije. Tokom poslednje dve utakmice, šutirao je 1/9 za tri poena. Neko je sa koga Zvezdina odbrana može da skuplja i da se kocka sa njegovim šutem sa distance.

Kejsi Rivers

Rivers

Od kada su se pojavili problemi sa Đedovićem, Rivers igra kao preporođen. Njegovi procenti šuta su oko 55% (poslednje 3 utakmice) i trenutno je najbolji igrač Bajerna, odnosno nalazi se u najboljoj formi. Samim tim što igra na poziciji trojke, gde se povredio Marko Simonović, upravo tu se možda i krije ključ utakmice – Zaustaviti Riversa. Tompson, Dangubić koji se vratio, pa i Gudurić će biti na velikim iskušenjima. Za vikend, Pešić ga je sačuvao, gde je odigrao 20 minuta.

Rivers

* Rivers je igrač kojem ne sme biti dopušten ni minimalan prostor. Još opasnijim ga čini i činjenica da je levoruk, pa dosta stvari radi na kontra stranu od onoga na šta su njegovi čuvari navikli.

Duško Savanović

Savanovic

Srpski krilni centar je jedan od najkonstantnijih igrača Bajerna ove sezone. Igra u solidnoj formi, i neko je na koga Pešić može da se osloni na terenu. Igra u vrućoj atmosferi Pionira mu nije strana, već je nekoliko puta sa timovima dolazio, igrao košarku, na parketu koji podrhtava. Izuzetno se dobro snalazi na ofanzivnom skoku, iako nije fizički dominantan igrač. Miler i Tejić će morati da obrate dosta pažnje u građenju skoka.

Savanovic

* Izuzetno nezgodan ofanzivno. Odličan u korišćenju pivot noge, ipak najčešće završava sa desnom rukom. Šut za tri poena je takođe jedna od jačih strana njegove igre. Ono gde nije jak jeste izolacija u igri 1na1 defanzivno. Što je Miler i pokazao na utakmici u Audi domu.

Dion Tompson

Tompson

Jedini centar Bajerna, koji je sposoban da igra iznad obruča. Aktivan je na tablama i ume da podeli rampu. Stefan Jović na svojim polaganjima mora biti izuzetno pažljiv, jer je već nekoliko puta u poslednje vreme dobio rampu zato što na polaganjima drži loptu otvorenu. Pikenrol centar koji napadački ne može da ponudi mnogo toga, i ako linije pomoći budu radile kako treba, napadački Tompson neće predstavljati veliki problem.

Dion

* Ne oseća se najbolje kada se izbaci iz reketa.

Klupa Bajerna je nešto kraća, ali sam kvalitet igrača ne zaostaje za startnom petorkom.

Anton Gavel

Gavel

Nemački košarkaš, sa slovačkim poreklom igra u dosta dobroj formi u poslednje vreme. Može se reći i da je bolji od prvog plejmejkera Renfroa. Odlično kreira iz pikenrola i blokova koji mu postavljaju Brajant i Tompson. Gavel je neko kome će morati da se ide „preko“ blokova, jer osim te asistencije poseduje i zadovoljavajući šut za tri poena. Odbrana na Gavelu je takođe jedna od bitnijih stavki, jer može biti izuzetno nezgodan ako se razigra.

Gavel

* Ima jako telo, ali spore noge. U defanzivnim izolacijama se ne snalazi baš najbolje, gde mu pogotovo Markus Vilijams može napraviti velike probleme, kao i Marko Gudurić.

Nihad Đedović

Djedovic

Đedović je najbolji igrač Bajerna, koji u poslednje vreme igra dosta slabo. Nije lider ekipe i nešto slabija igra je verovatno i jedan od glavnih uzroka lošijih rezultata tima iz Bavarske u poslednje vreme. Odličan je sa loptom u rukama, i sa pozicije niskog krila lako može da kreira za svoje saigače. Napadački voli da koristi desni ulaz i fizikaliju koju poseduje.

Djedovic

* Iako je podigrao svoje procente šuta ove sezone, dosta timova se odlučuje da mu dopušta šut sa distance. Protiv Zvezde u Minhenu, nije pogodio mnogo toga (3/9). Ne sme mu se dopuštati da prodorom dolazi lako do reketa, jer je tu najopasniji.

Pol Zipser

Zipser

Reprezentativac Nemačke je još jedan od fizički dominatnih igrača u selekciji Bajerna. Pokriva obe krilne pozicije i izuzetno je opasan u tranzicionoj košarci. Fizikalije koje ima, dopuštaju mu da pokriva poziciju četvorke iako njegov način igre i visina koju ima nisu prilagođeni za tu poziciju.

Cipser

* Tokom poslednjih nekoliko utakmica, nalazi se u sjajnoj šuterskoj formi, ali Zipser nije poznat kao igrač kojeg krasi taj segmenti igre. Nije veliki potrošač lopti, i kao i Brajs Tejlor, njegova napadačka igra se sastoji od otvorenih trojki i završavanja akcija prodorom.

 

Džon Brajant

Brajant

Treći visoki u rotaciji, i jedan izuzetno specifičan centar, čija je napadačka igra dosta raznolika. Izuzetno je snažan i nije moguće ugurati ga u koš. Zbog sporih nogu, protivnici ga najčešće napadaju pikenrolom. Iz tog pikenrola Zvezda je upravo u Minhenu pravila veliku razliku kada je on bio na terenu.

Brajant

* Ima izuzetno mekanu ruku, i sa pozicije centra voli da širi protivničke odbrane. U prvoj utakmici bio je dosta nezgodan i uz Savanovića, možda najbolji igrač Bajerna.

Ostatak ekipe čine Vasilije Micić, Andreas Šajfer i Daniel Majr. Ova tri igrača praktično nemaju minutažu u Evroligi, i ne treba ih očekivati u jednom veoma bitnom susretu za Bajern. Kao faktor iznenađenja, Pešić može možda iskoristiti Micića, ali kao igrač koji je veoma poznat stručnom štabu Crvene zvezde, to verovatno i ne bude slučaj.

Protivnici

Bajern igra dosta agresivno u odbrani, sa dosta kontakta, vole da pokažu i zonski presing koji ume dosta da poremeti protivnike. Taj zonski presing je jedna od glavnih karakteristika ekipa Svetislava Pešića. Zbog igrača koje imaju, iz defanzivnog skoka dosta lako otvaraju tranziciju. Pogotovo kada je Zipser na poziciji četiri. Gde sa tom spoljnom linijom: Renfro, Tejlor, Đedović, Zipser, uspevaju da nametnu tempo i momentum kakav oni žele.

Šut za tri poena je jedno od najjačih oružija ove ekipe, gde u Evroligi šutiraju blizu 40% van linije 6,75. Rivers, Gavel i Savanović su najopasniji sa te distance, i sva tri igrača mogu ući u serije pogođenih šuteva. Takođe i Renfro drži jedan dosta dobar procenat kroz ovih 9 Evroligaških utakmica (10/22).

Spoljna linija igra dosta agresivnu odbranu, pre svega zbog dosta tankih defanzivnih karakteristika igrača koji su u reketu Bajerna. To se najbolje videlo i u samoj utakmici protiv Zvezde, gde su Miler i centri crveno-belih odigrali odlične utakimice. Bajernovi visoki igrači bili su napadani ili iz pika sa Jovićem ili je Miler napadao Savanovića u akcijama 1na1.

Timska

Evroliga i TOP16 staje u 40 minuta. Poraženi ide u Evrokup i LAST 32 fazu. Pobednika će verovatno odučiti kada se sve bude svodilo, neka trenutna inspiracija, ali Crvena zvezda ima prvi preduslov da može verovati da će se oni na kraju radovati. Igraju pred svojom publikom, zato… Crvena zvezdo pobedi za nas! 

Utakmica će biti odigrana u petak, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама