Кошарка Кошарка/Вести

ABA liga: Kamnikar broji poslednje dane

Izvor: Sport

Cedevita i Budućnost su sada na istim stranama

VEĆINA KLUBOVA ABA LIGE NE ODUSTAJE OD SMENE KOMESARA ZA ODREĐIVANJE SUDIJA

Nepoverenje čoveku od poverenja Radovana Lorbeka na Skupštini izrazilo šest klubova, četiri je bilo uzdržano, dok su Cedevita i Budućnost branili bivšeg slovenačkog arbitra

Sednica Skupštine ABA lige, koja je u Zagrebu održana prošle subote, trebalo je da odredi dalje smernice delovanja nove lige. Ipak, rasprava koja je vođena više sati pokazala da i dalje postoje problemi koji su ostali nerešeni u prošlosti i koji “koče” dalji razvoj nove lige.

Osim o tekućim pitanjima, tema rasprave bi je i Aleš Kamnikar, poslednji predstavnik prethodnog rukovodstva regionalne lige. Čovek koji kao komesar imao zaduženje samo da delegira sudije za mečeve novog regionalnog takmičenja, prema mišljenju većine klubova uzurpirao je sva ovlašćenja , iako to nije po pravilnicima nove lige, i nastavio da radi kao u vreme Radovana Lorbeka, kao da se nije ništa promenilo. Naime, pored delgiranja sudija, on je mimo pravilnika delegirao kontrolore i delegate, i na taj način je i ocenjivao rad sudija i pored toga što je to nadležnost Sudijske komisije lige.

Kao što je od ranije poznato pojedinci su još na početku sezone upozoravali da diskontinuitet sa starom ligom nije moguć, ukoliko se ne odstrane svi predstavnici prethodne lige, ali je u tom trenutku preovladalo mišljenje da nova liga mora da krene i da će se problemi rešavati u hodu. Jedan je već posle polusezone postao “gorući”, neko bi rekao možda i očekivano, a to je upravo – Aleš Kamnikar.

Interesantno, najglasniji zagovornik opoziva Kamnikara bila je Cibona, čiji se zahtev za raspravu o radu nekadašnjeg slovenačkog sudije, tek posle burne rasprave našao na dnevnom redu.
Kada je počelo glasanja o poverenju Kamnikaru, prema saznanjima “Sporta” bliskim košarkaškim krugovima u Zagrebu, došlo je do vrlo zanimljivog rasporeda “snaga”.
Za smenu, odnosno izglasavanje nepoverenja, Alešu Kamnikaru glasali su – Cibona, Igokea, Zadar, Crvena zvezda Telekom, Partizan NIS i Metalac. Uzdržani su ostali predstavnici Mega Leksa, MZT, Tajfuna i Olimpije, dok su protiv bili Budućnost i Cedevita.

Kako je potvrdio naš izvor, ono što je bilo iznenađujuće je da o Kamnikaru ništa lepo nisu rekli ni predstavnici slovenačkih klubova Olimpije, Krke i Tajfuna. Prema našim saznanjima, ostavljen je rok do početka 2016. godine, da se pronađe novo rešenje, a u tom periodu Aleš Kamnikar će praktično u statusu vršioca dužnosti obavljati posao, kako liga zbog zgusnutog raspored odigravanja utakmica ne bi trpela posledice. Odlučeno je i da se Slovenac isključivo bavi delegiranjem sudija, što je potpuno u skladu sa pravilnicima ABA lige.
Rešenje zagonetke Kamnikar dobićemo do petog januara, kada bi trebalo da bude izabran i njegov naslednik. Tako bi praktično bile pokidane sve veze sa Radovanom Lorbekom, za čijeg je “čoveka od poverenja” Kaminikar važio.

KO JE KAKO GLASAO:

Za smenu: Cibona, Igokea, Crvena Zvezda, Zadar, Partizan i Metalac

Uzdržani: Mega Leks, MZT, Tajfun i Olimpija

Protiv: Cedevita i Budućnost

Tri funkcije – tri plate

Kamnikar čovek koji je praktično “tri u jedan” jer osim komesara sa suđenje, ima i funkcije delegata i kontrolora, što je za krhku ligu koja tek treba da zaživi ogroman rizik, ali i finansijski izdatak, jer nekadašnji slovenački arbitar prima i tri plate!

Скочи на траку са алаткама