Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Crvena zvezda – Himki (IZVEŠTAJ)

 Autor: CZBG, PavleCZBG 

U okviru osmog kola Evrolige, Crvena zvezda je u paklu Pionira pobedila favorizovani Himki rezultatom 96:91. Maik Cirbes i Kvinsi Miler su predvodili crveno-bele do pobede sa 27, odnosno 25 postignutih poena. Uz njih, u redovima srpskog i jadranskog šampiona istakli su se i Markus Vilijams, veliki miljenik navijača i povratnik u naš tim, kao i Stefan Jović (obojica 13 poena).

Košarkaši Crvene zvezde su fenomenalno otvorili meč pred prepunim tribinama hale Pionir i otišli na dvocifrenu razliku već u prvoj četvrtini zahvaljujući jako dobroj igri Maika Cirbesa i Stefana Jovića. Kvinsi Miler je na samom početku utakmice napravio dve lične greške i na taj način napravio problem sebi i svojoj ekipi, nakon toga se i prednost istopila i četvrtina je završena minimalnom prednošću našeg tima, 27:26. Takođe, ne sme se zaboraviti ni erupcija oduševljenja kada je u igru ušao Markus Vilijams, a nedugo zatim i kada je isti igrač pogodio trojku.

U drugoj četvrtini je istaknut bio i slovenački reprezentativac, Zoran Dragić. Himki je posle poena Todorovića i Dragića stigao i do prvog vođstva u ‘Hramu košarke’. Serijom od 9:2, Himki je povećao svoju prednost koju su Rebić svojom rampom, a zatim i Cirbes, Gudurić i Miler spustili na 3 poena. Nakon toga, Miler je odigrao jako dobru rolu pogodivši dvojku uz faul, a zatim i šut za tri poena. Zvezda je čak i uspela da vrati prednost na svoju stranu, ali je to kratko trajalo, s obzirom da su Rajs i Monija ubacili trojke koje su donele novu prednost Himkiju. Na poluvreme se otišlo rezultatom 50:53.

U većem dijelu utakmice je Aleksej Šved, najplaćeniji igrač Evrolige, bio vođe ekipe Himkija i pogađao vrlo važne šuteve koji su i održavali Himki u igri, te je drugo poluvrijeme ličilo na obračun Kvinsi Miler & Maik Cirbes vs Aleksej Šved & Zoran Dragić. Kad god bi košarkaši Zvezde uspeli da smanje rezultatski minus, Himki bi to vraćao na +6, 7, 8. Onda je Maik Cirbes konačno uspeo da znatno smanji razliku, a Zvezda je i povela posle trojke Stefana Jovića.  Na kraju ove četvrtine, ekipa iz Podmoskovlja je imala minimalni rezultatski plus, 68:69.

Četvrtu četvrtinu je otvorio Kvinsi Miler sa 5 vezanih poena. Zvezda je uspela da uspostavi kontrolu nad utakmicom, ali je kao i u većini slučajeva ove utakmice, Himki uspeo da ponovo povede zahvaljujući odličnom Švedu. Mladi Marko Gudurić je ponovo pokazao zašto se na njega ozbiljno računa u budućnosti i zašto je veliki potencijal pogodivši jako bitnu trojku preko ruke koja je donela novo vođstvo crveno-belima. Posle greške Jovića, Himki je lakim poenima smanjio prednost Crvene zvezde, ali je Kvinsi Miler monstruoznim prikucavanjem posle Cirbesovog promašaja i sjajnom ‘čejsdaun’ rampom nad Todorovićem vratio nešto veći rezultatski plus našoj ekipi. Posle toga, Kvinsi Miler je stavio tačku na ovaj meč posle još jednog zakucavanja i na taj način overio još jednu herojsku pobedu naših košarkaša u pohodu na TOP16 fazu najelitnijeg evropskog takmičenja. Ono što ne smem zaboraviti da napomenem je to da je Maik Cirbes zajedno sa igračem CSKA, Nandom De Koloom MVP ovog kola Evrolige, a da Kvinsi Miler zauzima prva dva mesta u izboru za TOP 10 poteza kola.

 

 

 

 

Скочи на траку са алаткама