Кошарка Кошарка/Најава утакмица

8. kolo, Evroliga, Crvena zvezda – Himki

Autor: CZBG, Stefan N.

Hala Pionir će drugi put zaredom ove sezone biti Evroligaško borilište. Novi protivnih crveno-belih biće ekipa Himkija, koja u Beograd sa istim zadatkom kao što je došao i Real Madrid – da pobedi. Izabranici Dejana Radonjića u ovom susretu biće pojačani za povratnika Markusa Vilijamsa, a možda i Nemanju Dangubića, koji se nakon nezgodne povrede vratio na treninge.

CVKaRNUWwAAozed

Himki je sezonu otvorio na jedan sjajan način. Napadačka raznovrsnost je do ludila dovodila protivničke odbrane. Utakmice sa preko 90 poena, bile su gotovo sigurnost za rusku ekipu. U poslednje vreme, došlo je i do zamora materijala. Pol Dejvis se još jednom našao na listi povređenih, Ruslan Pateev se povredio na treningu, a Marko Todorović igra već neko vreme iako ima probleme sa kolenom. Klub je reagovao i na poziciji centra doveo domaćeg igrača, Anatolija Kaširova koji je poslednje dve godine proveo u Nemačkoj, a letos je bio na probi u CSKA.

Zbog velikih problema u reketu, došli su i rezultatski problemi. Pad u formi je evidentan, čak je i Jenisej u generalnoj probi pred Zvezdu, pristojno namučio ekipu Rimasa Kurtinaitisa. Tim koji je jedan od najboljih ekipa u branjenu šuta za tri poena u Evropi, dozvolio je Jeniseju u toj utakmici skoro 50% šuta za tri poena.

Timska

Startna petorka Himkija, na ovoj utakmici, najverovatnije će izgledati ovako:
Tajris RajsPeteri KoponenTajler HanikatSergej MoniaDžejms Agustin.

Tajris Rajs

Rajs

Lider ekipe Himkija. 30 minuta po utakmici, retkost kada šutne ispod 10 lopti. Obično iz dotrčavanja ili driblinga, sa distance. Velika opasnost za protivničke odbrane. Prvi strelac ekipe, kao i prvi asistent uz Peterija Koponena. Alfa i omega kod Rusa i igrač na koga posebno treb obratiti pažnju. Njegova igra sa strane ponekad izgleda nerezonski, pogotovo kada u nekim momentima ‘odapne’ dva-tri luda šuta, ali to je on.

Rajs

* Voli igru u izolacija, voli da uzima velike šuteve, i veoma je nepredvidiv. Nizak dribling ga čini izuzetno nezgodnim za čuvanje. Jović koji ima skoro 200cm, može imati velike probleme iako je njegov rad nogama za tu visinu dosta dobar.

Peteri Koponen

Koponen

Finski košarkaš je neko ko je sekundarni plej u Himkiju. Pomaže Rajsu pri prenosu i organizaciji igre. Na početku sezone imao je dosta dobre i visoke procente, u poslednje vreme to je dosta palo, tokom poslednjih 5 utakmica to jedva prelazi preko 30% iz igre (12/37). Trenutno se možda nalazi u šuterskoj krizi, ali takvim igračima je dovoljna jedna utakmica, dva-tri šuta da im se nišan takoreći ponovo ‘namesti’.

Koponen

* Među bekovima, Koponen je najstabilniji sa loptom u rukama. Rajs i Šved vole da se zaigraju. Dosta dobar je u kreaciji iz pikenrola. Voli da šutne iz bloka (obično ih namešta Agustin), da naskoči, i sa njegovim šutevima iz pika se ne treba kockati. Retko se odlučuje na prodor.

Tajler Hanikat

Hanikat

Američki košarkaš je verovatno uz Zorana Dragića i Alekseja Šveda najpotentniji igrač ekipe. Njegov napadački doprinos pored Šveda, Rajsa, Agustina… sigurno nije veliki, ali svoje otvorene šuteve najčešće iz spotup situacija pogađa. Dosta se u igri oslanja na svoje atletske sposobnosti i igru u tranziciji.

Hanikat

* Hanikat je igrač koji će odigrati svojih 15-20 minuta, odraditi svoje defanzivne zadatke, biti prisutan na skoku i pokušati da kazni sva skupljanja na Rajsu ili Koponenu. Moguće je možda očekivati ga na poziciji četvorke, ali Himki ima sasvim solidnu rotaciju od 3 visoka i sada, uprkos povredama.

Sergej Monia

Monja

Ruski veteran je najiskusniji igrač u ovom timu. Dosta toga u njegovoj igri se svodi na širenje protivničkih odbrana. Miler ne bi trebao da ima većih problema sa njim na niskom postu, kao što je imao sa Rejesom, Ajonom i Tompkinsom iz Reala. U nekim sekvencama utakmice moguće je očekivati možda i Simonovića na četvorci.

Monija

* Protiv Bajerna je imao šansu da se proslavi, nažalost neki šutevi nisu ušli. Njegovo glavno oružje je pre svega šut za tri poena. Postavlja dosta čvrste blokove, iz kojih posle traži širinu. Svojim načinom igre otvara reket Agustinu koji je prva opcija na niskom postu.

Džejms Agustin

Agustin

Od početka sezone Rajs i Agustin su najkonstantniji igrači Himkija. Poeni sa niskog posta koje donosi Agustin su vredni zlata, pogotovo u situaciji kada je centarska linija osakaćena povredama. Ima izuzetno jake noge, koje koristi pri postavljanju, a torzo i jake ruke mu omogućavaju da se u srcu reketa gura sa protivničkim centrima.

Agustin

* Sigurnost na niskom postu je nešto što ga karakteriše. Ume da izgradi sam sebi poziciju kako za poentiranje, tako i za ofanzivni skok.

Klupa Himkija, oslabljena je povredama, i sastoji se od 4 igrača: Egor Vjalcev, Aleksej Šved, Zoran Dragić i Marko Todorović, a tu je sada novo pojačanje Anatolij Kaširov. Ostatak rostera čine Maksim Šelekto i Stanislav Ilnitski.

Egor Vjalcev

Vjalcev

30-godišnji košarkaš je jedan od bekova u rotaciji, koji kao i Hanikat ima svoje zadatke, a napadačka uloga im je slična – spotup šutevi sa distance. Na svojih 15-ak minuta koje igra ima 3-4 šuta. Defanzivno u izolacijama nije toliko dobar kao Hanikat, više timski pomaže u rotacijama.

Vjalcev

* Nije siguran sa loptom u rukama. Ne voli da je spušta mnogo u dribling, situacije rešava ili dodavanjima ili šutem.

Aleksej Šved

Sved

Šved je došao kao veliko pojačanje iz NBA lige, ali sem slobodnih bacanj i nekih prodora ljubitelji košarke u Evropi nisu videli baš mnogo. Procenat šuta iz igre mu je oko 40% u dosadašnjem toku sezone (66/162), ali za tri poena to je i ispod 35% (29/83). Dosta ekipa mu dopušta da šutira sa distance, česte su utakmice gde uputi i po 6-7 trojki, a pogodi jednu do dve. Prodor igra je njegovo najjače oružije, a to ponekad izgleda i na silu, gde sudije obično sviraju faul žargonski rečeno „na ime“.

Sved

* Šved voli da ima loptu u rukama i da kreira, kako za sebe (prodor), tako i za druge. Levu ruku ne koristi toliko dobro i obično se desi da upravo zbog toga izgubi koju loptu više. Sa njegovim šutem se može kockati.

Zoran Dragić

Dragic

Slovenački košarkaš za sada ima jednu čudnu sezonu, sa izuzetno limitiranom minutažom za njegove kvalitete. Dosta čudno izgleda da igrač tog kalibra igra prosečno 15 minuta tokom čitave sezone.

Dragic

* Kao i Šved prodor igra je jedna od njegovih glavnih odlika. To što je levoruk čini ga dosta nezgodnim za čuvanje. Ne nalazi se u dobrom šuterskom ritmu zbog čestih rotacija, i jedan je od igrača koji se trenutno nalaze u najslabijoj formi.

Marko Todorović

Todorovic

U poslednje vreme, igrao je malo. Pol Dejvis se vratio, pa je mogao da ima nešto manju minutažu, i pokuša da oporavi svoje koleno sa kojim već neko vreme ima probleme, što je nekoliko puta naglasio i Kurtinaitis. Počeo je sezonu odlično, i bio zaista iznenađenje za mnoge širom Evrope.

Todorovic

* Treba očekivati nešto veću minutažu na ovoj utakmici u odnosu na onu koju je imao u poslednjih par utakmica. Todorović nije igrač koji može da u velikoj meri kreira sam za sebe na unutrašnjim pozicijama i dosta zavisi od asistencija Tajrisa Rajsa.

Anatolij Kaširov

anatoly-kashirov-314395

Kaširov je nov igrač, koji je došao na kratkoročni ugovor da pojača unutrašnju rotaciju Himkija. Visok je 215cm, a na početku sezone nije prošao probu u CSKA. Već godinama unazad igra u Nemačkoj.

U ovaj susret Himki će verovatno ući sa osnovnom rotacijom od 9 igrača, ovo je izuzetno bitna utakmica za njih, jer imaju skor 4-3, a u nastavku može se reći i težak raspored (Strazbur u gostima i Fenerbahče kući), tako da bi im pobeda u Beogradu sigurno otvorila vrata TOP16 faze.

Statistika protivničkih ekipa:Protivnici

Himki je ekipa koja u Evroligi odlično brani šut za tri poena. Svoje protivnike ostavljaju na samo 26% za tri poena, a omogućavaju im oko 20 šuteva! Može se reći da će Zvezdin procenat šuta za tri poena biti jedan od ključnih parametara u ovoj utakmici. Bolji od njih u ovom segmentu u Evroligi je samo Barselona. Defanzivno, spoljnu liniju prati i unutrašnja, gde dozvoljavaju protivnicima ispod 45% za dva poena. Kada se sve sabere, Himki je po ovim parametrima najbolja defanzivna ekipa Evrolige! Kada se sve sabere dolazi se do cifre od 39,1% šuta iz igre (174/445).

Nešto što još više doprinosi ovom procentu jeste činjenica da je Himki tim koji najlošije u Evroligi gradi defanzivni skok. Protivnicima dopuštaju čak 14 ofanzivnih skokova po utakmici. To vrlo verovatno znači da bi ovaj broj od 39% bio verovatno i manji, da ne dopuštaju protivnicima toliko drugih napada po utakmici.

Mnogi govore o Himkijevom napadu, protoku lopte, širini koju imaju, ali ovi parametri pokazuju da itekako mogu čvrsto odigrati u odbrani. Sudijski kriterijum koji će biti defanzivno dozvoljen Himkiju, takođe će biti bitan faktor. U ovakvoj grupi, kakva je ove godine ova u kojoj se nalaze ove dve ekipe, ostavljati protivnike na tako niskom % šuta, nije mala stvar.

Monia i Rajs su slabe tačke defanzivno, pogotovo u izolacijama. Miler je to pokazao na ruskom veteranu i u svom debiju u Evroligi. Tada nije znao napadačke šeme i morao je dosta toga na svoju ruku da kreira, danas, posle mesec dana, situacija je donekle drugačija. Miler je u poslednjih nekoliko utakmica, pogotovo u Evroligi pokazao veliku napadačku produkciju pogotovo iz izolacija, gde je rešavao to na razne načine. Tajris Rajs je neko koga će trener Himkija vrlo verovatno kriti u odbranama, pre svega na Branku Laziću. Spoljna linija gde Rajs ne bi mogao u toj meri da se sakriva je Markus Vilijams/Stefan Jović – Marko Gudurić – Rajan Tompson.

Povratak Markusa Vilijamsa je nešto o čemu se govori od dana kada je vratio u Beograd. Debi možda i nije mogao poželeti bolji Beograd, Pionir, Evroligaška utakmica. Kao igrač kojeg atmnosfera hrani, sigurno je da će imati veliki uticaj na igru Zvezde već na ovoj utakmici, iako 6 meseci nije odigrao takmičarsku utakmicu. Kao i Cirbes na početku sezone, sigurno je da će i on na početku neke utakmice igrati na svežinu. Odbrana koja će se igrati na njemu, sigurno će biti jaka, a Himki ima defanzivnu rotaciju od parigrača koji mogu da guše protivničke plejmejkere: Šved, Dragić, Hanikat, Vjalcev. Sigurno je da će Kurtinaitis promeniti mnogo čuvara ne samo na Vilijamsu, nego i na Joviću čija se forma nalazi u uzlaznoj putanji.

Himki kao i Zvezda gubi mnogo lopti, oko 14-15 po utakmici. Kao što je ranije napomenuto, Rajs i Šved vole da se zaigraju i ponekad odigraju nešto van akcija i šablona koje igraju. Zvezdina defanziva će morati biti spremna na dosta rotacija, gde će morati da pokažu dosta strpljenja, a pre svega i komunikacije. Rajs i Šved vole da podele izlazne pasove kada probiju, koje obično čekaju Monia, Vjalcev, Hanikat i Koponen.

Timska

Utakimca koja se igra u petak od 20 časova, bitna je za obe ekipe u želji za plasmanom u TOP16. Želja navijača je da ekipa pokaže da je veče u Podmoskovlju bio samo izuzetak i slaba utakmica. Atmosfera koja će dočekati Ruse, sigurno nije nešto na šta su navikli i moguće je očekivati da će to imati uticaja na njih.

Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Slike su preuzete sa zvaničnog sajta Evrolige.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама