Кошарка Кошарка/Најава утакмица

7. kolo, Evroliga, Crvena zvezda – Real Madrid

Autor: CZBG, Stefan N.

Prvi put ove sezone, Crvena zvezda će utakmicu u Evroligi odigrati u Pioniru. Protivnik crveno-belih je aktuelni prvak Evrope. Real Madrid. Posle dosta gostovanja, koja su ličila kao večnost, izabranici Dejana Radonjića napokon će igrati pred svojom publikom.

crvena_zvezda___real_madrid_by_remadelija-d9hmx3x

Što se tiče same istorije kluba, tu ne treba mnogo više trošiti reči. Sve se zna. Sve to možete pročitati ovde. Jedina novost u odnosu na utakmicu u Madridu jeste švedski košarkaš Džefri Tejlor, koji ima iskustvo igranja u NBA.

Real Madrid je tim koji je od početka sezone pokazao prevelike oscilacije u svojoj igri. Od poraza protiv Strazbura na gostovanju do stotke protiv Manrese, u samo nekoliko dana. Amplitude koje pokazuju, mogu se videti i u toku samih utakmica. U ovom trenutku, zajedno sa Crvenom zvezdom i Bajernom, dele četvrto mesto u grupi sa skorom 2-4. Pablo Laso i njegovi igrači imaju jedan zadatak ispred sebe, a to je da se ponovo nađu u samoj završnici Evrolige. U poslednje vreme su skratili rotaciju, Tompkins je imao manju povredu, a Dončić je praktično ispao iz rotacije.

Timska

Startna petorka Real Madrida, u poslednjih nekoliko utakmica izgleda ovako:
Serhio Ljulj – Džejsi Kerol – Rudi Fernandez – Felipe Rejes – Gustavo Ajon

Serhio Ljulj

Serhio Ljulj

Ljulj je jedan od najkonstantnijih igrača u Realu ove sezone. Igra zaista na visokom broju obrtaja, i drži jedan visok standard. Poenterski to, u poslednje vreme, pogotovo u španskoj ligi ne izgleda spektakularno, pogotovo procentualno (15/45 iz igre – 33% u poslednjih 5 utakmica), ali je u ovom trenutku zaista lider i neko ko vuče ekipu u ovom trenutku. Diktira brz tempo igre, konstantno menja ritam, ubrzava, prodorom iznuđuje dosta faulova.

Ljulj

* U Madridu u prvoj utakmici, otvorio je utakmicu sjajno. Dozvoljena mu je prodor igra i ostavljeno je mnogo prostora da menja ritam I pravac. To ne sme biti slučaj u ovoj utakmici.

Džejsi Kerol

Carroll

U velikoj konkurenciji, Kerol se izborio da bude starter u kraljevskom klubu. Minutaža mu je ograničena, ali ima svoje lopte i akcije koje ekipa igra za njega. Šut iz igre mu je na preko 50% (17/33) u poslednjih 5 utakmica. Na minutažu koju ima, ovaj broj lopti je dosta veliki. Ne treba možda očekivati veliku minutažu, pogotovo jer su na klupi Rodrigez i Tejlor, ali kada je u igri, Kerol je opasno napadačko oružije sa perimetra, koje Pablo Laso koristi što je više moguće.

Kerol

* O Kerolu se već sve zna. Pratiti ga kroz blokove, biti mu uvek na ruci, i ne dozvoliti mud a uđe u šut i ritam kakav želi.

Rudi Fernandez

Rudi Fernandez

Španski reprezentativac u poslednje vreme igra u slaboj formi. Njegov šut iz igre u poslednjih 5 utakmica je 11/35 – 31,4%. Ne pronalazi svoj šut, a provodi zaista dosta vremena na terenu, pogotovo u Evroligi. Treba obratiti pažnju na psihološke igrice koje voli da igra sa igračima koji ga čuvaju.

Rudi

* Slaba forma u kojoj se Rudi nalazi, ne mora da znači mnogo. Dovoljan je jedan period utakmice da se takvom igraču otvori šut i iskažnjava.

Felipe Rejes

Reyes

Felipe poslednje dve-tri sezone izgleda kao crno vino. Što je stariji to je bolji. U konkurenciji Noćionija, Tompkinsa, Ajona, pa i Mačiulisa, kao i mladog Hernangomeza, on je još uvek Gazda reketa za kraljevski klub. Tokom poslednje dve, tri utakmice dobio je nešto veću napadačku ulogu koju je iskoristio na pravi način.

Rejes

* Rejes potencijalno može biti veliki problem za Crvenu zvezdu! Miler nema masu da ga brani u reketu gde se španski reprezentativac oseća najkomotnije, dok je Tejić još uvek neiskusan. Dizati Marka Simonovića na četvorku u ovakvoj utakmici je nepotrebno, on će imati velike probleme i na poziciji niskog krila.

Gustavo Ajon

Ayon

Meksički košarkaš od kada se iz NBA lige vratio u Evropu, pokazuje da je jedna od najboljih petica u Evropi. Igra dosta konstantno i na visokom nivou. Mane koje ima uspeva donekle u velikoj veri da prikrije, iako se na kraju u statistici najbolje vidi – protivnički broj ofanzivnih skokova.

Ajon

* Ajon voli da poentira iz pika. Ima izuzetno brze noge, i za te gabarite je pokretljiv. Defanzivno nije previše jak, i dozvoljava protivničkim centrima da lako poentiraju preko njega, i da ga uguraju u koš. Štimac može imati nešto veću prednost u ovom matchup-u u odnosu na Cirbesa.

Druga petorka, ako se to tako može i nazvati u slučaju Real Madrida je:

Serđo Rodrigez – Džefri Tejlor – Jonas Mačiulis – Andres Noćioni – Trej Tompkins

Serđo Rodrigez

Sergio

Jedan od najkreativnijih košarkaša u Evropi, dolazi u Beograd u dosta dobrom ritmu. Nalazi se u odličnoj šuterskoj formi pre svega. Pogotovo se to odnosi na poslednje dve utakmice gde je šutirao, 11/18 iz igre i postigao 32 poena.

Caco

* U Madridu takođe je popularni Ćaćo razigrao svoje saigrače. Uvek je razigran protiv Zvezde, čak je i prošle sezone bio jedan od boljih na terenu.

Džefri Tejlor

Taylor

Džefri Tejlor je novina u odnosu na prošlu sezonu, košarkaš koji je ušao u rotaciju umesto Luke Dončića. Izuzetan je fizikalac, i ima odlične kretnje bez lopte. Rodrigezu je veoma lako da ga proigra. Slične akcije po čeonoj liniji koje se igraju za Rudija, igraju se i za Tejlora. Izuzetan je defanzivac, za Evropske uslove. Tejlor može da u Evropi igra na poziciji ‘dva’ do pozicije ‘četiri’ u nekim postavkama.

Tejlor

* Nije neko koga krasi koncentracija, često se zaboravi na terenu. U Evropi i dalje ima probleme sa odbranom, odnosno previše koristi ruke. Neko je sa čijim šutem za tri poena može da se kocka.

Jonas Mačiulis

Jonas Mačiulis

Mačiulis je deveti, deseti igrač u rotaciji. Ulazi da donese čvrstinu, pomogne na skoku kada protivnici počnu da hvataju lopte preko Ajona, kao i da šutne po koju otvorenu trojku. Njegova napadačka rola nije prevelika, i igrač je zadatka na krilnim pozicijama. Vrlo je verovatno da će u nekim segmentima igre upravo možda on na poziciji četvorke ćuvati Kvinsija Milera.

Maciulis

* U napadu njegovo je da šutira iz spot up pozicija, najčešće je to sa 45 stepeni.

Andres Noćioni

Nocioni

Kod slavnog argentinskog košarkaša, kao da krštenica počinje da radi. Minutaža mu je ograničena, i najčešće prilagođena protivnicima. Ne treba očekivati preveliku rolu, jer je za Real Madrid ovo izuzetno bitna utakmica u borbi za TOP16.

Nocioni

* Najopasniji je kada iz bloka otvara u širinu za šut.

Trej Tompkins

Thompkins

Nakon dobrog otvaranja sezone, u poslednjih nekoliko utakmica je izgubio ritam. Dve preskočene utakmice nisu doprinele da se vrati. Izuzetno je nezgodan igrač za čuvanje, jedan je od retkih insideoutside centara koji igraju u Evropi.

Tompkins

* Kao treći visoki i igrač koji može da igra na obe unutrašnje pozicije može biti izuzetno nezgodan igrač. Pogotovo na poziciji četvorke. Poseduje veliku napadačku širinu. Kao i Ajon, nije sjajan u defanzivnom skoku.

Ostatak rostera čine Luka Dončić i Giljermo Hernangomez.

Giljermo Hernangomez

Hernangomez

U odsustvu Tompkinsa, mladi španski centar je iskoristio neke svoje minute. Ipak, još uvek je peti visoki u rotaciji. Vrlo je verovatno da u Beogradu neće provesti mnogo vremena na terenu.

Hernangomez

* Možda najbolji defanzivni skakač u ekipi, odlično otvara prvi pas i trči tranziciju, odakle postiže pretežno i najviše poena. Dosta atipično za centra visine 210 cm.

Luka Dončić

Doncic

Od trenutka kada se Tejlor vratio, Dončić se preselio na kraj klupe. U poslednje vreme odigrao je samo utakmicu protiv Manrese na 40 razlike. Početkom sezone ličilo je da će mladi supertalentovani košarkaš dobiti prostor u rotaciji, mnogi su rekli da mogu “i jare i pare”, ali ipak posle slabijih rezultata u Evroligi najmlađi je izgleda platio ceh.
* Za očekivati je da ne kroči na parket Pionira u petak veče.

Statistika ekipa protiv kojih je igrao Real Madrid:Protivnicka

Crvena zvezda nije u sjajnoj formi, a Real nije ekipa koja daje mnogo prostora čak ni mnogo jačim ekipama. Pogotovo u situaciji kada je Madriđanima potrebna pobeda.

Negde gde Zvezda može tražiti svoju šansu je u kontrolisanom tempu igre, malom broju izgubljenih lopti i konstantnim procentima šuta kroz svih 40 minuta. Crveno-beli od početka sezone gube dosta lopti, čak i na nivou Jadranske lige. Na prste jedne ruke se generalno u poslednje dve sezone mogu nabrojati utakmice sa jednocifrenim brojem izgubljenih lopti. Konstantan je broj oko 15, pa i više od toga. Svaka izgubljena lopta, ekipama poput Reala otvara šansu za lake poene i mogućnost da naprave neku seriju od 6:0, 7:0 kojom će okrenuti ritam utakmice u svoju korist. Ako Mekel bude sposoban da igra, baš neku manju minutažu, Joviću bi to značilo dosta, koji izgleda kao da polako gubi dah.

Rajan Tompson i Kvinsi Miler u napadačkoj postavci mogu biti izuzetno opasno oružije Dejana Radonjića protiv Džejsija Kerola i Felipe Rejesa. Tu se pre svega misli na igru licem košu. Od Marka Simonovića ne treba očekivati mnogo, na poziciji niskog krila Real ima veliku defanzivnu dubinu: Mačiulis, Tejlor, Fernandez… Svako od njih je itekako sposoban da uguši Marka Simonovića napadački.

Ofanzivni skok Reala je nešto na šta Crvena zvezda treba da obrati pažnju! Na poslednje dve utakmice centarski tandem Rejes&Ajon uhvatio je čak 20 lopti ispod protivničkoh koša! Kvinsi Miler na poziciji četvorke ima običaj da zaboravi svog igrača, puna koncentracija sa njegove strane na defanzivnom skoku će biti preko potrebna na ovoj utakmici.

Utakmica će biti odigrana u petak, sa početkom u 20:00. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама