Кошарка Кошарка/Вести

Čović: Prvak ABA ide u Evroligu

Izvor: Mondo

Prvi čovek Crvene zvezde Telekom Nebojša Čović o promenama u Evroligi, o tome šta treba da radi srpska košarka… “ABA liga će imati (bar) jedno mesto u novom sistemu takmičenja”, kaže on.

Prvak ABA Lige će sigurno igrati u novom obliku Evrolige, a drugoplasirani iz regionalne lige će igrati u kvalifikacijama za Evroligu.

Ovo tvrdi predsednik KK Crvene zvezde Telekom Nebojša Čović komentarišući predlog novog sistema takmičenja Evrolige.

Čović je danas novinarima u Beogradu rekao da je reč o “nultoj poziciji projekta Evrolige”, odnosno da je sve podložno razgovorima, eventualnim promenama tog koncepta. Pogledao je i koncept FIBA u kojem, kako navodi, “za nas tu nema mesta”, tačnije “nazire se u nekim kvalifikacijama”.

Što se tiče koncepta Evrolige, Čović je optimista. I što se tiče “prvog čitanja” tog predloga i budućih razgovora, eventualnih kompromisa…

“Ono što je minimum očekivanja ABA lige i siguran sam da to imamo, jeste da prvak ABA lige ide direktno u Evroligu, drugi ide u kvalifikacije za EL, a treći i četvrti u Evrokup, što i nije tako loše za početak. Nastavljamo razgovore i nisam pesimista da možemo da obezbedimo još neke stvari“, kaže Čović.

On je uveren da ima dovoljno prostora da se u budućim razgovorima dobije još nešto.

“Videćemo, možda će biti liga sa 18 klubova, a ne 16 kako je predloženo. Videćemo i da li je broj A licenci ograničen samo na 11. Možda je ABA liga mogla da ima i bolju poziciju, ali to su posledice rada ABA lige godinama unazad, od 2007, 2008. godine, sve do ove godine kada smo napravili novu ABA ligu i kada imamo novi pristup. Ne zaboravite da ABA liga 14 godina nije bila registrovana liga. FIBA je 9. marta 2015. godine oduzela licencu ABA ligi i mi praktično, od 31. maja ove godine nismo ni postojali kao ABA liga. Bili smo u velikoj meri dezavisani, ali, neću o prošlosti, nju ćemo da analiziramo i videti ko je šta radio”.

Predlog Evrolige, Čović vidi kao uvertiru, kao preidgru za nešto što će se u Evropi događati za pet, 10 godina… a to je pravljenje “evropske NBA lige” kao pandana američkoj NBA.

“Ključno za ovaj projekat je ulazak američke marketinške kompanije. Sa 630 miliona evra na desetogodišnjem nivou, to je 63 milona evra po godini, a klubovima se deli 60%. Za nas je važno da shvatimo da nemamo ništa od kukanja i priče da će ovo postati sport za bogate. Mi treba da transformišemo naš pristup, a to znači da naši klubovi moraju da obezbede što veći procenat sopstvenih prihoda i da se tako približavamo bogatijima”.

Čović kaže da “zna stav čelnika Evrolige da ne žele da preskoče prostor bivše Jugoslavije”.

“Kada imate takav stav, i imate dokazano košarkaški prostor, a to prostor bivše Jugoslavije jeste, a onda imate i Beograd kao dokazani košarkaški grad. Samo je potrebljeno strpljenje, dobar rad i usaglašavanje i verujem da ćemo doći do nečega što je više nego što sada imamo. Neophodna nam je homogenizacija, najpre srpskih klubova, a potom i klubova unutar ABA Lige, kao i koordinacija sa Košarkaškim savezom Srbije u smislu projektovanja nove stragegije”, dodaje Čović.

On upozorava da se u evropskoj košarci “događaju tektonske promene” i da tome moramo da se prilagodimo i to na vreme.

“Priče o uspesima, pobedama, trofejima su lepe priče, ali su one prošlost, za arhivu“, kaže Čović i naglašava da je potrebna “zaštitmo od ovih besomučnih i bezveznih pravila FIBA gde svaki bogati klub može da vam ukrade igrača za male pare”.

“Zvezda je već opreduzela mere na tom planu i to se više neće ponavljati, a videćemo da li ćemo za najnosiji ‘slučaj Stojanović’ to terati do suda u Lozani”, rekao je predsednik KK Crvena zvezda.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама