Кошарка Кошарка/Најава утакмица

5. kolo, Evroliga, Bajern – Crvene zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon serije neuspešnih rezultata u Evroligi, Crvena zvezda putuje u Nemačku na noge klubu koji predvodi njen bivši trener Svetislav Pešić. Bajern pred susret sa crveno-belima ulazi sa dva vezana poraza, nakon nekoliko odličnih utakmica.

najavabajern

Bajern je jedan od najznačanijih košarkaških klubova u Nemačkoj. Deo su fudbalske sekcije i osnovani su 1946. godine. 2008. godine nakon problema koji su imali u prošlosti, ponovo počinju da se probijaju, da bi u sezoni 2013/2014 napokon došli do Evrolige, uz pomoć vajld karte. Potpuni zaokret se upravo desio kada je srpski stručnjak seo na klupu kluba iz Bavarske.

Tokom leta, Bajern nije mnogo menjao. Klub je pojačao domaći igrač Andreas Šajfer. Sem njega, u klub su došli Kej Si Rivers, Aleks Renfro i Dion Tompson kao igrači koji trebaju da doprinesu, u užoj rotaciji koju Svetislav Pešić forsira u Evroligi. Jezgro tima ostalo je na okupu predvođeni Đedovićem, Brajantom i Tejlorom. Svestislav Pešić je nakon kritika prošle sezone da nije napravio dobru selekciju ekipe, čini se ovog leta napravio prave izbore.

Popularnog Karija, ne treba posebno predstavljati. Trener je koji forsira dosta trčanja i jednu jako agresivnu odbranu, sa dosta zonskih presinga po celom terenu. Igračima u napadu daje potpunu slobodu, da ponekad i sami čitaju situacije na terenu. Dozvoljava igračima da se iz dobrih odbrana nagrade u napadu. Reč je o jednom izuzetno harizmatičnom 66-godišnjem treneru. Na klupi preovlađuju treneri sa ovih prostora, poput Emira Mutapčića i Jovana Buhe.

Timska

Bajernu na početku sezone nije bilo potrebno uigravanje. Veća grupa ostala je od ranije, a pojačanja su samo legla na postojeći roster. U Nemačkoj ligi desila su se dva nepredvidiva poraza, dok su u Evroligi pokazali da su žilav zalogaj u Istanbulu i Madridu, dok su na domaćem terenu u svom Audi Domu bili ubedljivi protiv Himkija i Strazbura. Igraju dosta brzo napadački gde lopta ne staje, takođe i tim zonskim presingom teraju rivale na greške. Pogotovo je to vidiljivo u domaćem prventsvu, gde su protiv nekih ekipa zaista za dve klase bolji. Trenutno zauzimaju peto mesto, sa skorom 5-2.

Timska

Startna petorka Bajerna, najčešće izgleda ovako: Aleks Renfro – Brajs Tejlor – Nihad Đedović – Duško Savanović – Dion Tompson. Rotacija u Evroligi je kratka, tako da dupla petorka ne postoji, već Pešić u rotaciji na ovu petorku koristi 3-4 igrača sa klupe.

Aleks Renfro

Renfro

Renfro je u Minhen došao ovog leta, kao pojačanje iz berlinske Albe. Brzo se prilagodio, i profilisao kao jedan od lidera ekipe uz Nihada Đedovića. Bavarska mu izgleda prija, jer šutira kao nikad u karijeri na početku ove sezone. Američki košarkaš, sa bosanskim pasošem je bio poznat kao igrač kojeg ne krasi dobar šut. Renfro je kroz karijeru imao solidan šut oko 35% sa perimetra, mogao je da pogodi, ali ne u ovim proecntima. Ove sezone šutira iz igre 47/81 u 11 odigranih utakmica (58%). Donekle, visok procenta je i zbog same selekcije šuta, koja je dosta dobra. Nalazi se u sjajnom ritmu, a sem poena, on i razigrava svoje saigrače. Trenutno je najbolji asistent ekipe.

Renfro

* Zbog samopouzdanja koje je dobio, često voli da se zaigra. Gubi dosta lopti. Ne snalazi se u jačem kontaktu, pogotovo se ne oseća lagodno kada mu neko diše za vratom. Menjanje agresivnih čuvara na njemu, moglo bi da donese nervozu u njegovoj igri.

Brajs Tejlor

Tejlor

Startni bek Bajerna i odličan fizikalac. Ekipe protiv kojih tim iz Minhena igra, obično skupljaju odbrane sa njega, jer je možda i najlošiji šuter – 3/17 u 11 utakmica. Najčešće poentira iz tranzicije i prodor, što je i njegova najjača karika u igri. Obično čuva najbolje poentere u spoljnoj liniji, jer nema toliko ofanzivnih zadataka kao Rivers, Đedović i Renfro. Zbog centarske linije Savanović – Brajant, prisutan je na skoku u većoj meri, kao i kompletna ekipa.

Tejlor

* Defanzivac koji bude čuvao Tejlora neće imati neke veće probleme. Napadački nije to lepršavo i raznovrsno, već se može reći mehanički. Pomaganja u odbrani Zvezda može tražiti sa Tejlora, pre svega jer se Đedović nalazi u sjajnoj formi.

Nihad Đedović

Djedovic

Košarkaš iz Bosne u ovom trenutku je najbolji igrač Bajerna. Pogotovo u poslednje vreme gde praktično postiže 20 poena po utakmici. Kao i Renfro, nije poznat kao veliki šuter, a ove sezone kao da se sve to okrenulo za 180 stepeni kod njega. Šutira 20/41 ove sezone za tri poena, dok za dva poena šutira 40/69. Praktično ima 10 šuteva po utakmici, a pogađa oko 55%. Pomaže Renfru u organizaciji igre, i sposoban je da sam sebi kreira šuteve. Igra u oba smera sa dosta dobrim intezitetom.

Djedovic

* Kada je u ovakvoj formi u šuterskom smislu, Đedović nema slabu tačku. Dosta ekipa mu je čuvalo ranije prodor koja je njegova glavna snaga u igri, ali sada kada šutira praktično 50% za tri poena, to izgleda napadački dosta dobro. Real se kockao sa njegovim šutem u Madridu. Epilog – 22 poena uz 7/12 šut iz igre.

Duško Savanović

Savanovic

Duško Savanović je u napadačkim setovima Bajerna izuzetno bitan igrač. Visok košarkaški IQ mu omogućava da nastavi protok lopte, da sa visokog posta podeli pas igračima koji se kreću bez lopte (Đedović i Tejlor), neretko odigra i high-low sa svojim centrom. Zipser i Tompson mu omogućavaju nešto manju minutažu u nekim utakmicama. Defanzivno igrače brani na šmek i već je poznato njegovo „izvlačenje stolice“ svima, kada čuva igrače na niskom postu.

Savanovic

* Savanović je dosta atipičan igrač na poziciji četvorke koji je dosta kreativan i voli da napada licem košu. Iz pika se obično izvlači u širinu gde testira svoj šut za tri poena.

Dion Tompson

Tompson

Prošle sezone, mnogi su zamerali Pešiću selekciju igrača na unutrašnjim pozicijama. Falio je upravo možda centar sa atletskim sposobnostima za nešto bolji rezultat. Ovog leta, takav centar je doveden. Tompson troši minute na obe unutrašnje pozicije, i veoma je bitan šraf u igri Bajerna. Pogotovo u defanzivnom skoku. Napadački to izgleda dosta jednolično, gde Dion obično završava akcije iznad ili ispod samog obruča. Ne pokušava mnogo da se izvlači i šutira.

Tompson

* Tompson se dosta neobično oseća kada se izbaci iz zone komfora (reket). Čak i kada na poziciji 4 igra sa Brajantom, u postavci napada on praktično igra peticu, i pozicionira se u reketu, dok Brajant širi. Ne poseduje šut i taj njegov šut protivnički treneri kada im se omogući izazivaju.

Ovo su igrači sa klupe, koje Pešić koristi u rotaciji.

Anton Gavel

Gavel

Nemački bek, slovačkog porekla, treći je bek u ekipi Svetislava Pešića. Igra na obe bekovske pozicije i dosta je dobar u pikenrol igri. Posle Renfroa, drugi je asistent ekipe. Nema preveliku napadačku ulogu, već je tu da odradi svojih 12-16 minuta u igri. Provodi na terenu mnogo manje vremena nego prošle sezone. Ulazi u igru da održi tempo igre, i održi defanzivnu agresivnost na spoljnoj liniji protivničkog tima.

Gavel

* Ima dobar šut iz pika, i ako mu centar napravi dovoljno prostora, on će uzeti taj šut bilo za tri poena ili dugu dvojku.

Kej Si Rivers

Rivers

Rivers je jedan od najboljih poentera u Evropi. Utakmice počinje sa klupe, ali pokriva poziciju beka šutera i niskog krila u rotaciji, tako da skupi svojih 25 minuta na terenu. Jedna je od glavnih napadačkih opcija ekipe, a za sada u sezoni šut iz igre mu je na 46,5% (47/101). Oslanja se najviše na šut sa perimetra, voli šuteve sa 45 stepeni. Iako ima solidne predispozicije, ne voli iz prodora da ulazi u reket mnogo. Kao Tejlor i Đedović, sa te pozicije beka šutera i niskog krila, velika je pomoć u skoku svojim saigračima iz unutrašnje linije.

Rivers

* Rivers nije poznat kao sjajan defanzivac, često su mu noge lenje. Voli da čuva igrače koji stoje u kornerima, jer tako može da čuva energiju za napad, a i bolje pomogne na skoku.

Pol Zipser

Zipser

Nemački repezentativac, pokriva obe krilne pozicije u timu iz Minhena. Ove sezone najčešće je to pozicija četvorke, gde Pešić forsira small bal, odnosno igru sa 4 niska. Dodatno ubrzava igru u tranziciji, i uzima otvorene šuteve za tri poena. Poseduje sasvim korektne fizičke predispozicije, i velika je pomoć na skoku Savanoviću i Brajantu takođe, kao i još neki već spomenuti igrači.

Zibser

* Zipser je neko koji nije snalažljiv sa loptom u rukama, i neko je koga treba terati da što više spušta loptu u dribling. Pogotovo leva ruka, koja nije jača.

Džon Brajant

Brajant

Američki centar je jedan od najbitnijih igrača u Pešićevoj ekipi. Izuzetno je nezgodan za čuvanje ispod samog obruča, zbog gabarita, a sa druge strane ima i dovoljno meku ruku da pogodi šut sa distance. Čak i trojku. Skok mu se više svodi na anticipaciju, gde će lopta da se odbije, pogotovo je opasan u pozicioniranju na ofanzivnom skoku, gde zbog kilaže može da se izbori sa protivničkim peticama.

Brajant

* Brajant nikada nije važio za dobrog defanzivca, ima spore noge i veoma teško može da brani pikenrol igru.

Za razliku od dosta Evroligaških ekipa, Bajern nema dve petorke u rotaciji. Na klupi još sede Vasilije Micić koji još nije odigrao ni sekunde ove sezone, kao i dva visoka igrača Andreas Šajfer i mladi centar Daniel Majr koji je 1995. godište. Njih dvojica dobijaju šansu isključivo u nemačkom prventsvu za sada.

Protivnici

Bajern je ove sezone pokazao veliku napadačku efikasnost. Mnogi protivnici su im dozvoljavali da se rastrče. Ipak, Real Madrid i Himki imaju rostere da na to trčanje i odgovore. Ako dođe do pozicionog napada dosta toga se svodi na kreaciju Renfroa, ili Đedovića/Riversa u situacijama 1na1. Osećaju se komotno na terenu kada trče iz nekog zonskog presinga, odnosno agresivne odbrane koju forsiraju.

Defanzivno, startni spoljni trio je dosta agresivan. Ta agresivnost se nastavlja ulaskom Gavela. Jako je teško probiti tu prvu liniju odbrane, da bi se došlo do nekih izolacija koji bi protivnik tražio kao slabu tačku.
– 1na1 situacije protiv Savanovića i Brajanta
– Pikenrol igra protiv Brajanta
Agresivnost na loptu je zaista velika (zonski presing), gotovo svi igrači sem Riversa ove sezone imaju u proseku po 1 1,5 ukradenu loptu po utakmici. Teraju protivnike na dosta izgubljenih lopti, što možda neće odgovarati Zvezdi, koja je poznata po tome da u svaku utakmicu ulazi sa već upisanih 15 izgubljenih lopti.

Čini se da je Bajern daleko bolje selektirana ekipa nego prošle sezone. Imaju dosta toga u rotaciji da ponude, kako defanzivno tako i ofanzivno. Mogu da igraju za različitim tipovima petorki u toku jedne utakmice i tako da pronađu ritam koji im odgovara.

Ofanzivni skok je nešto gde Zvezda može da traži svoju šansu, preko Savanovića i Brajanta koji nisu poznati kao igrači koji imaju veliki odraz. Često mogu da se pokupe lopte preko njihove glave, iako imaju pomoć Đedovića, Tejlora, Riversa… Tu ulogu može da ima Kvinsi Miler pre svega. Miler takođe može biti i opcija u izolacijama koje voli, protiv Duška Savanovića.

Napadački, Zvezda će u ovoj utakmici morati da pokaže svu svoju širinu. Stefan Jović mora biti sposoban da pokaže da je kadar ne samo iz pieknrol igre da razigra sebe i centre, već igrače u spoljnoj liniji poput Milera, Gudurića i Tompsona. Moraće da postoji izlazni pas, odnosno dodavanje za šutere. Protiv MZT-a u ponedeljak to je izgledalo dosta jednodimenzionalno, iako je na kraju imao dobru statistiku. Ili je sam završavao akcije, ili je spuštao lopte centrima. Ponekad je to izgledalo i na silu, pa su centri pravili faulove u napadima. Igra nije imala raznovrsnost i izgledala je monotono. Takođe, konstantnim podvaljivanjima centrima, dosta lopti se gubi, a tako se otvara tranzicija protivniku. To je najbolje viđeno u utakmici protiv Himkija, gde je izgubio čak 7 lopti.

Defanzivno, izabranici Dejana Radonjića imaće zaista težak posao da zadrže razigranu spoljnu liniju Bavaraca.  Pogotovo ako na terenu nije Brajs Tejlor. Sva tri igrača u spoljnoj liniji, moraće defanzivno da pruže svoj maksimum. Marko Gudurić pre svega koji može biti bitna poluga Zvezde u napadu, mnogo više od Branka Lazića i njegovih 25-30 minuta na terenu koje ima. U Skoplju se desio pad koncentracije, praktično posle te greške nije ni ulazio u prvom poluvremenu. Protiv Riversa/Đedovića/Tejlora moraće mnogo bolje. Tejlor bi mu možda i defanzivno najviše ležao. Pikenrol igra nije nešto što Bajern mnogo koristi, više vole da rašire igru, praktično jedini igrač koji to igra je Dion Tompson.

Ova utakmica je dosta bitna za Crvenu zvezdu. Porazom, dovodi se u pitanje plasman u TOP16, pobedom, šansa i dalje postoji. Očekuje se veliki broj Zvezdaša na utakmici u Minhenu. Prenosće biti emitovan na kanalima Sportkluba u četvrtak, sa početkom u 20:45.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама