Кошарка Кошарка/Најава утакмица

4. kolo, Evroliga, Crvena zvezda – Fenerbahče

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda se nakon dva teška poraza u Evroligi nalazi pred još jednim teškim izazovom. U goste beogradskim crveno-belima, dolazi poznati Turski klub Fenerbahče, predvođen Željkom Obradovićem, koji će u Beogradu tražiti svoju šansu za pobedu.

najavafener

Fenerbahče je klub osnovan 1913. godine. Do sada nemaju mnogo trofeja, bili su prvaci države 6 puta, a kup su osvojili 5 puta. U Evroligi još uvek nemaju titulu, a prošlogodišnji Fajnalfor im je bio prvi. Poslednjih 10-ak godina ulažu dosta novca u ekipu.

Iz ekipe je izašao tokom leta glavni sponzor Ulker, ali to kao da se nije osetilo u finansijskom smislu. Ekpe Judo, Luiđi Datome i Pero Antić su igrači koji su došli iz NBA lige, Ali Muhamed i Kostas Slukas su pojačali ekipu na plejmejkerskim pozicijama. Nikola Kalinić je skupo plaćeno pojačanje iz redova Crvene zvezde, a da tu ne bude kraj i da u ekipu tokom leta dođe bar jedan turski igrač, postarao se Bariš Hersek. Ekipa ulazi kompletno renovirana u novu sezonu.

Prvi strateg ekipe je trener koga ne treba posebno predstavljati, Željko Obradović. Srpski stručnjak je najtrofejniji trener u Evropi, koji iza sebe ima 33 osvojena trofeja kao trener, od toga 8 titula Evropskog prvaka. Obradović je prošle sezone doveo tim do Fajnalfora Evrolige prvi put u istoriji. Sigurno je da je pred sebe postavio nešto viši cilj ove godine.

Timska

Fenerbahče je u sezonu ušao dosta promenljivo. Igraju sa velikim oscilacijama, gde su se već desila i neka iznenađenja. Porazi poput onih protiv Strazbura i Konjaspora sigurno nije nešto što najvijači Fenerbahčea očekuju. U takoreći generalnoj probi pred Crvenu zvezdu, savladao ih je i gradski rival, Galatasaraj.

Timska

Startna petorka Fenerbahčea, izgleda ovako: Kostas SlukasBogdan BogdanovićNikola KalinićPero AntićJan Veseli.

Kostas Slukas

Slukas

Slukas je došao kao zamena za Zizisa. Reč je o igraču koji je odličan u pikenrol igri, koja je glavna odlika Obradovićevih ekipa. Protiv Galasasaraja i Strazbura kada je odigrao slabije utakmice, ekipa je izgledala dosta drugačije na terenu. On kao praktično jedini klasičan plejmejker dosta utiče na igru Fenerbahčea.

Slukas

* Izuzetno je stabilan na lopti i dobar pod pritiskom. Ne troši mnogo lopti i ono što ga čini još nezgodnijim, jeste činjenica da je levoruk.

Bogdan Bogdanović

Bogdanovic

Srpski reprezentativac je jedan od retkih koji je ostao i ove sezone u Fenerbahčeu. Ove sezone je dobio veliku ulogu u spoljnoj liniji, i dosta slobode. Igrač je koji troši najviše minuta u ekipi. Kada lopta nije u rukama Slukasa/Muhameda, obično je kod njega. Uzima 10ak šuteva na svakoj utakmici. U poslednje dve sezone unapredio je igru kao plejmejker, pa ga Obradović koristi i u pikenrol igri. Kada je igra, obično postavlja blok na desnoj, jačoj strani.

Bogdanovic

* Njegova igra dosta zavisi od šuta sa distance. Još uvek nije popravio svoju prodor igru koja je dosta tanka. Pre će uzeti šut preko ruke, nego pokušati da prodorom završi akciju.

Nikola Kalinić

Kalinic

Najskuplje pojačanje Fenerbahčea ovog leta i ljubimac navijača Crvene zvezde, vraća se na mesto zločina. Kalinić na početku još uvek traži svoju napadačku ulogu pre svega i kroz odbranu zarađuje svoje minute na terenu. Obradoviću Kalinić, pa kasnije i Antić dosta znače u odbrani pikenrola protivničkih ekipa. U napadu se ne igra mnogo toga za njega, pre svega poene postiže kada traži pukotine u odbranama ili iz nekih protrčavanja (zakucavanje).

Kalinic

* Iz utakmice u utakmicu, minutaža mu se smanjuje. Trenutno se zaista nalazi van ritma.

Pero Antić

Antic

Još jedan bivši igrač Crvene zvezde je u Istambul došao kao veliko pojačanje iz NBA i neko ko će doneti stabilnost u reketu Fenerbahčea pored Judoa i Veselog. Još jedan u nizu igrača Fenerbahčea kome je igra u piku jača strana. U poslednje 2-3 utakmice nije igrao mnogo, čak je i utakmicu sa Galatasarajom preskočio, tako da sigurno da ima svežinu.

Antic

* U toj popularnoj 2na2 igri Antić je vrlo ubojit. Iako još uvek nije napadački dovoljno iskorišćen poseduje u svom arsenalu dosta oružija. Ima solidan šut sa distance, a i dovoljno dobro dodavanje, da iz pikenrola doda i kazni stranu pomoći. Jedan od retkih košarkaša uz Antu Tomića koji to može u Evropi.

Jan Veseli

Veseli

Jedna od glavnih poluga pikenrol igre Fenerbahčea. Retko koji centar igra iznad obruča u Evropi, kao Veseli, možda i niko. Fizičke predispozicije su ga od početka karijere prenele sa niskog krila do pozicije centra. Ipak, za nekoga ko igra iznad obruča i dosta toga završava zakucavanjima, njegovi procenti su dosta niski. Takođe, problem u njegovoj igri su i slobodna bacanja. Tokom leta radio je na svojoj igri na niskom postu, ali sem desnoh horoga to je i dalje dosta tanko

Veseli

* Nije neko ko se snalazi van reketa. Dosta teško dolazi do poena, ako to nije zakucavanje. Teško brani teže petice na niskom postu, u dosta slučajeva od Pere Antića dobija pomoć, gde su mnoge ekipe kasnije to kažnjavale dodavanjima i traženjem šuta. Pre svega otud i veliki broj asistencija koji protivnici ostvaruju protiv Fenerbahčea u poslednjih par utakmica. Često ulazi u probleme sa faulovima upravo zbog odbrane niskog posta.

Druga petorka Fenera, koja daje dubinu rosteru sa klupe je: Ali MuhamedMelih MahmutogluLuiđi DatomeBariš HersekEkpe Judo

Ali Muhamed

Muhamed

Muhamed (poznatiji kao Bobi Dikson) je u Fenerbahče došao kao zamena za Gaudloka. Utakmice najčešće počinje sa klupe, a kada uđe pre svega traži koš. Pogotovo je to do sada bilo izraženo u bitnijim utakmicama za tursku ekipu. Iz pikenrola čeka i ono malo prostora da uputi šut ka košu. Retko koja ekipa se odlučuje da mu ide ispod bloka, iako je sporadičan šuter. Izuzetno je dobar i kao i asistent u tim situacijama. Uostalom, bekovi Fenerbahčea su ove sezone selektirani tako da svi mogu da igraju pikenrol igru. Ne libi se bilo koje daljine. Zbog visine ima izuzetno nizak dribling, i promenu pravca i teško ga je čuvati.

Muhamed

* Kod Muhameda selekcija šuta nikada nije bila jača strana njegove igre. Svojim šutevima izludeće ili svog ili protivničkog trenera. Za sada se još uvek šuterski traži, ali ne treba se oslanjati na njegovo slabo šutersko veče. Igrač je sa 20 poena u rukama.

Malih Mahmutoglu

Mahmutoglu

Turski košarkaš je jedan od retkih sa bitnijom ulogom u Fenerbahčeu. Igrač je zadatka, i svoje minute koristi pre svega da odigra odbranu i kazni šutem sa distance skupljanja protivničkih odbrana na pikenrolu. Igra na pozicijama beka šutera i niskog krila.

Mahmutoglu

* Mahmutoglu poseduje sasvim dobar šut za tri poena, i kao spotup šuter za tri poena dosta je dobra opcija. Jedan od trojice igrača koji je tu iz prošle sezone, pre svega zato što je domaći igrač.

Luiđi Datome

Datome

Italijanski reprezentativac je jedan od trojice NBA pojačanja ovog leta. Došao je kao igrač koji će svojim poenima na krilnim pozicijama koje pokriva, doprineti širini u napadu. Za sada to sa njegove strane izgleda dosta loše. Pratično jedina utakmica koju je odigrao na nivou je utakmica protiv Reala.

Datome

* Utisak je da na silu već počinje da traži svoj šut. Troši mnogo lopti, a ona ne prolazi kroz obruč. Iako je projektivan kao neko ko će vrlo verovatno čekati otvoreni šut i višak da to kazni, počeo je i dosta da pokušava sam sebi da kreira. Što je donelo i niske procente šuta za njegove standarde.

Bariš Hersek

Hersek

Četvrti visoki u rotaciji Fenerbahčea i neko ko igra oko 10-ak minuta. Došao je uz Muhameda kao pojačanje iz prvaka Turske, Karšijake, gde je bio jedan od boljih igrača. Nema toliko napadačkog protagonizma, i u rotaciji se koristi čisto da ekipa u tim nekim momentima ne izgubi svežinu.

Hersek

* Kao praktično i cela ekipa, opet pikenrol kao jača strana u igri. U poslednje dve utakmice, dobio je nešto veću minutažu koji je uspešno iskoristio i pokazao da može imati bitniju ulogu u ekipi. Poseduje sasvim solidan šut sa distance, ali je nešto sa čim može u odbrani da se kocka.

Ekpe Judo

Judo

Još jedan odličan atleta na poziciji centra u Fenerbahčeu. Judo kao i Vesely takođe igra iznad obruča. Sezonu nije otvorio najsjajnije, ali je uhvatio ritam u poslednjih par utakmica. Može da pokrije obe unutrašnje pozicije. Kada je u petorci sa Veselim česti napadi su dupli blokovi iz kojih ide pas iznad obruča za zakucavanje.

Judo

* Napadački, sličan igrač kao Veseli. Mnogo bolja završnica. Na početku se nije snalazio pravio je dosta faulova, pre svaga na pokušajima da izblokira protivnika. Vreba blokadu iz drugog plana.

Berk Ugurlu

Ugurlu

Talentovani 19-godišnji turski bek je neko ko popunjava roster.

Ugurlu

Omer Jurcevin

Jurcevin

Peti visoki u ovom rosteru ekipe iz Istambula.

Jurcevin

Mnogo puta u toku samog teksta spomenuta je reč – pikenrol. Verovatno i previše. Jednostavno taj način igre je nešto primarno i sekundarno i… u igri Fenerbahčea. Kompletna ekipa je ove sezone selektirana na taj način, kako spoljna, tako i unutašnja linija. Muhamed, Slukas, Bogdanović, Antić, Veseli, Judo…

Protivnicka

Nešto što treba očekivati jeste da će bekovi Zvezde morati dobro da se pomuče u tim blokovima da ostanu ispred igrača kojeg čuvaju. Jović, Mekel, Lazić će u tim blokovima pretrpeti dosta udaraca. Odbrana pikenrola nije jača strana igre Crvene zvezde. Zvezda svakog protivnika isključivo brani iskakanjem… Čak je i Sofo tako branio pikenrol najčešće. U ovoj utakmici moraće vrlo verovatno da se uradi prilagođavanje, gde će Cirbes i Štimac morati da odigraju daleko pametnije, kao i Miler i Tejić na poziciji četiri.
* Veliki problem Zvezdi može da predstavlja 2na2 igra Fenerbahčea sa četvorkom, odnosno Perom Antićem, gde će mu direktni čuvari biti Tejić i Miler.

Rajan Tompson i Marko Simonović će imati dosta težak zadatak u čuvanju Luiđija Datomea. Datome se ne libi da uputi šut, kada igra pik to je obično u širinu, a iz driblinga najčešće kreće u desnu stranu. Vrlo je verovatno da će Obradović prilagoditi Datomea rosteru Zvezde i da neće igrati na poziciji četvorke protiv Kvinsija Milera.
* Datome može biti jedan od bitnijih faktora u napadačkom smislu za Fenerbahče na ovoj utakmici. Pogotovo ako od početka igra plej – centar bude funkcionisala za izabranike Željka Obradovića

Igračima koji postavljaju pikenrol, retko koja ekipa je do sada išla „ispod bloka“, jer sva tri beka: Slukas, Muhamed i Bogdanović imaju dobar šut za tri poena. U tom triu je najslabiji možda Slukas, ali on je igrač koji neće potrošiti mnogo lopti, ako vidi da ga ne ide.
* Igrače koji budu postavljali akcije (pozivali pik), vrlo verovatno da će čuvati Lazić i Jović

U napadačkom smislu, Zvezda će dobrano u ovoj utakmici morati da prilagodi svoje napade protivniku. Pikenrol igra, koja je ove sezone jedna od primarnih stvari Crvene zvezde neće moći u toj meri da se koristi. Mekel i Jović će imati velike probleme ako budu forsirali tu igru, pogotovo Jović koji po svaku cenu u poslednjih nekoliko utakmica traži podvaljivanje centru gde gubi veliki broj lopti.
* Kretnja bez lopte će morati da bude dosta dobra, a uglovi za spuštanje lopte na niski post praktično idealni. Kalinić i Antić su košarkaši koji će na pozicijama tri i četiri doneti odbranu na linijama pomoći, pogotovo Kalinić.

Kvinsi Miler i Marko Gudurić kao igrači koji mogu da odigraju u izolacijama licem košu protiv Bogdanovića, Muhameda, Antića, sigurno mogu biti kakvo takvo napadačko oružije. Takođe, dodavanja na niski post protiv Jana Veselog, gde ako je mogućnost poentiranja minimalna centar mora da nastavi protok lopte. To do sada nije bila odlika Cirbesa. Dosta poluhoroga koje je promašivao, mogao je da smanji, kroz dodavanje i asistenciju.
* Zvezda protiv Veselog praktično nema klasičnu opciju na niskom postu koja će odigrati leđima košu. Štimac je taj igrač, dok od Cirbesa u pikenrol igri možda i ne treba mnogo očekivati u petak.

Fenerbahče ima svoje defanzivne mane, često se kockaju sa protivničkim šutem sa distance. Dosta su lenji u građenju defanzivnog skoka, gde kompletna ekipa praktično zbog fizikalija Veselog i Juda očekuju da njih dvojica pokupe loptu. Zvezdini procenti za tri poena na ovoj utakmici će vrlo verovatno morati da budu dosta visoki. Takođe, ako Zvezda bude postavljala pikenrol igru, pik treba da postavljaju igrači koji imaju solidan šut za tri poena. Nažalost u ovoj konkurenciji, to je jedino Marko Gudurić. Šut za tri poena Jovića i Mekela je nešto sa čime će sigurno Obradović moći da živi.

Utakmica će biti odigrana u petak, u Kombank Areni, sa početkom u 20 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Скочи на траку са алаткама