Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Oktobarski presek

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda je svoj prvi takmičarski mesec završila skorom 6-4. Poraze je najčešće doživljavala na gostovanjima, dva su bila dosta teška (Real Madrid i Himki). Takođe, prvi put nakon gotovo 3 godine, crveno-beli su u sklopu regularnog dela Jadranske lige poraženi na domaćem terenu od strane ljubljanske Olimpije (73:77). Mesec za nama, obeležile su povrede, odlasci i dolasci. Nemanja Dangubić je doživeo povredu na treningu u Zadru, i po poslednjim informacijama vratiće se na teren za 3-4 nedelje. Na utakmici protiv Olimpije, povredio se i kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović. Na teren se vratio nakon povrede skočnog zgloba Marko Tejić. Takođe, desila su se popularna tumbanja u rosteru. Sofoklis Skorcanitis više nije član Zvezde, a njega su zamenila dva igrača Kvinsi Miler, kao i Vladimir Štimac koji je već stigao i da debituje.

Zvezda od početka sezone igra sa velikim amplitudama, i to je primetno. Jednostavno, Dejan Radonjić više od mesec dana nema jednu istu grupu na 3 vezana treninga, i veoma je teško raditi u takvim uslovima. U ovom trenutku u rosteru se nalaze samo Jović, Rebić, Lazić, Tejić i Zirbes od igrača iz prošle sezone.

Timska statistika

Timska statistika

Ono što prvo upada u oči, sigurno jesu izgubljene lopte. 16 lopti po utakmici je nedopustivo veliki broj lopti za jednu seniorsku ekipu. Takođe, ofanzivni skok, da nije bilo utakmice protiv Himkija, taj broj bi bio daleko siromašniji. Ekipa kao da je izgubila dosta veliku dozu agresivnosti. Pritisak prošle sezone? Nemogućnost novih igrača da se priviknu? Verovatno od svega po malo. Procenti šuta, i nisu toliko strašni. Javnost je verovatno očekivala i gore, odnosno šuterske večeri poput Olimpije i Himkija u većoj meri. Ipak, Zvezda je pokazala da u solidnim procentima može da pogađa trojke. Verovatno je da će i Miler pozitivno uticati na ovaj segment igre, iako se u Moskvi nije proslavio. Ono što se u napadu vidi jeste da igra previše zavisi od pikenrol igre, i poentiranja iz reketa. Dosta protivničkih ekipa je to pročitalo gde dolaze do ukradenih lopti i otvaranja tranzicije. Mekel i Jović prečesto gledaju da dodaju loptu na niski post. Pogotovo je to bilo izraženo dok je grčki centar još uvek bio član Crvene zvezde.

Protivnička statistika

Protivnicka statistika

Ovakva statistika je pre svega zbog nekih utakmica u Jadranskoj ligi gde je razlika bila dosta visoka. Ono što je vidljivo jeste da će Zvezda dosta čvrsto braniti perimetar i pokušati da tera protivničke bekove na izgubljene lopte kada je u mogućnosti da to radi. Ofanzivan skok je nešto gde se mislilo da će biti problema, ali za sada pre svega na nivou Jadranske lige tu nema problema. Ipak u poslednje dve utakmice 28 ofanzivnih skokova protivnika je previše. Himki je npr promašio 30 šuteva iz igre a imao 13 skokova. Praktično svaki drugi promašaj su ispravili.

Počećemo polako sa individualnim učincima, a kako dolikuje prvi na redu je kapiten…

#9 – Luka Mitrović

Luka Mitrovic

Mitrović je nešto slabije otvorio sezonu, ali iz utakmice u utakmicu je dizao svoju formu. Protiv Olimpije izgledalo je kao da je pronašao svoj ritam. Iako je često fintirao šut za tri poena, utisak je da je te šuteve počeo da pogađa u višem procentu nego ranije. Nažalost, jedan trenutak je bio dovoljan za jednu izuzetno neugodnu povredu. Po drugi put Luka je doživeo istu povredu. Pregledima je ustanovljeno da ligamenti nisu stradali. Iako nije atletski najpotentnija četvorka, dosta je značio Zvezdi na defanzivnom skoku. Pomagao je centrima u dosta navrata, i u više segmenata bio značajan deo  igre. U odnosu na prošlu sezonu, njegova napadačka uloga se promenila, ona je sada veća. Zvezdinom kapitenu i ovom prilikom želimo što brži oporavak i povratak na teren.

#4 – Nikola Rebić

Nikola Rebic

Utisak je da Rebić i dalje stagnira. Na početku sezone u prve 3-4 utakmice dobio je veliku minutažu zaista. Ali u prve dve utakmice praktično je isključivo ćoškario, tako da velika minutaža koju je imao nije imala efekta. Govorilo se o samopouzdanju koje ima Rebić, a ono praktično nije ruku na srce viđeno sem protiv Tajfuna. Veliki rad je i dalje pred Nikolom Rebićem, koji sada već ima 20 godina. Aleksandar Cvetković je zbog sličnih, a možda i boljih igara poslat na pozajmicu u MZT. Na utakmici protiv Cedevite, svojom kratkom sekvencom na terenu u trećoj četvrtini verovatno je i okrenuo ritam utakmice na stranu Cedevite. Kasnije nije dobijao veliku minutažu. Na početku sezone govorilo se o velikom samopouzdanju, u u poslednjih 6 utakmica odigrao je 22 minuta.

#5 – Rajan Tompson

Ryan Thompson

U Crvenu zvezdu je došao kao igrač koji će verovatno biti prva napadačka opcija spolja, a Tompson je u prvih 10 utakmica šutirao 17/59 iz igre. Imao je povredu šake pred početak sezone, ali generalni utisak je da ne pruža ono što se očekuje. U nekim momentima se vidi i manjak samopouzdanja, neka polaganja su kratka, ostaju na obruču, posle promašenih šuteva kao da ulazi u nervozu. I dalje se čeka da mu se napadački otvori sezona. Protiv Cedevite i Strazbura izgledalo je da polako hvata ritam, a onda je dao 14 poena u naredne 4 utakmice (13 je dao protiv Cedevite). Tompson takođe igra dosta sa loptom u rukama, i traži prodor igru, iako je klasičan spotup šuter, sličan Branku Laziću. Imati u petorci njih dvojicu zajedno možda nije tako dobra stvar. Obojica će zauzeti po jedan korner i ostaviti Jovića/Mekela da sami kreiraju.

#6 – Nemanja Dangubić

Nemanja Dangubic

Na početku sezone hvatao je ritam polako, a onda se desila povreda na treningu pred utakmicu sa Zadrom. Napadački to nije izgledalo sjajno, ali je izgledalo kao da će imati veći protagonizam u napadu. Kao i kod Mitrovića i Dangubiću što brži oporavak i povratak na teren.

#7 – Gal Mekel

Gal Mekel

Po pitanju Gala Mekela mišljenja su podeljena, ipak ono što je činjenica jeste da u Evroligi Mekel ne igra na visokom nivo. Nakon 3 Evroligaške utakmice ostvario je 13 poena i 9 asistencija uz šut iz igre 5/22. Za nekoga ko treba da bude prvi plejmejker ekipe to izgleda dosta tanko i slabo. U utakmicama koje dolaze, pogotovo u Evroligi (Fenerbahče i Bajern), moraće da pokaže daleko više nego što je pokazivao. Previše želje da se proigra igrač na niskom postu po svako cenu, ne donosi asistencijom širinu iako u ekipi ima sasvim solidne šutere.

#10 – Branko Lazić

Branko Lazic

Lazić je sezonu otvorio na jedan dobar Način protiv Mega Leksa, ali onda je usledio pad. Nešto veća napadačka uloga koju je dobio, kao da mu ne prija. Više lopte u rukama donelo je i više izgubljenih lopti. Protiv Metalca u jednom trenutku je izgledalo kao da ne može da izvede loptu iz auta. Šuterski, takođe sezona je otvorena dobro, da bi u poslednjih 6 utakmica, Lazić šutirao 2/14 za tri poena. Ni bleda senka igrača od prošle sezone, koji je donosio veliku stabilnost pre svega u defanzivi.

#12 – Boriša Simanić

Borisa Simanic

Neki lični utisak je da je u ovih nekoliko utakmica pokazao mnogo više od Nikole Rebića kome je ovo treća seniorska sezona u dresu Crvene zvezde. Jedan od pokazatelja da godine nisu bitne, ako neki igrač poseduje kvalitet. Boriša je 1998. godište i budućnost je pred njim. Protiv Real Madrida je pokazao da je igrač za veliku scenu i da u godinama koje dolaze napredovati sve više. Svojim igrama i odnosom, sigurno je kupio svoje mesto u 12.

#15 – Marko Tejić

Marko Tejic

Tejić se vratio iz nezgodne povrede skočnog zgloba. Dobio je neku ograničenu minutažu, i tek treba polako da ulazi u ritam utakmica. Ne treba očekivati odmah neke velike stvari, ali nakon povrede Mitrovića, sigurno je da će moći da doprinese na poziciji krilnog centra u rotaciji.

#19 – Marko Simonović

Marko Simonovic

Nakon nemogućnosti tokom leta da se na tržištu nađe pravi izbor kao kratkoročno pojačanje pojavio se Marko Simonović. U ovom trenutku on je zvezdin najbolji šuter za tri poena. Ipak, utisak je da dolaskom Millera, povratkom Tejića i igrom koju je pokazao Simanić taj kratkoročni ugovor može da bude i kraći. Uostalom, Simonović je došao kao prelazno rešenje za poziciju 3/4, a Zvezda je na toj poziciji dovela Milera. Stefan Nastić, kao igrač koji ima višegodišnji ugovor nije bio u rosteru protiv Himkija, zbog igrača koji je tu po ugovoru još par nedelja. Još više zbunjuje, što je Zvezda tom rokadom ostala na 2 centra, od kojih je jedan (Cirbes) pred utakmicu sa Himkijem imao problema sa leđima, a drugi (Štimac) imao samo jedan trening veče pred utakmicu.

#21 – Sofo Skorcianitis

Sofo Skorcanitis

Od ove nedelje bivši igrač Crvene zvezde.

#22 – Stefan Nastić

Stefan Nastic

Nastić je u ovih nekoliko utakmica dobio svoj prostor, čak je i počeo utakmicu protiv Reala. Period adaptacije je vidljiv i prisutan. Verovatno je da će kroz sezonu dobijati nešto veći prostor iminutažu u određenim utakmicama.

#23 – Marko Gudurić

Marko Guduric

Od prve utakmice praktično kada je dobio mesto u rotaciji protiv Strazbura, pokazao je svoj talenat i kvalitet koji ima. Debi na Evroligaškoj sceni, praktično kao da nije bio. Odigrao je stabilno i sigurno na oba kraja terena, delio odlične asistencije i odigrao sasvim dobru timsku odbranu. Već neko vreme unazad sporila se njegova igra u odbrani, ali izgleda da je na kraju nekom zrelom i stabilnom igrom zaslužio svojih 15 minuta u rotaciji. Zbog slabe forme Branka Lazića, možda je to moglo da bude i više, ali s obzirom da mu je ovo prva seniorska sezona u Zvezdi i ovo je dovoljno. Isto godište kao i Nikola Rebić, a već od starta je pokazao da na njega može da se računa i da ima veliko samopouzdanje.

#24 – Stefan Jović

Stefan Jovic

Jović se od početka sezone nametnuo kao prvi plejmejker ekipe. Kako je vreme odmicalo igrao je sve bolje. pogotovo na Evroligaškoj sceni imao je veće poverenje od strane Dejana Radonjća. Povreda leđa je iza njega i deo daleke prošlosti. Prodor igra koju koristi u svojoj igri, mogla bi više da se usmeri ka završavanju, a ne ka podvaljivanju za cente. Protiv Himkija je to pogotovo bilo izraženo gde je izgubljeno dosta lopti na taj način.

#30 – Kvinsi Miler

Kvinsi Miler

Nakon jedne utakmice, prerano je davati sud o igri. Pokazao je neku svoju napadačku širinu, pokazao da može da igra sa loptom u rukama, i kako vreme bude odmicalo sigurno je da će manje ćoškariti nego što je to radio u Moskvi.

#33 – Maik Zirbes

Maik Zirbes

Nemački centar je MVP meseca oktobra u Crvenoj zvezdi. To se nije videlo samo po statistici nego i po samom učinku na terenu. Doneo je zaista veliku energiju u nekim utakmicama. Protiv Strazbura, njegov ulazak sa klupe okrenuo je momentum utakmice. Zaista je igrao na jednom visokom nivou. Jedino što mu se može zameriti možda jesu slobodna bacanja. Od igrača koji su odigrali svih 10 utakmica u oktobru ima najveći +/- rejting.

#51 – Vladimir Štimac

Srpski reprezentativac je već stigao da debituje u Moskvi – 2p, 5sk. Sigurno je da će svojom energijom i zalaganjem, doprineti igri Crvene zvezde.

Скочи на траку са алаткама