Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Nova katastrofa Zvezde u Evroligi – 91:53

Izvor: b92.net

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su novu katrastrofu u Evroligi, ovoga puta u trećem kolu ih je “pregazio” Himki.

Zvezda je posle gostovanja u Madridu (98:71) odigrala još jednu veoma lošu utakmicu, pa je Himki u Moskvi slavio rezultatom 91:53.

Šampion Srbije parirao je Rusima samo u prvih sedam-osam minuta kada je vodio, ali je onda usledio sunovrat koji je rezultirao ubedljivim porazom. Pri rezultatu 17:10 za ’crveno-bele’ Zoran Dragić je pokrenuo seriju od 12:0 i već do kraja četvrtine Himki je vodio.

Nastavili su Moskovljani da dominiraju i do poluvremena stigli do +21, najviše zahvaljujući seriji od 41:13 pre prve trojke Dragića. Himki je u prvih 20 minuta šutirao 7-10 za tri poena i nije dozvolio ni najmanju šansu Zvezi za povratak.

Iako se očekivalo da će u drugom delu igre izabranici trenera Rimasa Kurtinaitisa popustiti, oni su odlučili da potpuno razbiju našu ekipu. Svi igrači su se upisali u strelce, a prednjačili su Džejms Ogustin sa 14 poena i 5 skokova, dok je Zoran Dragić imao dva poena manje (3-3 za tri poena). Peteri Koponen takođe je bio dvocifren (10), a Crnogorac Marko Todorović je svih svojih 9 poena ubacio u poslednjoj deonici.

U redovima Crvene zvezde prednjačio je Maik Cirbes sa dabl-dabl učinkom od 15 poena i čak 14 skokova, a donekle ga je pratio Kvinsi Miler koji je povremeno pokazivao da može biti dobro pojačanje. Amerikanac je meč završio sa 7 poena i imao 5 uhvaćenih lopti. S druge strane, Vladimir Štimac imao je veoma loš povratnički debi jer je postigao samo dva poena.

Posle ovog poraza Zvezda je pala na poslednje mesto u grupi sa skorom 1-2, dok je Himki na čelu tabele grupe A sa dva trijumfa i jednim neuspehom.

Meč u Moskvi počeo je minutom ćutanja u čast preminulog legendarnog trenera Ranka Žeravice, a ‘crveno-beli’ imali su podršku malog broja navijača u hali.

U narednoj evroligaškoj utakmici Crvena zvezda dočekuje 6. novembra ekipu Fenerbahčea.Turski tim je u derbiju ove faze savladao Real Madrid rezultatom 77:66 i došao do druge pozicije.

Tok meča:

Meć u Moskvi počeo je minutom ćutanja u čast preminulom Ranku Žeravici.

Posle nekoliko konfuznih napada na početku Zvezda je prva poentirala – Tejić je lepo asistirao Cirbesu, ali je Ogastin već u sledećem napadu pogodio sa poludistance. Krilni centar srpske ekipe odmah je ušao u problem napravivši dva faula u prva dva minuta.

Nekoliko minuta kasnije ušao je Kvinsi Miler, pre nego što je Cirbes bio siguran sa linije za slobodnja bacanja za 6:4.

Nemački centar pokrenuo je srpskog šampiona, a jedino je Rajs pokušavao da održi Himki u igri. Novi Amerikanac u redovima Zvezde ubacio je svoje prve poene posle kojih je na semaforu pisalo 17:10 za tim Dejana Radonjića.

Od trenutka kada je trener Kurtinaitis tražio tajm aut Himki je napravio seriju 12:0 i preokrenuo rezultat. Zoran Dragić vezao je dve trojke, a onda i Egor Vjaltsev svojom drugom postavio 22:17 na kraju prve četvrtine.

Domaći nisu želeli da spuste nogu sa gasa, dok je Zvezda bila veoma neodlučna u fazi napada, iako je prve minute dobio Štimac. Posle kontre i alej upa, pa ptom i polaganja Šveda bilo je 28:19. Zvezda skoro šest minuta nije pogodila iz igre, pre nego što je Cirbes uhvatio ofanzivni skok i položio. Ipak, nije bio precizan sa linije bacanja, da bi Dejvis lagano poentirao za 33:22.

Kvinsi Miler pokušao je da vrati svoju ekipu u igru, ali nije bilo pomoći protiv fantastične šuterske partije Himkija. Rusi su u prvom poluvremenu sedam od deset pokušaja van linije 6,75 i najviše zahvaljujući Švedu, Koponenu i Monii došli do velikih 51:30 na poluvremenu.

Maik Cirbes nastavio je sa očajnim šutiranjem slobodnih bacanja i u drugom poluvremenu, a Koponen je prvi pogodio posle pauze. Nemac je i pored toga jedini raspoloženi u belom dresu, ali ni on nije dovoljan da se zaustavi nalet Himkija.

Gosti su u nekoliko navrata statirali u reketu, pa je ruska ekipa imala i po dva-tri vezana napada. Škeleto i Ogastin lako su rešavali situacije pod košem za 61:36.

Mekel je trojkom sprečio da Himki ode na +30, ali su Rajs i Dragić u dva brza napada lako poentirali za 68:39, i Dejan Radonjić je ponovo morao da traži tajm aut. Slovenački reprezentativac nije prestajao da rešeta – treća trojka koju je postigao donela je najveću prednost domaćima i vođstvo od 71:39 pred poslednju deonicu.

Himki je uspeo da prebaci i 40 razlike u četvrtoj četvrtini, a Gudurić je na kraju uspeo da položi za konačnih 91:53.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama