Рукомет Рукомет/Вести

78. večiti derbi rukometaša: Hrabro Zvezdo, na pobedu i prvo mesto

Izvor: www.rkcrvenazvezda.rs

Crveno-beli rukometaši već tri sedmice odolevaju na prvom mestu superligaškog karavana, dok večiti rival Partizan vreba sa drugog mesta i povremeno stigne na čelo tabele kada unapred odigra utakmicu. Večiti derbi, 78. po redu, pružiće odgovor na pitanje ko je trenutno najbolji u gradu i državi, barem do plej-ofa kada se u takmičenje uključuju Vojvodina i Spartak iz SEHA lige.

Susret između crno i crveno-belih na programu je u subotu na Banjici od 18 časova, a domaćin je Rukometni klub Partizan. Suđenje je povereno Dušanu Stojkoviću iz Niša i Petru Nikoliću iz Leskovca.

Crvena zvezda dočekuje derbi u odličnoj formi. Tim Nenada Peruničića i dalje je uz Metaloplastiku jedina neporažena ekipa u prvenstvu. Zvezdina mašina je u seriji od tri uzastopne pobede, drži prvo mesto sa bodom više od Partizana, a uz to je i najefikasnija u ligi sa prosekom od 29,8 golova po utakmici i najboljom gol razlikom od +23. Predstojeći večiti derbi nosi sa sobom veliki ulog. Ukoliko Zvezda trijumfuje pobeći će najvećem rivalu tri boda i izdvojiće se na tabeli u ranoj fazi sezone, a ako bude obrnuto, crno-beli će preuzeti vođstvo na tabeli. Perunov tim je u dosadašnjih pet kola pokazao da ima brojne adute u pohodu ka plej-ofu, što je prvi cilj u ovoj sezoni. Iskusni čuvar mreže Dejan Zlatanović brani sve bolje i biće velika snaga ekipe sa Marakane protiv crno-belih, dok će protivničkoj odbrani glavobolje zadavati raspoloženi strelci Aleksandar Dragutinović, Nenad Mandić, Uroš Radosavljević, Dejan Babić, Darko Todorović i Mladen Šotić, koji igra u životnoj formi, jer je trenutno peti strelac lige sa 28 golova, a prvi u redovima crveno-belih.

U dosadašnjih 77 večitih derbija Partizan je nešto uspešniji sa 36 ostvarenih pobeda, dok Crvena zvezda za sada ima 31 trijumf uz 10 derbija koji su završeni remijem. Najbolji strelci crveno-belih protiv komšija u istoriji derbija su Nenad Peruničić sa 87 golova, Petar Nenadić sa 70 i Borko Đorđević koji je postigao 51 pogodak. Najviše derbija u Zvezdi odigrao je Ivan Nikčević (14), a za njim slede Danilo Leković, Andrija Banjanin, Igor Butulija i Nikola Kojić sa po 13 utakmica. Od Partizanovih rukometaša najbolji strelac u istoriji derbija je Predrag Peruničić sa 99 golova, a iza su Nedeljko Jovanović sa 72 i Vlatko Martinčević sa 66 pogodaka, dok je najviše derbija odigrao Milan Stanković (24), a zatim Predrag Peruničić (23) i Vladislav Rosić (22).

Prvi derbi odigran je 2. oktobra 1960. godine na stadionu JNA pred 1.000 gledalaca, a slavila je Zvezda rezultatom 13:11 predvođena Tomislavom Ragušem koji je postigao sedam golova. Najviše publike bilo je na 27. večitom derbiju 23. maja 1993. godine kada je u hali Pionir Partizan slavio sa 21:19 u drugom meču finalne serije pred 6.000 gledalaca.

Tako je bilo nekad, a u bližoj prošlosti Zvezda ima bolji učinak računajući poslednje dve sezone, kada su zabeležene tri pobede uz poraz na poslednjem susretu, kada je ekipa ispustila šest golova prednosti i na kraju poražena upravo tolikom razlikom (30:36). Kada su u pitanju mečevi u kojima je Partizan bio domaćin, u poslednje tri sezone skor je potpuno izjednačen, po jedna pobeda oba tima i remi. Stoga je vrlo teško predvideti ko će se radovati na Banjici u subotu u večernjim časovima, ali oba tima u meč ulaze sa velikom željom.

Crno-beli su u dosadašnjem toku sezone poraženi samo protiv Rudara u Kostolcu (24:26), dok su od preostale četiri pobede uspeli da slave u Požarevcu (24:23), gde će retko ko odneti bodove, ali još nisu igrali protiv Metaloplastike koja je jedina uspela da ostane neporažena u duelu sa Zvezdom (22:22). Mlada ekipa crno-belih i ove sezone pripada vrhu domaćeg rukometa, a predvodi ih drugi strelac lige Igor Mršulja sa 32 pogotka. Tu je i Stevan Sretenović (27 golova), zatim Nemanja Živković, Mihailo Radojković, Ivan Popović, golman Aleksandar Tomić, a treba obratiti pažnju i na doskorašnjeg igrača crveno-belih Đorđa Šotru.

Pred Zvezdom je najveći izazov u dosadašnjem toku šampionata. Uz gostovanja u Šapcu i Požarevcu na Banjici će sigurno biti najteži put do pobede. Protiv najbližeg pratioca i najvećeg rivala samo vrhunskom partijom se može stići do bodova. Ekipa ima sve preduslove da to ostvari, iako je rival baš po meri, samo ne treba dozvoliti velike oscilacije u igri, kao što je to bilo u minulom derbiju.

Partizan – Crvena zvezda

6. kolo Super lige Srbije

Subota, 24. oktobar 2015.

SC Banjica – Beograd, 18:00 časova (RTS 2)

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама