Кошарка Кошарка/Вести

Saopštenje KK Crvena zvezda Telekom

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda Telekom

KK Crvena zvezda Telekom, saopštava da je u četvrtak popodne dobio skandaloznu odluku FIBA u sporu sa italijanskim klubom “Orlandina” oko kompenzacije za svog nekadašnjeg igrača Vojislava Stojanovića.
Odluka koju je donela FIBA, po kojoj za četvorogodišnje ulaganje u nekadašnjeg kadetskog, omladinskog i juniorskog reprezentativca Srbije , MVP-ja juniorske Evrolige, i projektovanog prvotimca našeg kluba iznosi 29.000 (slovima dvadeset devet hiljada) evra, smatramo presedanom i otimačinom, u kojoj su sve “maske pale”.
KK Crvena zvezda Telekom je u detaljnoj dokumentaciji koju je prosledio u sedište FIBA, do najmanje stavke obrazložio svoje realne troškove tokom razvoja Vojislava Stojanovića, koja su iznosila 70.523 evra za četiri sezone.
Umesto bilo kakvog korektnog dogovora i kompromisa, držeći se propisa, ne sporeći odluku igrača Vojislava Stojanovića, da ne potpiše profesionalni ugovor sa KK Crvena zvezda Telekom, tokom leta dobijali smo sramne ponude iz Italije, poput one o obeštećenju u visini od 10 hiljada evra, od kluba “Orlandina”, koja je, da bezobrazluk bude veći, tražio LOC (letter of clearance) od Košarkaškog saveza Srbije, iako sa našim klubom nije postigao nikakav validan dogovor.
Celokupna prepiska koja je trajala više meseci, zapravo je bila samo uvod u otimačinu koja je legalizovana 22.oktobra ove godine. FIBA je presudila da obeštećenje za razvoj igrača koji je u klubu proveo 4 sezone i konstantno napredovao kao igrač, vredi 29 hiljada evra?
Ovakvu odluku smatramo kao još jedno poniženje srpske košarke, i legalizaciju otimačine u kojoj će bogatiji biti još bogatiji, oni koji rade i stvaraju, bez šanse da budu ravnopravni, vec samo proizvodna traka za imućnije.
Da situacija bude još gora i apsurdnija, odvođenje dece iz Srbije, je orkestrirano od strane menadžera, a u konkretnom slučaju Zorana Savića, koga ne treba zvati legendom naše košarke, nego “mešetarom” koji treba da se stidi. On i njegov bratu, su direktno odveli Vojislava Stojanovića u anonimni italijanski klub “Orlandina”, time što su mu garantovali u ugovoru, da će navodno biti u prvoj petorci i da će imati garantovanih 25 minuta igre na svakoj utakmici?
Ovo su nesvakidašnji elementi u bilo kom ugovoru košarkaša, i predstavljaju pravu prevaru.
Nama kao klubu, ali i celokupnoj srpskoj košarci, ovakvom odlukom saopšteno je ovoga puta direktno, da je naša uloga u budućnosti, da budemo razvojni centar mladih igrača za bogatije lige i sredine.
Iz tog razloga, KK Crvena zvezda Telekom će ovoga puta, takođe direktno, saopštiti koga uz Zorana Savića i njegovog brata, smatra odgovornim za ovu sramotu. Došao je u FIBA direktno iz Srbije, nekada je bio igrač i kapiten Crvene zvezde. Zoran Radović, jedan od direktor FIBA , već dosta dugo pokušava koristeći  visoku poziciju u FIBA da nametne svoju volju u ovom regionu, umesto da na bilo koji način brani interese srpske košarke. Lista njegovih pokušaja i gafova je podugačka.
Zoran Radović je kao “siva eminencija i uobičajeni savetnik iz senke” pokušao da vodi KK Crvena zvezda preko svoje “produžene ruke” Milana Opačića. Rezultat smo videli mi koji smo u klubu od 2011.godine ( kada je doveden i Vojislav Stojanović), kada smo zatekli četvoricu igrača pod ugovorom, i milionske dugove. Vreme je da srpska javnost sazna da je u periodu vladavine tih ljudi, naš klub zadužen za dodatnih 8,5 miliona evra, i gurnut u sunovrat, koji smo napornim radom uspeli da zaustavimo.
KK Crvena zvezda Telekom je Vojislavu Stojanoviću ponudio četvorogodišnji, za naše prilike izuzetno dobar ugovor, i to Zoran Radović dobro zna, jer ga je o tome, obavestio Zoran Savić, što znači da su zajedno uticali na ovakvu sramnu odluku FIBA.
KK Crvena zvezda Telekom je zarad interesa srpske košarke i dobrih odnosa sa svim važnim faktorima u evropskoj košarci, ćutao u mnogim slučajevima, u kojima je mogao ili trpeo štetu, ali više neće!
 Posebno nećemo ćutati na otimanje igrača, poput slučaja Vojislava Stojanovića, nekadašnjeg MVP-ja juniorske Evrolige i reprezentativca naše zemlje, čiji razvoj po merilima FIBA i dva Zorana,  vredi 29 hiljada evra. Zato pozivamo visoke funkcionere FIBA, koji su u udobne fotelje u Ženevi seli koristeći KSS, da se oglase i objasne nam, kakav oni to problem imaju sa Crvenom zvezdom, šta možda žele da budu u Crvenoj zvezdi, i kako oni to štite interese srpske košarke? Možda im mandate u FIBA ističe, pa žele da se na vreme udome u srpskoj i regionalnoj košarci
Takođe očekujemo, da nas naš nacionalni savez – KSS, kome je FIBA ne tako davno pretila raznim sankcijama, zaštiti od krađe i odvođenja mladih, talentovanih igrača.
Izgleda da se pojedini funckioneri FIBA sa naših prostora, više bave menadžerisanjem oko igrača, nego svojim poslom.
Molimo čelnike FIBA, Predsednika i Generalnog sekretara, kao i Predsednika KSS-a, da nas zaštite od pojedinih bahatih, visokih funkcionera FIBA. U protivnom, KK Crvena zvezda Telekom neće odustati od borbe za svoja legitimna klupska prava, i u tom smislu prava zaštite nacionalne košarke, koju mnogi iz Evrope ponižavaju. Takođe ćemo pojedince koji su učesnici u svemu ovome, tužiti nadležnim evropskim sudovima.
KK Crvena zvezda Telekom

 

Скочи на траку са алаткама