Кошарка Кошарка/Најава утакмица

2. kolo, Evroliga, Real Madrid – Crvena zvezda Telekom

Autor: CZBG, Stefan N.

Novi Evroligaški izazovi su ispred Crvene zvezde, nakon starta protiv Strazbura. Sledeći protivnik je slavni kraljevski klub. Barklikard centar, će po drugi put ove godine ugostiće Beogradske crveno-bele.

Foto: Pavle Babić
Foto: Pavle Babić

Slavni španski klub je osnovan 8. marta 1931. godine kao sekcija fudbalskog kluba. Iza sebe imaju 32 titule prvaka Španije, od čega su jednom osvojili 7 puta zaredom, a jednom 10 puta zaredom. Španski kup je osvojen 25 puta, Evroliga 9 puta, a Interkontinentalni kup 5 puta. Triplu krunu su osvojili 3 puta. Jedni od najpoznatijih košarkaša koji su nosili beli dres su: Arvidas Sabonis, Fernando Martin, Dražen Petrović i Dejan Bodiroga. Jedini dres koji je povučen u Real Madridu je dres Fernanda Martina (broj 10).

45d

Pablo Laso je i dalje trener Real Madrida. Nakon klimavog početka i pričanja o otkazu, na red su došle za njega i malo veselije teme, odnosno trofeji. Pojačanja ovog leta nisu bila u prvom plani za kraljevski klub. Dovedeni su igrači koji su mogli da ponude napredak ekipi u nekim segmentima igre, a kroz pojačanja su dobili mogućnost i da u prvi tim ubace supertalentovanog 16-godišnjeg slovenačkog košarkaša Luku Dončića, kao i još jednog igrača iz svog podmlatka 21-godišnjeg Giljerma Hernangomeza (proveo je na pozajmici prošlu sezonu), koji se letos okitio titulom Evropskog šampiona sa reprezentacijom Španije. Centarsku liniju je pojačao Trej Tompkins, iz Nižnjeg, dok je krilnu poziciju pojačao švedski košarkaš Džefri Tejlor koji je u ovom trenutku povređen.

Madridski klub je ovu sezonu otvorio sa amplitudama. Sezona je počela sjajno za njih, osvajanjem Interkontinentalnog kupa. Tom pobedom, praktično su postali „prvaci sveta“. Brazilska ekipa Bauru bila je donekle i lagan zadatak za Real. To je pogotovo bilo izraženo u drugoj utakmici finala. Usledio je dosta tesan poraz na početku Endesa lige od Valensije. Verovatno je razlog bila promena vremenskih zona, odnosno džet leg. Debi u Evroligi takođe nije prošao sjajno, poraženi su u Moskvi od Himkija, dosta ubedljivo. Rusi su čitavim tokom utakmice praktično držali dvocifrenu razliku, gde je Real uspevao da se približi samo na 7–8 poena zaostatka. Gipkuoiza je bila lak zalogaj za kraljeviće.

Timska statistika:
Real

Real Madrid svoje utakmice najčešće počinje u petorci:
Serhio Ljulj – Rudi Fernandez – Jonas Mačiulis – Felipe Rejes – Gustavo Ajon

Serhio Ljulj

Serhio Ljulj

Igrač koji od početka sezone troši najviše minuta u kraljevskom klubu. Proglašen je za MVP Interkontinentalnog kupa. Igra u velikoj formi, ali ga mnogi saigrači i ne prate u tolikoj meri. Izuzetno je agresivan u oba smera, odličan je defanzivac na lopti i svoju brzinu koristi dosta u prodorima. Voli da uzima šuteve van šablona, ume u seriji da šutne 2-3 takve lopte. Igrač je ritma, i neko kome ne smete dozvoliti da dobro uđe u utakmicu. Ponekad se stiče osećaj da upravo od toga dosta zavisi. Imao je siromašnu utakmicu protiv Valensije, ali to mu je praktično jedina slaba utakmica. Ove sezone, zbog slabijeg početka sezone Ćaća Rodrigeza, najbolji je asistent ekipe. Iako praktično nije imao pauzu, od početka sezone, igra na jednom visokom nivou.

Sergio Llull

* Ne dozvoliti mu da uđe u ritam utakmice od samog starta, da nametne sa pozicije plejmejkera igru kakva će odgovarati Real Madridu.

 

Rudi Fernandez

Rudi Fernandez

Fernandez je širom Evrope izuzetno omiljen igrač. Košarkaš koji je lepo prihvaćen na svim gostujućim terenima. Njegove konverzacije sa sudijama, protivničkim igračima, i njegove psihološke igrice već su dobro poznata stvar. Rudi je jedan od igrača na kome se oseti igranje na minulo zavšenom Euro Basketu. U njegovoj igri nema svežine, a na terenu u dosta situacija to izgleda dosta mlako, sa stavom da će neke stvari dobiti na ime. Još uvek je to košarka na visokom nivou, ili bar pristojnom. Ipak, od takvog košarkaša se očekuje više. Poseduje izuzetne fizikalije za Evropsku košarku, prvi korak koji odlično koristi. Njegov skok šut je dosta brz, i ne libi se da šutne iz bilo kakve situacije. Defanzivno to ponekad izgleda dosta lenjo i nonšalantno, pogotovo jer u petorci počinje zajedno sa Ljuljom i Maciulisom.

Rudy Fernandez

* Iako nije na nasjajniji način otvorio sezonu, treba svakako obratiti pažnju na njega. Čak iako mislite da je ostalo malo do kraja napada, i da neće uputiti loptu ka košu, on će uzeti šut ma koliko nemoguć bio. Igrač je koji voli da preuzme odgovornost. To će uraditi i kroz asistenciju, ako oseti mogućnost. Počinje utakmice na beku, ali igra i na poziciji niskog krila.

Jonas Mačiulis

Jonas Mačiulis

Mačiulis je jedna od najsnažnijih čistih niskih krila u Evropi. Crvena zvezda potencijalno u njemu može imati najveću opasnost. Popularno rečeno, on je inside-outside igrač, odnosno košarkaš koji može da poentira i unutra i spolja. Izuzetno je nezgodan za čuvanje i jak na lopti. Poseduje solidnu igru na niskom postu, kao i šut za tri poena. Ne koristi mnogo dribling u svojoj igri, samim tim i gubimalo lopti. Šutiranje trojki se obično svodi na spotup situacije koje mu prave saigrači. Ne nalazi se u najsjajnijoj formi, ali je protiv Himkija pokazao znake buđenja. Defanzivno nije sjajan u izolacijama, i ne brani tako dobro protivnike kada su licem okrenuti košu, dosta to izgleda “teško na nogama”, više voli kontakt igru.

Jonas Maciulis

* Mačiulis je igrač koji će tražiti dosta kontakta, pre svega u napadu. Tu, Rajan Tompson može imati dosta težak zadatak. Marko Simonović na ovoj utakmici vrlo verovatno neće uopšte moći da igra na poziciji niskog krila, tako da će rat sa Maciulisom voditi Tompson i Lazić.

Felipe Rejes

Reyes

Prošle sezone, doživeo je svoju drugu mladost. Ove sezone, može se reći da ju je otvorio u skladu sa svojim godinama. Smanjena minutaža, dovedeni su Trej Tompkins i Giljermo Hernangomez. Unutrašnja linija kao da je predodređena za nešto manju minutažu Felipe Rejesa ove sezone. Marko Simonović bi ovde mogao da ima velikih problema, neki prvi napadi Real Madirda sigurno će biti postavljeni za to da se Simonović uvede u problem sa ličnim greškama, odnosno situacije gde će Rejes dobijati lopte na niskom postu.

Felipe Reyes

* Rejes je izuzetno snažna četvorka koji u svojoj igri na niskom postu može biti dosta teatralan i glasan. Ne bi bilo iznenađenje da na ovoj utakmici Dejan Radonjić na poziciji četvorke pokuša sa Cirbesom ili Nastićem, čak i nekom dužem intervalu utakmice. Simanić je još uvek mlad, i ne treba očekivati da on igra protiv Rejesa, Noćionija ili Tompkinsa.

Gustavo Ajon

Ayon

Ajonu je ovo druga sezona u Madridu, i vidi se da mu prija. Meksikanac je našao sebe u Španiji, nakon NBA epizode i igra dosta solidnu košarku. Poseduje dosta dobre fizikalije za svoju visinu, donosi dozu čvrstine u reket kraljevskog kluba, kao i poene sa niskog posta. Ipak, ima problem od početka sezone sa protivničkim centrima. Centri Baure (Hetšajmer), Valensije (Hamilton), Himkija (Todorović, Agustin)… Svi su imali odlične učinke protiv Ajona! Defanzivno ne koristi svoje telo dovoljno dobro i dozvoljava protivničkim centrima u nekim situacijama dosta lako da ga uguraju u koš. Iako je građen dosta dobro, kao da se plaši malo jače kontakt igre. Pikenrol brani dosta solidno, ali i sporadično.

Gustavo Ayon

* Sofo Skorcanitis u ovom matchup-u ima dosta dobre izglede. Igra na niskom postu sa pozicije centra može biti jedna od retkih prednosti koju Crvena zvezda može da ostvari u ovoj utakmici.

Druga petorka, u ovom trenutku, pre svega zbog povrede Džefrija Tejlora, NBA pojačanja izgleda ovako:

Serđo Rodrigez – Luka Dončić – Džejsi Kerol – Andreas Noćioni – Trej Tompkins

Serđo Rodrigez

Sergio

Ćaćo je uz Teodosića jedan od najkreativnijih plejmejkera u Evropi. Mesta koja on vidi i gde može da provuče loptu, ne može da vidi svaki plejmejker. Sezonu nije otvorio na pravi način i dosta njegova igra varira. Iako ima veliku minutažu, od početka sezone se čeka jedna utakmica da se otkači, pogodi par trojki, i podeli svoje prepoznatljive asistencije. To je već najavio i u utakmici koja je predhodila utakmici za Zvezdom. Odnos asistencija i izgubljenih lopti nije onakav na kakav nas je navikao ovaj lucidni plejmejker. Jedan u nizu igrača Reala koji još uvek traži ritam.

Sergio Rodrigez

* Mekel i Jović nekom svojom čvrstinom, mogu mu praviti veliki problem. Nešto čvršćim kontaktom i po cenom faula više, da ga izbace iz utakmice i ne dozvole mu da upravo protiv Zvezde nađe svoj ritam i svoju utakmicu. Treba takođe očekivati neke minijature Mekela na niskom postu.

Luka Dončić

Doncic

Mladi, supertalentovani Slovenac dobio je svoje mesto u rotaciji. Minutaža nije velika, napadačka zaduženja takođe, ali sa 16 godina, ovaj mladić igra svoju prvu seniorsku sezonu, u prvaku Evrope! Tokom leta je dodatno unapređivao svoju igru i nije igrao za mlađe kategorije svoje zemlje. Proveo je vreme u Americi gde je na svom šutu radio sa možda i najboljim šuterom NBA lige trenutno, Kajlom Korverom. Pokriva obe bekovske pozicije, i poseduje napadački arsenal koji je za juniorski nivo bio dosta ubitačan, pogotovo se to odnosi na šut sa perimetra.

Luka Doncic

* Treba očekivati neku manju rolu od 5-10 minuta. Neko je ko neće previše filozofirati u napadu, jer jednostavno postoje saigrači koji imaju prednost da uzmu šut pre njega.

Džejsi Kerol

Carroll

Boom-Boom Kerol je u Evropi godinama unazad poznat kao jedan od najčistijih šutera u Evropi. Uzastopni blokovi, protrčavanja po čeonoj, igra bez lopte… Protivnici koji ga čuvaju, stiče se utisak, pretrče na jednoj košarkaškoj utakmici, kao vezni fudbaler na svojim utakmicama. Na Interkontinetalnom kupu je pokazao koliko može biti pasan po koš, ali od kada se vratio u Evropu, igra dosta slabije. Vratio se u ritam u poslednjoj utakmici. Retko se usuđuje da igra sa loptom i da kreće u prodor, kada se odluči na to, najčešće je to desni ulaz. Pokriva i poziciju niskog krila dok se ne vrati Džefri Tejlor.

Jaycee Carroll

* Igrači koji ga budu čuvali, moraju biti spremni na dosta trčanja, probijanja blokova… Tu će biti pogotovo na čeonoj liniji dosta kontakta (Rejes pre svega), koje će sudije verovatno tolerisati evropskom prvaku.

Andreas Noćioni

Nocioni

Popularni Ćapo, od početka sezone svoje minute u rotaciji odrađuje mlako. Napadački je to dosta skromno, u neku ruku i nezainteresovano. Praktično je četvrti visoki igrač u rotaciji, i kao da tu fali motivacije. Igrač je koji je dosta temperamentan, koji ume na različite načine da napadne koš, ali koji i može biti dosta slab defanzivno. Verovatno će po ulasku uzeti jedan, dva šuta sa distance, a onda odrađivati svoje zadatke do izmene.Andres Nocioni

* Simonoviću u ovom matchup-u ima najveće izglede. Protiv Rejesa i Tompkinsa može u napadačkom smislu da ga izvuče jedino šutersko ludilo. Defanzivno će biti dosta problema, jer će Real sigurno gurati loptu na Rejesa, pa i Tompkinsa. Sa Ćapom može da igra u oba smera. Laso zbog širine rotacije koju ima, verovatno neće mnogo koristiti Noćionija na ovom susretu. Treba očekivati Rejesa i Tompkinsa da iznesu poziciju četvorke na ovoj utakmici.

Trej Tompkins

Thompkins

Tompkins i Ajon su centarski tandem Real Madrida ove sezone. Centar koji je došao iz Nižnjeg, ali može i da pokriva poziciju krilnog centra. Izuzetno je nezgodan za čuvanje, i može praviti velike probleme kako Cirbesu na poziciji centra, tako i Simonoviću na poziciji četvorke. Poenterski može da naškodi protivničkim odbranama na razne načine. Često sa pozicije četvorke voli da širi igru i šutira trojku. Ovu sezonu šuterski je otvorio dosta dobro. Ne treba očekivati da će Sofoklis Skorcianitis provoditi minuta na terenu protiv njega. Duge ruke mu omogućavaju defanzivno dosta toga, i sasvim solidno brani pikenrol igru protivnika. Sposobnost da podeli rampu iz drugog plana je naravno prisutna

Trey Thompkins

* Nije sjajan skakač, i tu se može tražiti šansa za ofanzivan skok. Već je napomenuto, možda po prvi put od kada je Radonjić na klupi, možemo očekivati igru sa dva centra.

Giljermo Hernangomez

Hernangomez

Hernangomez je centar koji se ove sezone vratio sa pozajmice iz Sevilje, u svoj matični klub. Ima određenu rolu u ovom rosteru Reala, koju dobro koristi. Odlično trči kontre, i aktivan je na tablama. Najčešće poentira ili ispod same table ili trčanjem tranzicije, što je dosta nesvakidašnje za centra. Sa svojim 210cm doprinosi igri na taj način. Draftovan je ovog leta u NBA, pravo na njega imaju Nju Jork Niksi, a letos je i sa Španskom reprezentacijom postao prvak Evrope.

Guillermo Hernangomez

* Nije toliko snažan, i dalje je neiskusan. Dobiće vrlo verovatno neku minutažu, pre Noćionija, zbog postavke igre. Koncentracija na defanzivnom skoku pre svega mora biti visoka, jer ume da iščačka loptu i omogući svojoj ekipi drugi napad.

Dino Radončić

Radoncic

Neko je ko popunjava roster u odsustvu Džefrija Tejlora. Nije odigrao ni sekunde ove sezone za Real Madrid. Momak srpskog porekla, iz Zrenjanina, koji je još 2013. godine otišao u Španiju. Kao i Dončić 1999. godište.

 

Kraljevski klub još uvek traži svoj ritam na početku sezone, i pre svega su šokantno otvorili Endesa ligu. Još dosta utakmica je pred njima, i znaće oni kada da tempiraju formu. U sličnom raspoloženju su došli u Beograd na početku 2015. godine. Igra im je bila promenljiva, igrali su dosta loše bili u seriji poraza… Onda je par minuta i serija u trećoj četvrtini bila dovoljna za na kraju ubedljivu pobedu protiv Zvezde, kojom su ušli u kasnije jednu pozitivnu seriju za njih.

Protivnička statistika:
Protivnici

Ono što prvo upada u oči jeste broj ofanzivnih skokova koji Real dozvoljava svojim protivnicima. Jedina ekipa koja je donekle izlašla iz tog šablona je Himki, koji je od starta tu utakmicu počeo dosta agresivno. Džejms Agustin i Marko Todorović su bili noćna mora u reketu Madriđana. Tompkins i Ajon nije centarski tandem koji će zaključati reket, ali imaju veliku pomoć u Rejesu, Fernadezu i Mačiulisu koji svako na svoj način doprinosi tom skoku. Rejes i Mačiulis pre svega dobrim građenjem, a Fernandez i samim prisustvom na skoku. Takođe, treba i napomenuti da se mnoge ekipe plaše protiv Reala da idu na ofanzivni skok, da ne bi dozvolili trčanje u leđa gde je Real možda i najjača ekipa u Evropi. Himki je pre svega mogao tako da se kocka protiv Madriđana, jer u rosteru imaju igrače koji atletski mogu da odgovore na takvu igru. Crvena zvezda odustvom Luke Mitrovića, sigurno neće toliko ići na ofanzivan skok. Da je on zdrav, vrlo verovatno da mi Real pokazao iste boljke kao protiv Himkija. Treba očekivati da posle promašenih šuteva Zvezda ne napada u tolikoj meri obruč Real Madrida.

Druga stvar su šutnute trojke. Real svojom agresivnom odbranom, koju započinju pre svega Ljulj i Mačiulis ne dozvoljavaju protivnicima dobre uglove za dodavanje. Slično smo mogli videti od Zvezde protiv Strazbura u prošlom kolu. Agresivnost kojom spoljna linija igra odbranu, ne dozvoljava protivnicima u toj meri da spuste loptu na niski post, gde Ajon nije toliko sjajan. Otud i tolike šutnute trojke, gde je dobar procenat tih šuteva za tri poena koji su uzeti, su šutevi u poslednjih 5 sekundi napada. Crvena zvezda će u ovoj utakmici morati da odigra veoma strpljivo napadački, i pokušati da što više situacija izbori da Sofo dobije loptu na niskom postu protiv Ajona.

Spoljna linija koja je viđena protiv Olimpije (Mekel – Jović – Lazić), ne sme da se ponavlja u tolikoj meri, iako je Radonjićeva želja da se kroz jaku odbranu dolazi do lakih poena. Jednosavno napadački to izgleda impotentno. Pogotovo protiv Real Madrida, takav spoljni trio ne bi doneo mnogo toga, jer su Rodrigez, Rudi i Ljulj igrači koji praktično iz bezizlazne situacije postužu poene. U svakom trenutku na poziciji beka ili niskog krila moraju biti ili Gudurić ili Tompson, kao igrači koji su nešto sigurniji šuteri za tri poena, koji mogu da pogode i poneki šut van šablona i koji mogu da odigraju izolaciju, iznude faul. Odbrana Reala biti koncentrisana na to da Zvezdi dopusti šut i tako osigura svog centra od igre 1na1 protiv Sofoa, gde bi Zvezdin centar imao prednost. Odbrana pikenrola koja je nešto primarno u Zvezdinoj igri biće vrlo verovatno prilagođena Mekelu i Joviću, odnosno njihovom šutu sa distance. Jović se u dosta situacija često zaleti i uzme taj šut često i iz driblinga.

Nešto sporiji tempo igre je nešto što će Crvena zvezda tražiti u ovoj utakmici. Dobro korišćenje malih faulova, sprečavanje tranzicije iz defanzivnih skokova. Svaka lopta će morati biti racionalno košišćena, u ovoj utakmici Crvena zvezda neće moći da dozvoli sebi luksuz od svojih redovnih 15-ak izgubljenih lopti koje ima. Broj izgubljenih će morati drastično da se smanji. Svaka prokockana i prodata lopta, može značiti 8:0-10:0 seriju Real Madrida. Uostalom, kao što je malopre spomenuto, dovoljno je setiti se utakmice iz Beograda zimus, i nekoliko trojki u seriji, praktično iz ničega.

Petorka sa dva centra, je nešto što Radonjić nije pokušavao na klupi Crvene zvezde. Povredom Luke Mitrovića i već duže odsutnog Marka Tejića, ta mogućnost se otvara. Pogotovo jer je Real u situaciji praktično da igra sa Rejesom i Tompkinsom, na poziciji krilnog centra. Da li će se pokušati to? Ostaje da se vidi. Jedno je sigurno. Sofo će morati da povuče mnogo više minuta, ako se Radonjić odluči na takvu postavku. Cirbes sigurno može da čuva izvlačenja Rejesa (ne širi mnogo od početka sezone) i Tompkinsa. To je već nekoliko puta pokazao u dresu Crvene zvezde. Najbolji primer je možda i Milan Mačvan. Real Madrod praktično nema prvu četvorku u svom rosteru i minutažu na toj poziciji dele ravnomerno 3 igrača. Tu poziciju donekle i prilagođavaju manama protivnika.

Igra licem košu je nešto što ne treba da plaši igrače Crvene zvezde u ovoj utakmici. Crvena zvezda je povredom Mitrovića dosta izgubila napadački, upravo u tom segmentu, gde je Zvezdin kapiten mogao da pravi velike probleme kako Rejesu, tako i Noćioniju. Mekel, Jović, Gudurić i Tompson su igrači koji mogu da se osećaju komotno sa tom ulogom da igraju licem košu i sa loptom u rukama. Imaju centre pored sebe koji mogu da naprave dosta dobre, žargonski rečeno livade. Šuterski se crveno-beli nalaze u dosta promenljivom ritmu, ali u ovakvoj utakmici gde nema šta da se izgubi, ruka može i malo da se opusti. Sve u granicama postavljenog naravno. Real Madrid u ovu utakmicu ulazi kao apsolutni favorit bez obzira na formu u kojoj se nalaze (2 pobede, 3 poraza).

Prenos utakmice će biti emitovan na kanalima Sportkluba. 22.10.2015 – 22:00

Ajde, igraj i bori se…!

Crveno-beli, igrajte za svog kapitena.

  • Slike su preuzete sa zvaničnog sajta KK Real Madrid.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама