Кошарка Кошарка/Најава утакмица

6. kolo, ABA liga, Crvena zvezda Telekom – Union Olimpija

Autor: CZBG, Stefan N.

Prva utakmica u Evroligi je iza Crvene zvezde, na redu je Ljubljanska Union Olimpija. Slovenci takođe igraju evropsko takmičenje ove godine, ali Evrokup. Obe ekipe su u svojim prvim evropskim izazovima ove sezone izašli kao pobednici. Olimpija je savladala Trendo rezultatom 98:97, dok je Crvena zvezda u Beogradu slavila protiv Strazbura 81:59.

Olimpija u Beograd dolazi rasterećeno, predvođena Savom Lešićem i Zekom Rajtom, u želji da se što bolje pokaže protiv izrazitog favorita, kakav će biti Crvena zvezda. Crveno-beli u ovoj utakmici imaju šansu da produže svoj niz nepobedivosti na domaćem terenu u regularnoj sezoni na 3 godine. Dejan Radonjić još uvek u Jadranskoj ligi nije izgubio utakmicu na domaćem terenu. Naravno, reč je o regularnoj fazi takmičenja. Poslednji poraz Crvena zvezda je doživela protiv Igokee (75:76) 19.10.2012. dok je tim predvodio Vlada Vukoičić. Od tada, Crvena zvezda je na domaćem terenu vezala 41 pobedu!

Izabranici Gašpera Potočnika nalaze se u dobrom ritmu i vezali su 3 pobede. Nakon slabijeg starta, neki bitni igrači u rotaciji uhvatili su ritam i zaigrali sun a mnogo višem nivou. Šuterski se nalaze u odličnoj formi. Tokom poslednje dve utakmice ubacili su 22 trojke iz 41 pokušaja – 53,66%! Kada dođu u Beograd, obično su šuterski raspoloženi, tako da treba obratiti pažnju na taj segment igre. Član Union Olimpije nije više neugodni po Zvezdu Sasu Salin. U napadu lopta ide dosta dobro, traže otvorene pozicije i koriste ih. Tokom serije od 3 pobede, ostvarili su 67 asistencija na 90 pogođenih šuteva igre.

Zek Rajt
Zek Rajt

Tok same igre umnogome zavisi od plejmejkera Zeka Rajta, koji ima dobre fizičke predispozicije, kao i odličan pregled igre. Dosta toga kreira za svoje saigrače, gde iz prodora uspeva da pronađe slobodne saigrače pre svega na šutu. Visoki igrači više idu u širinu, nego u sam reket tu se pre svega misli na Savu Lešića i Sašu Zagorca. Lešić je dosta loše počeo sezonu utakmicama protiv Igokee i Sutjeske, da bi u poslednje vreme digao svoju formu na jedan dobar nivo. Rotaciju još čine domaći igrači poput Luke Rupnika, koji je zamena Rajtu na plejmejkeru. Sa njim Olimpija drži jedan određen tempo igre, koji ne pada. Tu je i Gregor Hrovat, koji je ove sezone dobio dosta veliku minutažu koju koristi na dosta dobar način. Dosta toga završava svojim prodorom, i dobrim prvim korakom, a trojke najčešće pogađa iz spotup situacija.

Sava Lešić
Sava Lešić

Blaž Mahković i Miha Lapornik su jedni od igrača koji dobijaju takođe dosta prostora ove sezone, na pozicijama koje pokrivaju. Lapornik pozicije dva i tri, dok Mahković pokriva tri i četiri. Mahković od početka sezone traži svoj ritam u igri, dok se Lapornik od početka sezone predstavio kao jedan sporadičan šuter. Jedno veče će isporučiti 15 poena, a drugo veče će šutirati trojke 0/6. Laporink se ne libi da uzima šuteve, i sigurno je neko na koga treba obratiti pažnju. Mitja Nikolič nije počeo sezonu, debitovao je tek u trećem kolu protiv Sutjeske, ali od tada igra dosta konstantno. Trenutno je prva opcija na poziciji niskog krila, svojim iskustvom donosi dozu čvrstine na toj poziciji. Ronalds Zakis i srpski centar Vasilije Vučetić, pomažu Zagorcu na poziciji 5. Vučetić obično startuje utakmice za Olimpiju, ali mu je minutaža zaista mala. Roster popunjavaju 18-godišnji Blaž Mesiček koji ima manju minutažu, kao i Vlatko Čančar koji još uvek čeka priliku za debi.

Crvena zvezda u ovaj susret ulazi kao apsolutni favorit. Utakmica će se odigrati u nedelju 18.10.2015, sa početkom u 17 časova. Prenos će biti emotivan na kanalima Arene sport.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама