Кошарка Кошарка/Најава утакмица

5. kolo, ABA liga, Cedevita – Crvena zvezda Telekom

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda nastavlja da melje u Jadranskoj ligi. Sezona je otvorena sa vezane četiri pobede. Novi protivnik u sklopu ABA lige, biće možda i najveći rival crveno-belih ove sezone, Cedevita.

Zagrebačka Cedevita je tokom leta promenila trenera, i dovela nekoliko novih igrača. Pojačanja, koja su najzvučnija su sigurno Džejkob Pulen i Džejms Vajt. Tu su još tokom leta došli Luka Žorić iz Fenerbahčea, kao i Toni Katić iz Širokog. Nakon odlaska Jasmina Repeše u Emporio Armani, stručni štab su pojačali Veljko Mršić kao glavni, a Đanmarko Poceko kao pomoćni trener.

http://www.kkcedevita.hr/
http://www.kkcedevita.hr/

Jezgro tima je donekle sačuvano, iz prošle sezone tu su Miro Bilan, Tomislav Zubčić, Marko Arapović, Luka Babić, Fran Pilepić, Lovro Mazalin i Nemanja Gordić, uz Dženana Musu koji je priključen iz mlađih kategorija, iako ima samo 16 godina. Tokom početnih utakmica Jadranske lige, Cedevita je svoje protivnike lomila jakom odbranom i pritiskom na loptu. Napadački, korišćena je velika snaga koju Miro Bilan donosi na niskom postu u poenterskom smislu, a u koraku ga je pratio Džejms Vajt. Hrvatska ekipa i dalje šuterski nije proradila. Šut za tri poena im je ispod 30%. 25/88 šutiraju za tri poena u prva četiri kola. Mnogi igrači još uvek traže svoj napadački ritam.

Roster Cedevite, u ovom trenutku izgleda ovako:

Nemanja Gordić
Nemanja Gordić
Džejkob Pulen
Džejkob Pulen

Na plejmejkeru se menjaju Džejkob Pulen i Nemanja Gordić. U nekim kraćim sekvencama, njih dvojica su zajedno na parketu. Ipak, to je najviše bilo izraženo samo na utakmici protiv Cibone pre svega. Gordić se trenutno izborio za veću minutažu, pre svega zato što donosi ekipi na obe strane terena. Mnogo toga u odbrani Cedevite zasniva se na presingu na loptu, gde ekipu upravo predvodi Gordić, uz Luku Babića. Pulen je u Evropi poznat kao košarkaš koji voli da igra za sebe i svoj šut. Ako oseti da je ušao u utakmicu, periferni pogled kod njega ne postoji, postojaće samo obruč. Uostalom, sa 12 trojki, rekorder je španske Endesa lige. Oba plejmejkera imaju jak napadački arsenal. Opet, taj arsenal je različit. Gordić dosta više koristi prodor igru, svoje telo i polaganja na tabli. Dok Pulen voli da šutira iz daljine, često ponekad i nerezonski, iz driblinga, preko ruke. Trenutno se nalazi u sjajnom ritmu: 9 asistencija, 8 izgubljenih lopti i 15/45 šut iz igre (33%), sigurno nije nešto što je Cedevita očekivala da će im američki plejmejker doneti na početku sezone.

Luka Babić
Džejms Vajt
Fran Pilepić

Na poziciji beka šutera i niskog krila, roster Cedevite izgleda u neku ruku specifično, jer tu ima svega. Od iskusnih Evroligaških igrača, do jednog od najtalentovanijih igrača Evrope u svom uzrastu. Utakmice u tandemu najčešće počinju Luka Babić i Džejms Vajt. Babić je neko ko je može se reći ‘vezivno tkivo’ ove ekipe, odnosno igrač sa najviše zadataka u samoj igri, kako defanzivno, tako i ofanzivno. Defanzivno, čest je slučaj da upravo on čuva protivničke organizatore igre i tako ih guši. Dok napadački, opet sa pozicije niskog krila ima zadatke i da kreira, kada na to zaborave Pulen i Gordić pa počnu da gledaju isključivo koš, a ne saigrače. Trenutno je uz Miru Bilana ponajbolji košarkaš Cedevite. Džejms Vajt sa druge strane, napadački igra dosta od lopte. Koristi prazne linije, i napada ih. Fizičke predispozicije koje poseduje i u 33-oj godini mu to omogućavaju. Šuterski, američki bek i dalje luta (4/14 za tri poena). Prva izmena im je Fran Pilepić, koji u Cedeviti predstavlja donekle jedinog čistog šutera. Pilepić ovu sezonu nije otvorio sjajno, za tri poena šutira 1/7 u prve četiri utakmice. On sam, pa i stručni štab samo čeka jednu utakmicu gde će mu se utakmica „otvoriti“ i gde će isporučiti napadački ono što zna. Spoljnu liniju Cedevite dopunjuju dva izuzetno talentovana mlada igrača Lovro Mazalin (1997) i Dženan Musa (1999). Mazalin je ove sezone dobio svoje minute, ipak ostaje da se vidi kolika će minutaža biti u ozbiljnijim utakmica. Napadačka uloga i u ovim utakmicama što je odigrao, bila je u neku ruku i marginalna. Sa druge strane, MVP minulog U16 Evropskog prvenstva, Musa, dobija šansu na kašičicu i dobija priliku da trenira sa prvim timom, koje je za njegovih 16 godina veliko iskustvo!

Mazalin 300
Lovro Mazalin
Dženan Musa
Dženan Musa
Tomislav Zubčić
Tomislav Zubčić

Pozicija krilnog centra, ove sezone izgleda da je podređena Marku Arapoviću. Arapović je 208cm visoka četvorka, koja je sezonu počela dosta promenljivo. Prostor i minutaža koju dobija, pokazuje da klub veruje u njegov talenat i kvalitet. Napadački to izgleda dosta moderno, koš može da napadne kako unutra tako i spolja. Sa svojih 19 godina, to i dalje izgleda u neku ruku neiskusno, pa mu se dešavaju padovi koncentracije, pre svega defanzivno. Ova sezona Arapoviću može predstavljati ono što je Luki Mitroviću prošla. Podršku dobija od Tomislava Zubčića, koji godinama unazad igra Jadransku ligu, čak 9 godina. Imao je samo jednu epizodu u Litvaniji, za Lietuvos Ritas. Zubčić je klasična četvorka koja širi i šutira za tri poena. Retko ulazi u reket, i protivničke četvorke koje su čvršće lako preko njega dolaze do pozicije na niskom postu, kao i skokova. Dosta je mekan u igri na niskom postu. Ekipe koje imaju snažnije četvorke koje umeju da igraju leđima košu, ili poentiraju iz reketa, to koriste.

Luka Žorić
Luka Žorić
Miro Bilan
Miro Bilan
Marko Arapović
Marko Arapović

Pozicija petice za uslove Jadranske lige je može se žargonski reći beton. Miro Bilan i Luka Žorić se menjaju na toj poziciji. Za ovu utakmicu treba očekivati nešto veću minutažu Luke Žorića zbog pikenrol (Cirbes) igre koju forsira Dejan Radonjić ove sezone sa svojom ekipom. Bilan je jedan od retkih centara koji igrom leđima okrenut košu može da ‘izmisli’ poene u Jadranskoj ligi. Žorić sa druge strane, doneo je malo više atletike, koliko je to u njegovim mogućnostima. U želji da Mršić verovatno ima centra koji igra „iznad obruča“, došlo se do Žorića. Pikenrol u oba smera je nešto što njega definiše kao igrača. Napadački u ovom trenutku to izgleda dosta slabo, pre svega zato što Cedevita nema čistog plejmejkera, koji je sposoban da zavrti pikenrol za svog centra, već samo na mahove. Luka Žorić je takođe možda i jedini centar kojiu ABA ligi potencijalno može da napravi problem Zvezdinoj pik igri. Peti visoki Cedevite je mladi Karlo Žganec, koji ne dobija nikakvu minutažu za sad ove sezone.

Cedevita u nedostatku plejmejkera pokušava da napadački to komenzuje nešto bržom kretnjom lopte, koja se obično zaustavi u rukama Pulena ili Bilana. Nešto što je primarno u njihovom napadu jeste spuštanje lopte na niski post. Ako to ne uspe, kroz protok lopte se traži otvorena pozicija za šut za tri poena, koji najčešće uzimaju Pulen i Vajt (9/33), a iza njih dvojice su Babić i Zubčić (12/32). Nemanja Gordić je u organizacionom smislu dosta dobro otvorio sezonu, ali pitanje je koliko će moći da izdrži, pogotovo protiv Zvezde koja defanzivno potencira veliki pritisak na organizatora igre, menjajući na njemu veliki broj čuvara (Lazić, Jović…)

Šuterski još uvek nisu našli svoj ritam, u Nikšiću protiv Sutjeske su se upravo zbog nedostatka šuta mučili toliko dugo, da bi na kraju jakom odbranom prelomili utakmicu u svoju korist.

Utakmica će biti odigrana 11.10.2015 sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Arene sport.

* Slike su preuzete sa zvaničnog sajta košarkaška kluba Cedevita.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама